BASINDAN YAZILAR
Zuhal KIZILOT - 2007 yılı emlak vergisi - MuhasebeTR

Zuhal KIZILOT - 2007 yılı emlak vergisi

Mart ayı dert ayı’ sözüyle başlayan, perşembe günkü yazımız üzerine, Emlak Vergisi ile ilgili soru yağmuruna tutulduk. Ülkemizde, 20 milyonun üzerinde vatandaş Emlak Vergisi mükellefi olduğu için bu vergi neredeyse, her aileyi yakından ilgilendiriyor. Bu nedenle 2007 yılı Emlak Vergisi’ni tekrar ele alacağız.

Ödeme zamanı

Emlak Vergisi 2007 yılı birinci taksidinin Mart, Nisan, Mayıs; ikinci taksidinin ise Kasım 2007’de ödenmesi gerekiyor. Ödeme zamanlarını dikkate almak lazım.

Ödemenin gecikmesi halinde, geciken her ay için yüzde 2.5 ‘Gecikme zammı’ ödeniyor.

Vergi arttı

Emlak Vergisi değeri, her yıl bir önceki yıla ilişkin ‘yeniden değerleme oranının yarısı’ kadar artırılıyor. Emlak Vergisi de bu artırılmış değer üzerinden hesaplanıyor. 2007 yılı Emlak Vergisi artışı yüzde 3.9 oldu. Bu durumda, 2007 yılında ödenecek Emlak Vergisi, 2006 yılına ilişkin Emlak Vergisi değerlerinin yüzde 3.9 oranında artırılması suretiyle bulunan değer üzerinden hesaplanacak.

Bakanlar Kurulu, Emlak Vergisi Kanunu’nun kendisine tanıdığı yetki ile artış oranlarını değiştirebiliyor. Ancak 2007 yılı için bu yetkisini kullanmadı. Artış yüzde 3.9’da kaldı.

Emekliler, işsizler

Geliri sadece SSK, T.C. Emekli Sandığı ve Bağ-Kur gibi kanunla kurulan sosyal güvenlik kuruluşlarından aldığı emekli aylığından ibaret olanlarda, işsizlerde ve çalışmayan ev hanımları ile özürlülerde uygulanacak Emlak Vergisi oranı sıfır.

Emekliler, işsizler, çalışmayan ev hanımları ve özürlüler; Türkiye sınırları içerisinde 200 metrekareyi geçmeyen tek konutları için Emlak Vergisi ödemeyecekler. İki ya da daha fazla konutu olanlar, tüm konutları için Emlak Vergisi ödemek zorundalar.

Bir soru

Bir star okurumuz soruyor: Eşimin 90 metrekare bir evi var. Biz o ev için Emlak Vergisi ödemiyoruz. Daha sonra şu anda oturduğumuz 110 metrekare evi aldık. Bu ev için Emlak Vergisi ödüyoruz. Diğer ev için ödemiyoruz. Yaptığımız işlem yasal açıdan doğru mudur?

Eğer aldığınız ikinci ev, kendi üzerinize ise yaptığınız işlem yasal açıdan doğru. Ancak evi eşinizin üzerine almış iseniz ya da tapu müşterek alınmış ise eşiniz, ev hanımlarına tanınan ‘Sıfır Oranlı Emlak Vergisi’ avantajını kaybeder. Her ikisi için de Emlak Vergisi ödemek durumunda kalırsınız.

(Kaynak: Star Gazetesi | 03.03.2007)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM