BASINDAN YAZILAR
İnsani Gelişme Liginde 90'ıncıyız / Sadettin Orhan - MuhasebeTR

İnsani Gelişme Liginde 90'ıncıyız / Sadettin Orhan

 Birleşmiş Milletler, 2013 yılı İnsani Gelişme Raporu'nu geçtiğimiz günlerde açıkladı.

Rapor dünya ülkeleri için, insana yaptıkları yatırımlar açısından bir karne niteliği taşıyor. Raporda Türkiye, insani gelişme açısından "Güneyin yükselen ülkeleri" kapsamında değerlendiriliyor. Türkiye ekonomisinin dünya ile hızlı bir entegrasyon yaşadığı vurgulanan raporda, dünyaca ünlü çikolata markası Godiva'nın Yıldız Holding tarafından satın alınması da örnek olarak zikrediliyor.

Rapora göre Türkiye'de ekonomik büyümeye insani gelişmenin eşlik etmesinde inşaat, tekstil, gıda ve otomotiv gibi yüksek istihdam sağlayan sektörlerin ön plana çıkmasının payı olduğu vurgulanıyor. Ayrıca son on yılda sosyal güvenlik reformu, engellilere sağlanan yardımlar, sağlık sisteminin iyileştirilmesi ve çocuklara ücretsiz kitap gibi gerçekleştirilen projelerin, sosyal koruma açısından büyük kazanımlar sağladığı belirtiliyor. 187 ülke arasında insani gelişme açısından 2011 yılında 92. sırada yer alan Türkiye, 2012'de iki basamak yükselerek 90. sıraya çıkmış. Yükseliş grafiği umut veriyor fakat hâlâ hak ettiğimiz yerde bulunmadığımızı düşünüyorum.

İş güvenliği cezası geriye dönük kesilir

Soru: Sadettin Bey, biz şirket olarak risk değerlendirmesi ve acil durum planı yaptırmak istiyoruz. Fakat görüş aldığımız kimi uzmanlar, iş sağlığı ve güvenliği cezalarının geçmişe dönük kesilmediğini, sadece tespitin yapıldığı ay için ceza uygulanacağını söylüyor. Eğer böyleyse, şirket yönetimimiz bu konuda acele etmemize gerek yok diye düşünüyor. Acaba bu konuda sizin görüşünüz nedir? Melih S.

Cevap: Melih Bey, hangi uzmandan görüş aldınız bilemiyorum fakat İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası cezalar konusunda çok net. Yasanın 26. Maddesi'ne bakarsanız, örneğin (ç) bendinde, "risk değerlendirmesi yapmayan veya yaptırmayan işverene üçbin Türk Lirası, aykırılığın devam ettiği her ay içindörtbinbeşyüz Türk Lirası" idari para cezası uygulanacağı belirtiliyor. Diyelim ki 2013/Kasım ayında bir denetim geçirdiniz. Risk değerlendirme yükümlülüğünüz ocak ayı itibariyle başladığından, ocaktan ekim ayına kadar her bir ay için ayrı ayrı ceza uygulanacak. Aksi halde "aykırılığın devam ettiği her ay için" ifadesinin yasaya yazılması anlamsız olurdu.

İşe girişi işveren yapar

Soru: Sadettin Bey, apartmanımızın dış cephesinin boyanmasına karar verdik. İşi yaptıracağımız usta Bağ-Kur sigortalısı, yanında çalışan iki elemanının ise sigortası yok. Usta ve elemanları için işe giriş bildirgesi düzenlememiz ve prim ödemesi yapmamız gerekiyor mu? Metin K.

Cevap: Değerli okurum, apartmanınızın boya işini götürü bir bedelle ustaya yaptırıyorsanız, bu iş istisna akdine girer ve işi üstlenen usta aynı zamanda müteahhit sayılır. Buna göre yanında çalıştıracağı kişilerin sigortasını da kendisinin yaptırması gerekir. Fakat işin konusu, nasıl yapılacağı, faturalandırma, diğer çalışanlarla ilgili sorumluluk gibi konuları sözleşmeyle kayıt altında almanızda fayda var. Götürü bedelle değil de günlük ücret mukabili emir ve talimatınız altında boya işini yaptıracaksanız bu durumda apartman yönetimi işveren sayılır ve sigorta girişini sizin yapmanız gerekir.

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 23.03.2013)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM