BASINDAN YAZILAR
Orta Vadeli Program Hedefleri / Osman Arıoğlu - MuhasebeTR

Orta Vadeli Program Hedefleri / Osman Arıoğlu

 Başbakan Yardımcısı Ali Babacan tarafından kamuoyu ile paylaşılan Orta Vadeli Program ile ekonomi yönetiminin üç yıllık dünya ve Türkiye ekonomisine yönelik öngörüleri ortaya çıkmış oldu.

Tabii ilk bakışta dikkati çeken bir önceki OVP'ye göre büyüme hedeflerinde revizyona gidilmesiydi. Büyüme hedefi bu yıl için %3.2, gelecek yıl %4, 2014 ve 2015 yılları için %5 olarak öngörüldü.

Dünya ekonomisine ilişkin beklentiler

Büyüme hedeflerindeki bu revizyonun ana nedeni bu yıl dünya ekonomisi için beklenen büyüme trendinde de önemli bir revizyona gidilmesidir. İMF tarafından yayınlanan küresel ekonomik görünüm raporunda dünya ekonomisi için 2012 yılında öngörülen büyüme %4'ten %3.3'e revize edilmiş durumda. Aynı raporda, Euro bölgesi için öngörülen büyüme %1.1'den -%0.4'e, gelişmekte olan ülkeler için ise %6.1'den %5.3'e düşürülmüş durumda. Ekonomi yönetimi de hem 2012 yılından bugüne kadarki gelişmeler hem de İMF raporundaki değerlendirmeler çerçevesinde büyüme hedefini revize etmiş durumda. İMF dünya ekonomisine yönelik büyüme hedeflerini aşağı yönlü revize ederken Türkiye ekonomisine yönelik büyüme beklentisini ise yukarı yönlü revize etmiş ve %3 olarak öngördüğünü açıklamıştır. Bu anlamda OVP'de öngörülen 2012 yılı büyüme hedefi ile İMF öngörüsü birbirine çok yaklaşmış durumdadır.

Öngörülen makro büyüklükler

OVP ana temasında Türkiye ekonomisinin 2012 yılında hastalıklarını büyük ölçüde atmış, yeniden ivmelenmeye hazırlanan bir ekonomi haline getirilmesi hedefi yatıyor. Hep söylüyoruz öngörülen hedeflerin birebir tutturulması iç ve dış birçok değişkenin birlikte uyumunu gerektiriyor. Ama önemli olan hedefe yakın bir sonucun gerçekleştirilmesidir. Büyüme hedefi geçen yıl GSYH'nin %10 oranında gerçekleşen cari açığın bu yıl %7.3'e 2015 yılında da %6.5'e düşürülmesi öngörülüyor. Buna karşılık işsizlik oranlarının artmayacağı en azından tedrici bir azalış sürecinde olacağı öngörülüyor. 2012 için %9 olarak öngörülen işsizlik oranının her yıl 0,1 puan azalarak 2015 yılında %8,7'ye gerilemesi öngörülüyor. Makro büyüklüklere ilişkin ayrıntı tablodaki gibidir.



Hedefler gerçekçi mi?

Hedef içerisinde en kolay tutturulması gereken kısım harcama tarafıdır. Savaş veya büyük bir doğal afet gibi çok olağanüstü gelişme olmadığı sürece harcama hedefinin tutturulması en azından aşılmaması gerekir. Çok eski yıllarda orta vadeli program öngörüsü olmadığından bütçeler el yordamıyla yapılır ve harcama hedefleri de her yıl önemli ölçüde artış yönünde sapma gösterirdi. Zaten hükümetler de baştan bu hedeflerin tutturulmayacağını bilirdi. Muhalefet ise çok rahatlıkla bütçe hedeflerinin gerçekçi olmadığını, bu hedeflerin tutturulmayacağı eleştirisini haklı olarak yapardı. Yani bir anlamda komedi oynanırdı. O zaman da ne ekonomi yönetiminin ne de bütçelerin bir ciddiyeti olurdu.

Son 10 yılda oluşturulan mali disiplin kültürü ile bütçeler daha gerçekçi hazırlanıyor. Konulan hedefler tutturulabilir olarak öngörülüyor. Sapmalar ise bu yıl gibi istisnai yıllar haricinde çoğunlukla olumlu yönde gerçekleşiyordu. Orta Vadeli Program'da 2013 yılı için öngörülen hedefleri, bu bakış açısı ile gerçekleştirilebilir hedefler olarak öngörüyoruz.

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 12.10.2012)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM