BASINDAN YAZILAR
Destek Priminden Kurtuluş Var Mı? / Sadettin Orhan - MuhasebeTR

Destek Priminden Kurtuluş Var Mı? / Sadettin Orhan

 Emeklilik sonrasında SSK veya Bağ-Kur kapsamında çalışmaya devam eden vatandaşlardan Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) adı altında prim alınıyor.

Bu primin temel amacı SGK'nın gelirini artırmak. Tabii erken emekliliği ve emeklilik sonrası çalışmayı caydırmak gibi yan amaçları da var. Pek çok emekli, ödemekte olduğu bu destek priminin kendisine geri döneceğini sanıyor ki, böyle bir şey söz konusu değil.

Bu arada SGDP kapsamında çalıştığı halde primlerini ödemeyen emeklilerimiz için yapılandırma yasası yürürlüğe girmişti. SGK da konuyla ilgili bir genelge yayımlayarak detayları netleştirmiş oldu. Buna göre borçlu emeklilerin en geç 31 Mayıs 2013 tarihine kadar SGK birimlerine şahsen veya posta yoluyla başvurmaları gerekiyor. Böylece faiz indiriminden ve taksit seçeneklerinden yararlanabilecekler.

Konu SGDP'ye gelmişken Hikmet Bey'in sorusuna da cevap vermiş olalım. Hikmet Bey soruyor:

Soru: Gerek ben gerekse eşim emekli olmak üzereyiz. Ancak onlarca yıl çalışıp emekli olduktan sonra, geçim sıkıntısı nedeniyle yeniden çalışmak zorunda kalacağız. Bu nedenle, emekli olduktan sonra sosyal güvenlik destek primi ödemeksizin yapabileceğimiz faaliyetlerin neler olabileceği konusunda bizi aydınlatabilir misiniz?

Cevap: Hikmet Bey, emeklilik sonrasında çalışma alternatiflerinize göre destek primi uygulaması farklılaşır. Hangi statüden emekli olursanız olun, emeklilik sonrasında;

· Vergi mükellefi, esnaf veya şirket ortağı olarak bağımsız çalışmaya devam ederseniz, emekli aylığınızdan %15 oranında SGDP kesintisi yapılır. Örneğin 1000 TL olan aylığınız 850 TL'ye düşer.

· Bir işverene bağımlı olarak çalışırsanız emekli aylığınızdan kesinti yapılmaz fakat işveren tarafından SGK'ya destek primi ödenir.

· Kamu kurumunda veya %50'den fazlası kamuya ait şirketlerde çalışmaya başlarsanız, SGDP kesintisi yapılmaz çünkü emekli aylığınızın tamamı kesilir. Yani emekli olduktan sonra kamuda emekli aylığını alarak çalışma imkanı yoktur.

· Tarım veya hayvancılık faaliyetiyle uğraşırsanız SGDP kesintisi yapılmaz, emekli aylığınız tam olarak ödenir.

Buna göre emekli aylığınızda bir kayıp yaşamak istemiyorsanız ya tarımsal faaliyetle uğraşmanız ya da bir işverene bağımlı olarak çalışmanız gerekiyor. Bunun yanında anonim şirkete yönetim kurulu üyesi olmaksızın ortak olursanız yine destek primi ödemezsiniz.

Gurbetçi emekliler Türkiye'de çalışabilir

Soru: Sadettin Bey, yurtdışı borçlanması ile emekli olanlar tekrar çalışmaya devam edebilirler mi? Çalışırlarsa emekli maaşları kesilir mi? Salih D.

Cevap: Değerli okurum, yurtdışı borçlanmayla emekli olanlar Türkiye'de tıpkı diğer emekliler gibi çalışabilirler. Yukarıda yapmış olduğumuz açıklamalar, gurbetçi emeklilerimiz için de aynen geçerli. Ancak emeklilik sonrası yurtdışında çalışamaz ve ikamete dayalı yardım alamazlar. Almaları halinde emekli aylıkları kesilir. Ancak yurtdışı borçlanma yapmaksızın emekli olan vatandaşlarımız, yurtdışında çalışsalar bile emekli aylıkları kesilmez.

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 15.02.2013)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM