BASINDAN YAZILAR
Yrd. Doç. Dr. Sefer GÜMÜŞ - Ticaret köprüleri projesinden AB yararlanabilir - MuhasebeTR

Yrd. Doç. Dr. Sefer GÜMÜŞ - Ticaret köprüleri projesinden AB yararlanabilir

Laleli kendi başına bir dünya projesidir. Türk ve küresel iş dünyasının bundan yararlanması dünya ticaretine çok şey kazandırır. Komşumuz ve dostumuz Bulgaristan ile diğer güney AB ülkelerinin bu potansiyel ticaretten yararlanması gerekir. Laleli dünyanın 62 ülkesine kendi deneyimlerini ve satışlarını yansıtmaktadır. AB ve dünya pazarlarının bölge ticaretinden faydalanmaları ve hatta örnek almaları gerekir. Günümüzde dünyada yaşanan ender ticaret olayı bölgede yaşanmaktadır.

Sektörün ve bölgenin potansiyelinin dünya pazarlarına taşımada taşıma sektörünün bölgedeki konumu son derece önemlidir. Bunun için önce AB ve dünyadaki taşımacılık sektörüne özetle bakalım:

Taşımacılık sektörünün dünyada 2.5 trilyon dolarlık pazarı vardır. AB'de ulaşım sektöründe 10 milyon insan istihdam edilmektedir. AB'de yılda ortalama bir trilyon Euro düzeyinde yatrırım yapılmaktadır. Bu durum, AB GSMH'sinin yüzde onuna eşittir. 2006 yılı rakamlarına göre, AB'nin taşımacılık sektöründeki işlem hacmi 725 milyar Euro'ya ulaşacaktır.

AB, 455 milyon nüfusu, 10 trilyon dolarlık tek ve eşsiz pazarı ile ABD'nin rakibidir.

Genişleyen ve gelişen AB'nin dünya ticaretindeki payı yüzde 21'dir. Yabancı yatırımların yüzde 25'i AB'ye akar. Böylesine güçlü ekonomik ve siyasal sistemin dünya sisteminde geleceğini aramaya ihtiyacı yokur. Bu nedenle ülkemizin AB'ye üyeliği dünyadaki dengeleri değiştirecektir.

Türkiye 85 milyar dolarlık ihracatının yüzde 32 sini kara, yüzde 23'ünü deniz, yüzde 33'ünü hava ve 12'sini de demiryolu taşımacılı ile yapar. Eminönü ve Laleli'den yapılan ihracat taşıma sektörünün yüzde 43'ünü oluşturur. Bölgedeki 35 milyar dolarlık ihracatın kara, deniz, hava ve demir yolu ile AB'ye özellikle Bulgaristan ve Romanya gibi ülkelere taşınması ve bunun için proje geliştirilmesi Türkiye'nin ihracatını daha da artıracaktır. Böylece yeni AB ülkelerine katkı sağlanacak ve gelişmelerine katkıda bulunulacaktır.

Türkiye, Doğu Batı arasındaki 600 milyar olarlık taşımacılık sektörünün çalıştığı geçiş noktasındadır. AB, Balkanlar, Karadeniz, Kafkasya, Orta Asya, Kuzey Afrika ve Ortadoğu'nun bağlantı merkezidir. Bulgaristan ve AB Türkiye'nin bu gücüyle dünya ticaretindeki payını artırabilir ve dış pazarlara ulaşabilir.

Laleli sanayici ve işadamları ile esnaf ve tüccarları, ekonomik güçleri, kuraları ve zamanları gereğince ülke kalkınmasına katkıda bulunmayı sevmektedirler. İstanbul 15 milyonluk mega kent. Kendi sınırlarını aşmıştır. Kentin her bölgesinde yaşayan insanlar ülke mill gelirinden aynı ölçüde yararlanamamaktadırlar. Bu insanlar Türkiye'nin 81 ilinden gelmiş ve şehirde yaşamaya çalışmaktadırlar. Ülkenin kişi başına düşen ortalama 5 bin dolarlık milli gelirinden, 175 dolar pay almaktadırlar. İstanbul'un gelişmemiş bölgelerindeki sayıları 3 milyon 500 bini insanlarımıza geliştirilecek AB, Dünya Bankası, ülkeler ve yerel projelerle katkı sağlanabilir, istihdam edilebilir ve açlık sorunları çözülebilir.

'Ticaret köprüleri' projesinde AB ile ekonomik ve sosyal bütünleşmenin gerçekleşmesi için Trans-Avrupa ağları kapsamnıda taşımacılık faaliyetlerinin birlikte yürütülmesi, sektörler ve ülkeler arası taşımacılığı artıracaktır. Türk ve Bulgar firmalarıyla AB firmaları arasında kurulacak işbirliği AB farkındalığını artıracak, yeni teknolojiler ile bilgi kökenli çalışmaları teşvik edecektir.

Geliştirilecek proje ile firmalar arasında uygulama değişimleri yaşanacak, AB ve Türk halkı arasında sistem hakkında bilgilenmeler sağlanacaktır. Ekonomik ve kültürel sektörlerin birlikte çalışmalarından kaynaklanan finansal hareketlilik yatırımlara yönelecek ve istihdam artarak işsizlik önlenecektir.

Laleli ve Eminönü bölgesindeki firmalar orta, küçük ve büyük ölçeklidirler. Gelişen ve değişen iç ve dış pazarlarda mal ve hizmetlerini satabilmeleri için son teknolojilerden yararlanma hereği vardır. Teknoloji kaliteyi geliştiecek ve maliyetler düşecektir.

Türkiye, AB için çok önemlidir. Vazgeçilmezdir AB, ekonomik, sosyal, kültürel ve mantıksal her türlü projeye mali destek sağlamaktadır. Ancak projelerin zamanında ve kurallarına göre yapılması gerekir. Tüm bunların yanında dünya ülkelerinin de ülkemize büyük ilgileri vardır. Gelişmiş ülkeler de Türkiye'deki sektörlere, kurum ve kuruluşlara hibe ve kredi vermektedirler.

Bölgede yürütülecek projeler aşağıdaki yararları sağlayacaktır.

- Tekstil sektöründeki dış satımların yüzde 82'sinin bölgeden yapılması sağlanacak,

- Satışların yüzde 93'ü toptan ve yüzde 7'si de perakende olacaktır. Türkiye'nin ayakkabı ve çanta ihtiyacının yüzde 22'si bölgeden karşılanacak ve yüzde 12'si dışsatım yapılacaktır.

- Dünyanın ve Türkiye'nin kuyumculuk merkezi kapalı çarşıda işlenmiş altın ürünlerinin yüzde 38'i dışsatım olacak, 85 milyar dolarlık ihracatın yüzde 22'si de bölgeden yapılacaktır.

- Türkiye'de üretilen halıların yüzde 63'ü bu bölgede satışa sunulacak ve yüzde 18 de ihracat yapılacaktır.

- Yapılacak yatırımlar AB ve dünya ülkelerine bölgeden dengeli olarak dağıtılacak, AB tek pazarının düzenli çalışmasına yardımcı olacaktır.

- Devlet sorunu haline gelen ve bir türlü çözülemeyen İstanbul trafiğinin sorunları ortadan kalkacaktır. Bavul ticareti gelişecek, değişecek ve daha sistemli hale gelerek İstanbul ekonomisine katkı sağlayacaktır.

- Dünya ülkelerinin Bölgeye yatırım ve ticaretleri artacak, refah ve mutululuk tentin her tarafında yaşanacaktır.

- Bölgede geliştirilecek projeler İstanbul'da planlı ve proğramlı kalkınmaya yardımcı olacak ve yapılacak projelerin sürdürülebilirliği sağlanacaktır.

- İstanbul'a araç ve göç trafiği duracak, alternatif yatırımlar, sektörler ve bölgeler türetilerek işsizlik azalacak ve istihdam artacaktır.

- Geliştirilecek projelerle hükümetlere,yerel ve atanmış yönetimlere öneriler sunulacak ve izlenmesi sağlanacaktır. Projelerin kağıt üzerinde kalmaması için uygulanabilirliği, sürdürülebilirliği ve fon veya kredi alan projelerin olması sağlanacaktır.

(Kaynak: Dünya Gazetesi | 06.02.2007)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM