BASINDAN YAZILAR
Resul KURT - Devlet memurlarının bilinmeyenleri? - MuhasebeTR

Resul KURT - Devlet memurlarının bilinmeyenleri?

Devlet memurluğuna ilişkin yasal düzenlemeler yeterince bilinmediği için birçok uygulamanın memurlar açısından sonuçları hep merak edilir. Devlet Personel Uzmanı Erdal Aydın kamuoyunda merak edilen ve en çok sorulan soruları ‘Sorulu ve Cevaplı 657 sayılı Devlet Memurları Kanun’ adlı kitapta toplamış (Yargı yayınevi -03124333145- tarafından bastırılmış olup tüm geliri Mehmetçik Vakfı’na bağışlanmıştır.) İşte okurlarımızın da ilgisini çekecek ilginç sorular ve cevapları;

Devlet memurları müzik kaseti çıkarabilir mi?

Devlet memurlarının Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu hükümlerine uyulmak şartıyla, kültürel amaçlı müzik kaseti çıkarmaları mümkündür.

Devlet memurları profesyonel futbolcu olabilir mi?

Memurlar Türk Ticaret Kanunu’na göre (tacir) veya (esnaf ) sayılmalarını gerektirecek bir faaliyette bulunamaz, ticaret ve sanayi müesseselerinde görev alamaz, ticari mümessil veya ticari vekil veya kollektif şirketlerde ortak veya komandit şirkette komandite ortak olamazlar. (Görevli oldukları kurumların iştiraklerinde kurumlarını temsilen alacakları görevler hariç.) İlgili mevzuatta devlet memurlarının profesyonel futbolcu olarak görev yapabileceğine yönelik bir düzenleme bulunmamaktadır. Bu nedenle Devlet memurları, bir hizmet akdine dayalı olarak herhangi bir spor kulübünde profesyonel futbolcu olarak görev alamaz.

Devlet memurları gazetede karikatüristlik yapabilir mi?

Devlet memuru olarak görev yapan personel bir gazetede hizmet akdine bağlı olarak karikatürist olarak görev yapamaz. Ancak, yapacağı çizimler için telif sözleşmesi kapsamında telif ücreti alabileceği gibi bu tür faaliyetler Devlet Memurları Kanunu’na aykırılık teşkil etmeyecektir.

Devlet memurları şirket ortağı olabilir mi?

Personelin çalıştığı kurumunun kuruluş kanununda özel bir düzenleme olmaması halinde, şirket ana sözleşmesinde kuruluş sırasında şirketi idare ve temsil edecek olanlar arasında belirtilmemiş olması ve yönetim ve denetimde görev olmaması kaydıyla devlet memurlarının limited şirket ortağı olması mümkündür. Devlet memurlarının, herhangi bir görev almamaları kaydıyla anonim şirketlere ortak olmalarına yasal bir engel bulunmamaktadır.

Devlet memurları mesai saatleri dışında televizyon dizilerinde figüran olabilir mi?

Devlet Memurları Kanunu’nda, memurlarının hangi faaliyette bulunabileceği veya bulunamayacağı düzenlenmiştir. Devlet memurları, resmi sıfatlarının gerektirdiği itibar ve güvene layık olduklarını hizmet içindeki ve dışındaki davranışlarıyla göstermek zorundadır. Görüldüğü üzere, devlet memurlarının herhangi bir hizmet sözleşmesi ile işverene bağlanmaması ayrıca sosyal güvenlik kuruluşlarından biriyle ilişkilendirilmemesi ve kanunda belirtilen davranış biçimine aykırı davranmaması kaydıyla mesai saatleri dışında televizyon dizisinde veya sinema filminde figüran olarak görev alması mümkündür.

Devlet memurları kitap yazabilir mi?

Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’na göre, Devlet memuru olan eser sahibine ödenen telif ücreti ticari faaliyet kapsamına girmemektedir. Devlet memurları mesleği ile ilgili konularda gizli olan bilgileri içermemesi koşuluyla kitap yazabileceği gibi kendisine ilgili yayınevi tarafından telif ücreti de ödenebilecektir. Söz konusu telif ücreti Devlet Memurları Kanunu uyarınca ticaret ve diğer kazanç getirici faaliyetlerden elde edilecek gelirler kapsamına girmemektedir.

(Kaynak: Star Gazetesi | 18.04.2007)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM