BASINDAN YAZILAR
Mükellef Bilgileri Bildirimi / Veysi Seviğ - MuhasebeTR

Mükellef Bilgileri Bildirimi / Veysi Seviğ

 Ülkemizde gelir politikalarının uygulanması sırasında ekonomik faaliyetlerin ve dolayısıyla mükelleflerin daha iyi izlenebilmesi için mükellefiyete ait bilgilerin güncelleştirilmesine yönelik olarak “Mükellefiyet Bildirimi” uygulaması başlatılmıştır.
413 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğ uyarınca 1 Nisan 2012 tarihinden itibaren faal olan (tasfiye işlemi devam edenler dahil) tüm,
- Kurum vergisi mükellefleri ile
- Ticari kazanç (kazancı basit usulde tespit edilenler hariç) zirai kazanç ve serbest meslek kazancı elde eden gelir vergisi mükellefleri, söz konusu bildirimi yapmakla yükümlü tutulmuşlardır.
Maliye Bakanlığı kendisine verilen yetkiyi kullanarak 413 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nde “Mükellef Bilgileri Bildirimi”nin elektronik ortamda verilmesi zorunluluğunu getirmiştir. Daha sonra konuya ilişkin olarak yayımlanan 15 Mart 2013 tarih ve VUK 61/2013-06 Mükellef Bilgileri Bildirimi-02 sirküleriyle de konu ayrıntılı olarak açıklanmıştır.
Mükellefler, bildirimin nasıl doğrulanacağını ‘’http://www.gib.gov.tr’’adresinden öğrenebilecekler.
Mükellef Bilgileri Bildirimini;
n Mükellef kendi adına kullanıcı kodu, parola ve şifre almış ve bildirimi kendi gönderiyorsa, mükellefe ilişkin bilgiler; bildirimin hem diğer alanlarına hem de bildirimi düzenleyen kısmına yazılacak.
n Bildirim serbest muhasebeci / serbest muhasebeci mali müşavir tarafından gönderiliyorsa, bildirim gönderene ilişkin bilgiler; bildirimi düzenleyen kısmına yazılacak.
n Bildirim 3568 sayılı kanun uyarınca yetki almış olup bağımsız çalışan serbest muhasebeci, serbest muhasebeci mali müşavir veya yeminli mali müşavirler (meslek mensupları) tarafından gönderiliyorsa, bildirim gönderene ait bilgiler kısmına yazılacak.
Bildirimin verileceği tarihten önce bağlı oldukları vergi dairesini değiştirmiş bulunan mükellefler bildirimlerini, yeni vergi dairesine gönderecekler.
Mükellef Bilgileri Bildirimi 1 Nisan – 31 Mayıs tarihleri arasında düzenlenecek ve gönderilecek.
Bildirim düzenlenirken “Önceki Yıl Bildirimi Üzerinden Düzenlemek” ve / veya “Yeni Giriş” seçeneklerinden birisi seçilerek bilgi girişi yapılabilmektedir.
Bildirim düzenlenirken “Vergi Kimlik Numarası” veya “T.C. Kimlik Numarası”ndan birinin girilmesi gerekmektedir. Gerçek kişiler “T.C. Kimlik Numarası”nı, tüzel kişiler ise “Vergi Kimlik Numarası”nı girmek zorundadırlar. Türk vatandaşı olmayıp ülkemizde mükellefiyet tesis ettirenler Yabancı Kimlik Numarası’nı girerek bildirimde bulunabilecekler.
Mevcut düzenlemeler çerçevesinde bildirimini elektronik ortamda süresinde vermeyen veya eksik verenlerle yanıltıcı bildirimde bulunanlar hakkında Vergi Usul Kanunu’nun mükerrer 355’inci maddesi gereği olarak özel usulsüzlük cezası kesilmektedir. Bu cezalar 2013 yılı için;
* Birinci sınıf tüccarlar ile serbest meslek erbabı hakkında 1.200 TL.
* İkinci sınıf tüccarlar ile defter tutanlar hakkında 600 TL.
* Yukarıdakiler dışında kalanlar için 300 TL’dir.
Bildirimde hata yapıldığı takdirde “Düzeltme Bildirimi” verilmesi gerekmektedir. Bu bağlamda düzeltme bildiriminin süresi içerisinde verilmesi zorunludur.
Düzeltme bildiriminin elektronik ortamda, bildirimin verilme süresinden sonra verilmesi halinde Vergi Usul Kanunu’nun mükerrer 355’inci maddesinin düzeltme bildirimlerine ilişkin düzenlemesi çerçevesinde, süresinden sonra düzeltme amacıyla verilen bildirim ve formların, belirlenen sürenin sonundan itibaren 10 gün içinde verilmesi halinde özel usulsüzlük cezası kesilmeyecek, takip eden 15 gün içinde verilmesi durumunda ise kesilmesi gereken özel usulsüzlük cezası 1/5 oranında uygulanacak.
Kendilerine bildirim verme yükümlülüğü getirilen tüm mükellefler her yıl bildirimlerini süresi içerisinde elektronik ortamda yapmak zorundadırlar. Bildirimin elektronik ortamda gönderilmiş (verilmiş) sayılabilmesi için onaylama işleminin en geç, bildirimin verilmesi gereken son gün olarak belirlenen 31 Mayıs günü saat 24.00’e kadar tamamlanması gerekmektedir.
Bildirimin elektronik ortamda verilmesi zorunlu olduğundan kağıt ortamında bildirimin kabul edilmesi mümkün değildir.

(Kaynak: İto Gazetesi | 20.05.2013)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM