BASINDAN YAZILAR
Zuhal KIZILOT - El emeği göz nuru vergiden muaf olacak - MuhasebeTR

Zuhal KIZILOT - El emeği göz nuru vergiden muaf olacak

Vergi kanunlarında yapılan bir değişiklikle, evde bazı işler yapıp, bunları işyeri açmadan satmak suretiyle aile bütçesine katkıda bulunanlara ‘vergi muafiyeti’ getiriliyor.

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen ve önümüzdeki günlerde Meclis Genel Kurulu’nda görüşülerek kabul edilmesi beklenen tasarının yasalaşması ile birlikte özellikle kadınlara ‘ciddi bir vergi kolaylığı’ sağlanmış olacak.

Halı ve kilim satışı

Getirilen vergi muafiyetleri aşağıdaki gibi:

Oturdukları evde;

- Havlu, örtü, çarşaf, çorap,

- Halı, kilim ve dokuma mamulleri,

- Kırpıntı deriden mamul üretenler,

- Örgü, dantel, her türlü nakış işleri yapanlar,

- Turistik eşya, hasır sepet, süpürge, paspas, fırça,

- Yapma çiçek,

- Pul, payet, boncuk işleme ve tığ örgü işleri,

- İp ve urgan

- Tarhana, erişte ve mantı,

ürünlerini imal edip, işyeri açmadan satanların elde ettiği gelirler, Gelir Vergisi’nden muaf tutulacak.

Aranan koşullar

Vergi tasarısında, yukarıda belirtilen ürünlerin, evlerde imal edilmesi, ön koşul olarak belirtiliyor. Ev dışında ayrıca bir yerde, örneğin işyeri açılmak suretiyle halı, kilim ya da turistik eşya üretilmesi halinde, vergi muafiyetinden yararlanılamıyor.

Yukarıdaki ürünler imal edilirken; dikiş, nakış, mutfak robotu, ütü ve benzeri makine ve aletlerin kullanılması muafiyetten yararlanmayı engellemiyor. Ancak dışarıdan işçi alınmaması ve muharrik kuvvet kullanılmama koşulu aranıyor.

Evde imal edilen ürünlerin ‘pazar takibi’ suretiyle satılması da muafiyetten yararlanmaya engel olacak.

Bu arada kermes, festival, panayır ve kamu kurum ve kuruluşlarınca ‘geçici olarak’ belirlenen yerlerde satış yapılması da muafiyetten yararlanmaya engel değil.

Defter ve fatura yok

Yukarıda belirtilen ürünleri, evlerinde üretip satanlar ‘Gelir Vergisi’nden muaf’ sayılacakları için defter tutmaları, vergi dairesine kayıt olmaları, fatura ve fiş vermeleri gerekmiyor.

Ürünleri ticari bir işletmeye sattıklarında, örneğin çiçekçiye, manifaturacıya ya da halıcıya satış yaptıklarında, karşı taraf bunlara ‘gider pusulası’ diye adlandırılan bir belge imzalattıracak. Gider pusulaları, vergi uygulaması yönünden, o işyerinin aldığı ‘fatura’ olarak kabul edilecek.

El emeği göz nuru olarak ortaya çıkan her şey saygıyı fazlasıyla hak ediyor. Teknoloji harikası bir makinenin yaptığından daha kıymetli. Özellikle de bunlar aile bütçesine katkı sağlamak amacıyla yapılıyorsa...

Yeni tasarıda böyle bir konunun da ele alınması, bu işleri yapan birçok kişiyi eminim ki çok mutlu etmiştir. Bizler de bu güzel haberi köşemizden duyurarak bu mutlulukta payımız olsun dedik.

(Kaynak: Star Gazetesi | 19.02.2007)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM