BASINDAN YAZILAR
BDDK, 'banka' adı altında fatura tahsil eden merkezleri uyardı - MuhasebeTR

BDDK, 'banka' adı altında fatura tahsil eden merkezleri uyardı

Büyük şehirlerde hızla yayılan fatura ödeme merkezlerini TEDAŞ'ın ardından Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) da ikaz etti. 'Sıra beklemeden, güvenle ve tek noktada faturalarınızı ödeme kolaylığı'; 'Bütün faturalarınızı zaman harcamadan vezne vezne dolaşmadan güvenilir bir şekilde ödeyin.' gibi sloganlarla müşteri çekmeye çalışan bazı ödeme merkezleri, 'banka' ismini kullanmamaları konusunda uyarıldı.
 

Bu kapsamda 'banka' ismini kullanan ve internet üzerinden fatura tahsilatı yapan bir firma hakkında da suç duyurusunda bulunuldu.

Bazı fatura ödeme merkezlerinin reklam ve ilanlarında da bankacılık işi yaptığı izlenimi oluşturduğunu aktaran BDDK yetkilileri, uyarıları dikkate almayanlar hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi. Firmaların bu tarz isimleri işinde profesyonel olduğu kanısının oluşması adına verdiklerini ifade eden yetkililer, konuyla ilgili tüketicilerden çok sayıda şikâyet aldıklarını kaydetti. Vatandaşın elektrik faturasına dadanan bir şebeke son olarak Ankara Mamak'ta ortaya çıkarılmıştı.

Başkent Elektrik Dağıtım AŞ'nin tespit ettiği olaya göre 'vezne' adı altında tahsilat bürosu kuran firmanın tahsil ettiği fatura bedellerinin bir kısmını Başkent Elektrik'in hesabına aktarmadığı anlaşılmıştı. Bunun üzerine TEDAŞ Genel Müdürü Haşim Keklik, fatura ücretinin dağıtım şirketlerinin anlaşmalı olduğu yerlere yatırılması konusunda uyarmıştı. Bu konuda çok sayıda şikâyet aldıklarını aktaran Keklik, "Anlaşma yapılmayan yerlerde yapılan tahsilatlarda, işletmeler vatandaşın parasını alıp gidebilir." demişti. Vatandaşların fatura ödeme kuyruklarında çektiği eziyetin önüne geçmek amacıyla açılan fatura ödeme merkezleri yeni bir sektör oluşturdu. Kamu kurum ve kuruluşları güvenli olmadığı gerekçesiyle halkı bu şirketlere ödeme yapmaması konusunda uyarıyor. Fatura işlemi, 50 veya 75 YKr'lik komisyon ücretiyle kısa sürede yapılıyor. Bu yöntemle vatandaş vakitlerini nakitle kazanıyor ancak para vermesine karşın faturanın ödenmemesinin sorumluluğu vatandaşta oluyor. Bankacılık Üst Kurulu konuyla ilgili olarak Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'na da yazılı bildirimde bulundu. Mortgage yasasının Meclis'te görüşülmeye başlamasıyla birlikte emlak piyasasında yaşanan yoğunluk Üst Kurulu harekete geçirdi. Kurul, 'Emlak Bankası', 'Gayrimenkul Bankası' gibi adlarla faaliyet gösteren şirketleri de 'banka' ismini kullanmamaları konusunda uyardı.

Tekfenbank'ın satışı kurulu ikiye böldü

Bankacılık Üst Kurulu üyeleri, Tekfenbank'ın aktifler açısından Yunanistan'ın üçüncü büyük bankası EFG Eurobank'a satışında fikir ayrılığına düştüğü için satış süreci kilitlendi. Daha önce satışa 7 kurul üyesinden 3'ü olumlu, 2'si olumsuz yönde görüş bildirmişti. Başkan Tevfik Bilgin, ikinci başkan Ahmet Şirin ile üye Yusuf Tuna "evet", üye Mustafa Ekim ile Hüseyin Al "hayır" yönünde görüş bildirirken, üye Kemal Çevik dünkü toplantıya kadar düşünme kararı almıştı. Ancak dün yapılacak kurul öncesi rahatsızlığı nedeniyle rapor aldı ve toplantıya katılamayacağını bildirdi. Diğer üye Yusuf Ziya Önder ise bir süredir yıllık izin kullandığından dolayı toplantılara katılamıyor. Dolayısıyla önceden planlanmasına karşın karar için yeterli çoğunluk sağlanamadığından satış kurulun gündemine girmedi.

Ercan Baysal

(Kaynak: Zaman Gazetesi | 21.02.2007)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM