BASINDAN YAZILAR
Resul KURT - İşçinin rekabet yasağı - MuhasebeTR

Resul KURT - İşçinin rekabet yasağı

DÜNYA Gazetesi'ndeki yazılarınızı ilgi ve beğeni ile takip ediyorum. Verdiğiniz bilgiler ve tavsiyeleriniz günlük iş hayatımıza ışık tutuyor. Bu bağlamda size bir sorum olacak. Bu konuda tavsiyelerinizi ve bilgi yardımınızı almak istiyorum.

Ben, fenni gözlükçüyüm. Yeni bir personel alıp, eğitip, işyerimde uzun vadeli çalıştırmak istiyorum. Titiz, dürüst ve bölgemizde imajı yüksek olan firmayız. Rakiplerimiz eleman seçimimizdeki titizliğimizi ve verdiğimiz iyi mesleki eğitimi bildikleri için yetiştirdiğimiz elemanları sürekli transfer etme çabasındalar. Yetiştirdiğim, çok emek verdiğim, işin sanatını örettiğim elemanlarımı geçen yıllar içinde adeta bizden "çaldılar." Zahmetini biz, meyvesini rakiplerim topluyor. Sorum; bu tür transferleri önleyebilmek için işe aldığım elemanlarım ile nasıl bir sözleşme yapmalıyım? Bu sözleşmeye cezai şart ve rekabet yasağı koyabilir miyim? Osman Karaman

İş sözleşmesi, hem işçiye ve hem de işverene bir takım yükümlülükler getirmektedir. İş sözleşmesi ile işçilere getirilen yükümlülüklerden birisi de rekabet etmeme ve işverene sadakat borcudur. Hizmetin yapılması sırasında işçinin işverene sadakati esas olup işçi, işverenin menfaatlerini korumak ve zarar verici tutum ve davranışlardan kaçınmak zorundadır. İşçi, çalıştığı işyerinde işini sadakatle görmek zorundadır. İş sözleşmesinin devamı süresince sadakat borcu söz konusu olduğundan işçinin işverene karşı rekabeti söz konusu olmayacaktır. İş sözleşmesinin sona ermesinden sonra işçinin rekabet yasağına uyması beklenemez. Ancak, işveren iş sözleşmesinin kurulması esnasında mesleki sırlarını öğrenen işçinin iş sözleşmesinin sona ermesi halinde kendisiyle rekabetini önlemek için iş sözleşmesine buna ilişkin bir hüküm konulmasını isteyebileceği gibi, iş sözleşmesinden başka rekabet yasağına ilişkin ayrı bir sözleşme de yapabilir.

İş sözleşmesinin son bulması halinde rekabet yasağının taahhüdü, işçinin ekonomik bağımsızlığını etkilemeden, zamanı, yeri ve işin mahiyeti uygun şekilde belirlenmelidir. İş sözleşmesine konulacak iş akdinin feshinden sonra rekabet yapmama yükümlülüğü işçinin ekonomik geleceğiyle işverenin menfaatleri arasında hassas bir denge oluşturur. İş sözleşmesindeki geçerlilik şartları belirli sınırlara tabi tutulmuş olup;

- İşin niteliği rekabet yasağı getirilmesini gerektirmelidir,

- Rekabet yasağına uyulmaması halinde müeyyidesi sözleşmede gösterilmelidir,

- Rekabet etmeme yükümlülüğü bir coğrafi bölgeyle sınırlanmalıdır,

- Rekabet yasağı sözleşmede belirtilen makul bir süreyle sınırlı olmalıdır. Okurumuz, çalışanlarıyla yaptığı iş sözleşmesine "Personel, hem iş sözleşmesinin devamı süresince, hem de iş sözleşmesi sona erdikten sonra ... yıl süreyle ... ilinde ... sektöründe işverenle rekabet edecek bir iş yapamaz, şirket kuramaz, şirkete ortak olamaz veyahut başka bir sıfatla görev alamaz, aynı sektörde faaliyet gösteren bir işyerinde hangi unvan ve görevle olursa olsun çalışamaz. Bu hükme aykırı hareket halinde işçi işverene, bu işyerinde çalıştığı sürede aldığı son brüt ücretin ... katı tutarında tazminat öder. İşverenin zararı cezai şart miktarını aşmışsa işçi fazlasını tazminle de yükümlüdür" hükmünü koyması halinde sorununu çözmüş olacaktır.

Sorularınız için açıklama

Çok sayıda okurumuzdan emeklilik tarihine ilişkin sorular geliyor. Ancak, bilgiler eksik olduğu için sağlıklı bir hesaplama yapamıyoruz. Emeklilikle ilgili sorularınızda yaşınızı ve ilk defa işe girdiğiniz tarihi ay-gün ve yıl olarak (erkek sigortalılar içinse askerlik borçlanması yapılmış ise askerlik yapılan tarih ve süresini) bildirmeniz halinde emeklilik tarihiniz daha doğru hesaplanabilecektir. Emeklilik, yıllık izin, iş güvencesi, sosyal güvenlik haklarınız, kıdem ve ihbar tazminatı gibi çalışma hayatına ilişkin tüm sorularınızı info@resulkurt.com e-posta adresine yada 0-212-4402114 numaralı faksa gönderebilirsiniz.

(Kaynak: Dünya Gazetesi | 02.03.2007)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM