BASINDAN YAZILAR
Yıpranma; Basına Yeniden, Vekile İlk! / Sadettin Orhan - MuhasebeTR

Yıpranma; Basına Yeniden, Vekile İlk! / Sadettin Orhan

 1 Ekim 2008 tarihinde yürürlüğe giren sosyal güvenlik reformu, gazetecilerin yıpranmalı emekliliğine son verdi.

Bu tarihe kadar gazeteciler çalıştıkları her yıl için üç ay itibari hizmet süresi kazanıyorlardı. Kazandıkları süreler sigortalılık sürelerine eklenirken emeklilik yaşlarından da indiriliyordu.

Reform kapsamında gazetecilere tanınan bu ayrıcalığa son verilmiş, normal emeklilik hesabına geçilmişti. Ancak o günden bugüne gazetecilerin yıpranma hakkıyla ilgili talepleri devamlı gündemde kaldı.

Nihayet dün Çalışan Gazeteciler Günü olması münasebetiyle, hükümet kanadından gelen jestle konu TBMM'de yasa teklifine dönüştü. Bu yazıyı kaleme aldığımız saatlerde, Meclis'te görüşmesi devam eden sosyal güvenlik paketine ilave bir önergeyle yıpranma hakkının verilmesi sağlanıyordu.

Geriye dönük 4 yıl dahil

Edindiğimiz bilgiye göre gazetecilere tanınan yıpranma hakkı sadece bundan sonrası için değil, geriye dönük dört yılı da kapsayacak. Yani 1 Ekim 2008'de kaldırılan yıpranma hiç kaldırılmamış gibi kabul edilecek. Böylece gazeteciler geçmiş dört yıl için bir yıl erken emeklilik kazanmış olacak.

Vekiller sürpriz oldu

Bu arada gazetecilere getirilen erken emeklilik hakkından vekillerin de yararlanacağı bilgisini edindik. Yasalaşma ihtimali nedir bilemiyoruz ancak tartışma çıkaracak bir konu olduğu kesin. Geçtiğimiz yıl yapılan emeklilik düzenlemesiyle sosyal güvenlik reformunun milletvekilleri üzerindeki olumsuz etkileri giderilmişti. Verilen önerge yasalaşırsa, şimdi de yıpranma hakkı verilerek daha erken emekli olmaları sağlanmış olacak. Yani dört yıl görev yapan milletvekili beş yıl vekillik yapmış gibi kabul edilecek.

Vekiller için yıpranma düzenlemesi tartışmaya açık olsa da basın mensupları için yerinde bir düzenleme oldu. Nitekim konuyla ilgili oluşturulan komisyonda görevli birisi olarak, basın mensuplarına yıpranma hakkının verilmesi gerektiği yönünde görüş belirtmiş ve gerekçelerini izah etmiştim. Çorbada tuzumuz olduysa ne mutlu. Bu vesileyle bütün basın camiamızın Çalışan Gazeteciler Günü'nü kutluyorum.

Yönetim kurulu başkanı SSK'lı olabilir

Soru: Sadettin Bey, şirketimizde yönetim kurulu başkanımız bu ay emekli olacak. Kendisi aynı zamanda başka bir işyerinde SSK'lı olarak çalışıyor. Yani hiç Bağ-Kur'lu olmamış. Emekli olmasında bir sıkıntı var mıdır? Hüsnü E.

Cevap: Hüsnü Bey, normalde anonim şirket yönetim kurulu üyeleri Bağ-Kur (4/b) sigortalısı sayılırlar. Ancak başka bir işyerinde SSK'lı çalışmaları halinde Bağ-Kur'lu değil SSK'lı olurlar. Bu anlamda yönetim kurulu başkanınız SSK'lı olarak emekli olabilir. Bunda herhangi bir sıkıntı olmaz. Emekli olduktan sonra da yönetim kurulu görevi devam ederse, emekli aylığından %15 oranında sosyal güvenlik destek primi kesilir.

1260 gün önemli

Soru: Sadettin Bey, SSK'lı olarak bir işyerinde çalışan kişi, emekliliğine yakın bir zamanda başka bir şirketin yönetim kuruluna üye olursa 4/b'li olarak mı emekli olacak? Hüseyin B.

Cevap: Değerli okurum, SSK'dan Bağ-Kur'a geçen kişi, eğer son 1260 prim gününü Bağ-Kur kapsamında öderse, Bağ-Kur'lu olarak emekli olur. Fakat 1260 günü doldurmadan SSK emeklilik tarihi gelirse, SSK'lı olarak emekli olabilir.

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 11.01.2013)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM