BASINDAN YAZILAR
İmkanı Olan Sigortalı Kimdir? / Celal Kaplan - MuhasebeTR

İmkanı Olan Sigortalı Kimdir? / Celal Kaplan

 Yazılarımızı sürekli takip eden okurlarımız bilir. Emeklilikte daha yüksek bir emekli aylığı alabilmek için, SGK'ya bildirimi yapılan kazanç miktarının mümkün olduğunca yüksek tutulması öneriyoruz. Bu konuda bir de sınır çizdik. Asgari ücretin iki buçuk-üç katını aşan kazanç bildirimleri emekli aylığını artırıcı etki yapar. Buna karşın bu kazanç sınırının altında bildirim yapılan her bir ayda, ileride bağlanacak emekli aylığı bir miktar azalır. Ne yazık ki, işgücü piyasasının kendine özgü koşulları nedeniyle bu kazanç miktarını belirlemek çoğu kez çalışanın elinde olan bir durum değildir. Bir önceki yazımızda değindiğimiz üzere, bu konuda çalışılan işyerinin faaliyet konusundan finansman yapısına, kurumsallaşma düzeyinden çalışanın pazarlık gücüne kadar bir çok faktör etkili olur.

GÜZEL GELİŞME 
Nitekim geçtiğimiz günlerde internet medyasına düşen habere göre, Türkiye'nin 2018 yılına kadar ekonomik alanda yol haritasını belirleyecek olan 10. Kalkınma Planı'nda değişikliğe gidilerek, çalışanların aleyhine olan bu durum düzeltilecekmiş. Çünkü çalıştıkça emekli maaşını düşüren mevcut sistem, emekliliği gelenlerin bir an önce emekli olmasını teşvik ediyor. Bu durum ise, emeklilik sisteminin aktüaryal denge dediğimiz genel durumunu bozuyor, yapılan onca reformu anlamsız kılıyor. Mevcut sistemin, çalışanların büyük kısmının aleyhine olduğunu sık sık dile getiren bizler için, sesimizin duyulup dikkate alınması elbette güzel bir gelişme. Çünkü en basitinden beş bin günden emekli olanın, üç bin altı yüz günden emekli olandan daha düşük emekli aylığı alabildiği bir garabet söz konusu. Bu konudaki yasal düzenlemeleri bekleyip, dikkatlice takip edeceğimizi söylemeliyiz. Umarız bahsedilen yasal düzenlemeler bir an önce gerçekleşir. Hatta buradan 2000 yılından sonra emekli olanların mağduriyetlerinin giderilmesi adına bir intibak çalışması yapılmasının da gerektiği sonucunu çıkarabiliriz.

PART-TİME SİGORTALI
Hatırlanacağı üzere bu konuya, önceki yazımızda okurlarımızdan Gül Erdoğan'ın sorusunu cevaplamak üzere başlamıştık. Okurumuzun mailinden bugüne kadar çalıştığı işyerlerinde sigortalı bildiriminin gerçek ücretinin altında yapıldığını anlamıştık. Bu durum, kendisine ileride bağlanacak emekli aylığının her geçen gün biraz daha azalmasına yol açıyordu. Bugünkü hayat standardını en azından koruyup sürdürebilmesi için, kendisinin de bazı fedakarlıklar yapmak zorunda olduğunu farketmişti. Bu konuda yaptığı araştırmalar sonucu özel emeklilik sigorta primi yatırma tercihi üzerinde duruyordu. Kuşkusuz, primleri gerçek ve daha yüksek ücretten yatıracak yeni bir işyeri bulmak dışında, seçilecek tercihlerin tamamı çalışanın bugünkü hayat standardından az-çok fedakarlık etmesini gerektiriyor. Bu da bizim imkanı olan sigortalı tanımımıza denk geliyor. İmkanı bulunan sigortalıların yapabilecekleri fedakarlıklardan bir tanesi, zorunlu sigortalılık yanında, ayrıca isteğe bağlı sigorta primi de ödemektir. Bunun için yapmaları gereken, işverenleri ile konuşarak bildirimlerini part-time (kısmi süreli) sigortalı statüsüne dönüştürmeleri. 

ÇALIŞMA BAŞLATILDI
Çünkü,sigortalının SGK bildirimleri kısmi istihdam koduyla yapılıyorsa, ayrıca isteğe bağlı sigorta primi ödeme imkanları da olur. 5510 Sayılı Kanun'un 51. maddesi, üçüncü fıkrası kısmi süreli çalışanların ayrıca isteğe bağlı prim ödemesine imkan veriyor. Bu durumda isteğe bağlı sigorta ödemeleri, aylık gün sayısı otuz günü geçmemek üzere ve 4/a statüsünden sigortalılık olarak dikkate alınır. Bunun anlamı, fazladan yatırılan primlerin kazanç tutarlarının sigortalının hizmet kaydına dahil edilmesidir. Özellikle okurumuz Gül Erdoğan gibi emekliliğine çok uzun süre kalmamış ve 2000 yılı öncesi kazançları nispeten yüksek olan çalışanlar için bugün prime esas aylık kazançlarını asgari ücretin iki-buçuk üç katına yaklaştırma imkanı verir. Böylece, hiç olmazsa emekli maaşının gittikçe erimesinin önüne geçilir. Okurumuzun özel emeklilik sigortası primi ödeme seçeneğini ve bunun zamanlamasını da sonraki yazılarımızda değerlendirelim. Çünkü bireysel emeklilik konusunda geçtiğimiz günlerde medyada yer alan bir habere göre, vergi teşvikinden sonra birikimlerin ödeme şekliyle ilgili olarak da bir değişiklik çalışması başlatılmış durumda.

(Kaynak: Yeni Asır | 28.06.2013)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM