BASINDAN YAZILAR
Köstebek, dev şirketlere de girmiş - MuhasebeTR

Köstebek, dev şirketlere de girmiş

Ankara'yı sarsan köstebek olayında skandalın boyutları derinleşiyor. Devlet adamı, siyasetçi ve bazı gazetecilerin mal varlığına ulaşan kişilerin usulsüzlükleri bunlarla sınırlı değil. Tofaş, Renault, Hyundai gibi önde gelen şirketlerin hesapları da incelenmiş. Maliye'nin, bu bilgilerin hangi maksatla kullanıldığına yönelik araştırması ise devam ediyor.
Türkiye’deki vergi mükelleflerinin bilgileri Ankara Etlik'teki bilgi işlem merkezinde tutuluyor. Şifre verilen yetkililer araştırma yaptığı kişi hakkında sorgulama yapabiliyor.(Büyük resim) Hamza Koşar (Küçük resim)

 

Maliye Bakanlığı'ndaki köstebek skandalına ilişkin soruşturma derinleştikçe ilginç ayrıntılar ortaya çıkıyor. Aralarında El Kadı raporunu hazırlayan başmüfettiş Hamza Kaçar'ın da bulunduğu bir grup devlet memurunun, 30 önemli ismin yanı sıra mesai arkadaşları ve Türkiye'nin önde gelen şirketlerinin hesaplarını da incelediği tespit edildi. Kaçar, Teftiş Kurulu Başkanlığı'nda birlikte çalıştığı 20 arkadaşının ve kendi avukatının da bilgilerini incelemiş. Kayıtlarına girilen şirketler arasında ise Tofaş, Renault ve Hyundai gibi otomotiv devleri de yer alıyor. Maliye Bakanlığı'nın bu bilgilerin hangi maksatla kullanıldığına yönelik araştırması devam ederken, Teftiş Kurulu önceki gün hesapları incelenen müfettişlere, "Hamza Kaçar'ın sizinle ilgili sorgulama yaptığı tespit edildi. Sizin izninizle mi inceledi?" sorularını içeren bir yazı gönderdi. Konuya yakın bir kaynak, "Söz konusu kişinin yetkilendirildiğine dair bir kayıt yok." derken, diğer müfettişlerin de kendi bilgilerinin incelenmesi için kişisel izin verme ihtimalinin olmadığını ifade etti. Haberler üzerine Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı da inceleme başlattı. Devletin vergi konusundaki etkinliğini artırmak amacıyla uygulamaya konulan vergi dairesi tam otomasyon projesi VEDOP' ta mükelleflerin gizli bilgileri tutuluyor. Müfettişlerin özel şifreleriyle girebildiği sistem sayesinde vergi mükelleflerinin borcu, verdiği beyanname, tapu, şirket ortaklıkları ve motorlu taşıtlara ilişkin kayıtlara kolayca ulaşılabiliyor.

Köstebek skandalında bilgilerine girilen isimlerin listesi de kabarıyor. Cumhurbaşkanı Sezer, Başbakan Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Büyükanıt gibi devletin önde gelen isimlerinin yanı sıra Ertuğrul Özkök, Fatih Altaylı ve Emin Çölaşan gibi gazetecilerin yer aldığı listeye yerli ve yabancı ortaklı şirketler de eklendi.

Maliye'nin sistem güvenliği artırılıyor

Gelir İdaresi Başkanlığı, benzer suistimallerin önüne geçebilmek amacıyla sistemin güvenliğini yeniden ele alıyor. Maliye müfettişlerinden oluşan komisyonun tespit ettiği eksiklikler hemen gideriliyor. Soruşturma derinleştikçe sistem güvenliğindeki bazı zafiyetlerle ilgili daha net bilgi sahibi olunduğunu ifade eden yetkililer, 'üst denetim mekanizması'nın güçlendirileceğini kaydetti. 24 saat açık VEDOP'a giren kişinin kimi incelediği, ne zaman giriş yaptığı, hangi işlemi yaptığına ilişkin bilgiler LOG kayıtlarında tutuluyor. Şifreleri ile sisteme giren herkesin sorgulama yaptığı konular da kayıt altına alınıyor.

Emekli müfettişlerin şifresi de kullanılmış

Aralarında devlet görevlileri, gazeteciler ve işadamlarının da bulunduğu çok sayıda kişinin kanun dışı yapılan 'mal varlığı ve vergi sorgulamasında' emekli müfettişlerin bile şifresinin kullanıldığı ortaya çıktı. Sorgulamalar sırasında kullanıcı kodu bölümünde sahte isimler kullanılırken, Maliye Bakanlığı'ndan 2 yıl önce emekli olan bir kişinin kullanıcı kodu ile de defalarca sisteme girildiği tespit edildi. Bir kişinin şifresi ile aynı anda, ancak 10 ayrı yerden VEDOP'a giriş yapıldığı ve sorgulamada bulunulduğu da belirlendi. Sorgulaması yapılan siyasiler ve bürokratların mal edindiği kişilere yönelik de ayrıca detaylı araştırma yapıldığı ortaya çıkarıldı.

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın oluru ile Teftiş Kurulu Başkan Vekili Cemal Boyalı başkanlığında oluşturulan soruşturma komisyonunu incelemelerinde ilginç bilgelere ulaştı. Örneğin siyasilere yönelik sorgulamalar, özellikle geçen yılki mal varlığı tartışmaları sırasında yoğunlaşıyor. Komisyonun belirlemelerine göre Başbakan Erdoğan'ın mal varlığını açıkladığı 7 Şubat 2006 ve CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın mal varlığı açıklamasında bulunduğu 3 Şubat 2006 tarihlerinin öncesi ve sonrasında, Başbakan ve anamuhalefet partisi lideri için çok geniş bir sorgulama yapıldı. Bu dönemde sadece ocak ve şubat aylarında Erdoğan için bin 115, Baykal için de 382 sorgulama gerçekleştirildi. Söz konusu taramalar sırasında Baykal'ın 2 vergi kimlik numarasına da girilerek, kendisiyle ilgili 2 ayrı sorgulama yapıldığı dikkati çekti. Bu arada yetkililerin verdiği bilgiye göre Baykal'ın, isim yazımı sırasındaki maddi hata nedeniyle iki ayrı vergi kimlik numarası bulunuyor. İşlemlerde 2007'den itibaren ise TC kimlik numarası dikkate alınıyor. Başbakan'a yönelik sorgulamada, ortaklıkları ve yöneticilik bilgileri, sahte ve yanıltıcı belge durumu, kredi kartı işlemleri, gayrimenkul alım ve satımları ile 1995-99 dönemine ilişkin temel bilgi değişiklikleri irdelendi. Baykal ile ilgili taramada da gayrimenkul alım satımlarına, borçlarına, ortaklık ve yöneticilik sayfası ve vergi bilgilerine bakıldı. Başbakan'ın bilgilerine Maliye Bakanlığı ile Gelir İdaresi Başkanlığı binasından bile giriş yapıldığı belirlendi.

Liste kabarıyor

Bazı müfettişler tarafından hesapları izinsiz sorgulanan isimlerin sayısı artıyor. Listedeki bazı önemli isimler şunlar: Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Anavatan Partisi Genel Başkanı Erkan Mumcu, DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer, Maliye Bakanlığı Müsteşarı Hasan Basri Aktan, Maliye Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mehmet Şirin, Teftiş Kurulu Başkan Vekili Cemal Boyalı, Gelir İdaresi Başkan Vekili Osman Arıoğlu, eski Genelkurmay Başkanı Org. Hilmi Özkök, Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök, Sabah Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Altaylı, Hürriyet Gazetesi yazarı Emin Çölaşan, Maliye Bakanı'nın oğlu Abdullah Unakıtan ve şirketi AB Gıda, Avek Otomotiv, işadamı Remzi Gür ve Ramsey Giyim, Gürman Giyim, Kipteks, Sistem Deniz Nakliyat, Kiptaş, BEM Dış Ticaret, Emniyet Gıda, İhsan Gıda, Yenidoğan Gıda, Serap Gıda, Akel Tekstil ve Erkan İnşaat.

Ercan Baysal

(Kaynak: Zaman Gazetesi | 26.01.2007)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM