RSS | Sitene Ekle | Giriş Sayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Üyelik | Tavsiye Et | Reklam | Bize Ulaşın    


Sosyal Güvenlik Müşaviri Ahmet Ağar
Devamlı İşyeri İşçileri İle Yapılan İhaleli İşlere Ait İlişiksizlik Belgesi Almak İçin Yapılan Düzenlemeler
(29.07.2010)
Ba Bs Formu E-Kitabı 2010

MUHASEBECİLERE VE MALİ MÜŞAVİRLERE ÖZEL İNTERNET SİTE TASARIMLARIMIZ İÇİN TIKLAYINIZ



EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ

Asgari Ücret 2010
Ba Bs Formu 2010
Basından Yazılar
Beyanname Düzenleme Rehberi 2010
Dönem Sonu İşlemleri
    2010
E-Kitaplar
İstirahatli / Raporlu İşçinin Bildirimi
Fazla Mesai Ücreti Hesaplama
Geçici Vergi
MTV 2010
Pratik Bilgiler 2010
Son Değişiklikler 2010
Soru-Cevap
Tek Düzen Hesap
    Planı
Vergi Takvimi 2010
Videolu Soru-Cevap
    (Yeni)
Yazarlarımız

 SON YAZILAR
  Erkek İşçiye Doğum İzni Var Mı?

  SORU: BSMV Mükellefi bir şirketin sabit kıymet satması halinde KDV beyan edilecek midir?

  “Zorunlu Meslek Sigortası” yaptırmayan hekimlere 5 bin TL ceza uygulanacak

  Vergide elektronik tebliğ dönemi başlayacak

  TORBA YASADAN ÇIKANLAR

  Devamlı İşyeri İşçileri İle Yapılan İhaleli İşlere Ait İlişiksizlik Belgesi Almak İçin Yapılan Düzenlemeler

  SORU: Gayrimenkulü takas şeklinde satmamız halinde KVK' daki...

  Yüksek ücretliye iade piyangosu

  Verginin yasallığı ilkesi ve belediye vergileri

  Ayakta yolcu, 25 bin istihdam!

  Çalışmaya Devam Eder ve Askerliği Borçlanırsam Aylığım Ne Kadar Artar?

  İhraç Kayıtlı Mal Teslimi Halinde Özellik Arzeden Konular

  Ücretlilere 2.100 TL iade var mı, yok mu

  SORU: İhracattan kaynaklanan KDV iadesi için alış ve satış faturalarının...


MAKALELER
Prof. Dr. Şükrü KIZILOT
Gazi Üniversitesi



SSK ve BAĞ-KUR AFFI KİME NE GETİRİYOR

SSK ve Bağ-Kur’a prim borcu, gecikme zammı ve idari para cezası borcu bulunanlara ‘kısmi af ve ödeme kolaylığı’ getiren düzenl

SSK ve Bağ-Kur’a prim borcu, gecikme zammı ve idari para cezası borcu bulunanlara ‘kısmi af ve ödeme kolaylığı’ getiren düzenlemeye ilişkin tasarının ayrıntıları belli oldu.

SSK ve Bağ-Kur’un kesinleşmiş prim ve faiz alacakları, yaklaşık 28 milyar YTL (28 katrilyon TL) olduğu için, bununla ilgili yasa geniş bir kesimi yakından ilgilendiriyor.

AFFIN KAPSAMI

- SSK’da;
özel sektör işverenlerinin 31 Aralık 2004, kamu sektörü işverenlerinin ise 13 Ocak 2005 tarihine kadar, tahakkuk ettiği halde ödenmemiş olan; sigorta primi, sosyal güvenlik destek primi, işsizlik sigortası primi, idari para cezası ve sosyal yardım zammını,

- 31 Aralık 2004 tarihinden önce biten ‘ihale konusu işler’ ile ‘özel inşaatlar’ nedeniyle, yeterli işçilik bildiriminde bulunmayan işverenlerin, fark işçilik üzerinden hesaplanan borçları ve gecikme zammını,

- Bağ-Kur’a prim borcu, sosyal güvenlik destekleme primi ve buna bağlı gecikme zammı ile faiz borçlarını, kapsıyor.

BAŞVURU VE ÖDEME

Yasanın Resmi Gazete’de yayınlandığı tarihi izleyen ayın başından itibaren, ‘iki ay içinde’
yazılı başvuru yapılması gerekiyor. Örneğin, yasa Haziran ayında yayınlanırsa, 31 Ağustos 2005 tarihine kadar, yazılı başvuruda bulunulması gerekiyor. Ödeme talebinde bulunanların, ayrıca teminat göstermeleri de gerekmiyor.

Birikmiş borçların, 18 aya kadar taksitler halinde ödenmesi isteniyor. Ancak, Başbakan’ın müdahalesi sonucu, taksitlerin daha uzun bir süreye yayılması da gündemde.

İNANILMAZ YETKİLER

Tasarıda, SSK ve Bağ-Kur yönetim kurullarına verilen, çeşitli yetkiler var. Örneğin;

- SSK’ya olan borçların,
zam ve faizlerini ana paraya kadar indirebilecek ve/veya borcun asıllarına gecikme zammı ve faiz yerine TEFE, 1 Ocak 2005 tarihinden itibaren de ÜFE’yi esas alarak, faiz uygulatabilecek.

- Bağ-Kur’luların borçlarında yüzde 30’a kadar indirim yapılabilecek, kalan borç ödenirken herhangi bir zam veya faiz uygulatmayabilecek. Yönetim kurulu, Bağ-Kur borçluları itibariyle farklı ödeme süreleri belirlemeye ve ödenecek taksit tutarını aylar itibariyle farklılaştırmaya da yetkili olacak.

Burada, SSK ve Bağ-Kur yönetim kurullarına verilen yetkiler; özellikle kesinleşen toplam borcun yüzde 30’unu silme, borçlular itibariyle farklı ödeme süreleri belirleme, Anayasa’nın 10. ve 87. maddelerine aykırı.

Ekonomik krizden ya da çok özel bazı sorunlardan dolayı borcunu ödeyemeyenleri anlıyoruz ama borcunu ödememeyi alışkanlık haline getirip, sürekli af bekleyenlere de hiç değilse bundan sonra ‘dur’ diyebilmek için, Anayasa’ya özel bir madde konulacaktı. Sahi o madde ne oldu?

Yetim aylığı kesilenlerin feryadı

SSK’dan aldığı yetim aylığı kesilen, evlenmemiş yetimler, çok zor durumdalar. 4958 sayılı yasa ile yetim aylığı kesilenlerden, daha önce yapılan ödemelerin de geriye dönük olarak istenilmesi, bu insanları perişan etti.

Bir okurumuz, kendisinden geriye dönük olarak ana para ve faiz karşılığı 25.000 YTL’nin icra yolu ile istenildiğini, çaresizlikten zaman zaman intihar etmeyi bile düşündüğünü belirtiyor. SSK ve Bağ-Kur affı Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülürken, İstanbul Milletvekili Kemal Kılıçdaroğlu ve arkadaşları, ‘4958 sayılı yasa uyarınca aylıkları kesilen dul ve yetimlere ödenen fazla aylıklar geri alınmaz. Bu konu ile ilgili olarak açılan davalardan vazgeçilir’ diye bir yasa değişikliği önergesi verdiler. Ancak, bu önerge maalesef reddedildi.

Bir yandan 28 milyar YTL (28 katrilyon TL)’lik SSK ve Bağ-Kur affı getirilirken diğer yandan bunun onbinde biri kadar bile olmayan, yetimlerle ilgili ödemenin reddedilmesi, doğru olmadı. Şimdi son umut Meclis Genel Kurulu’nda...



Kaynak: Hürriyet Gazetesi (08.06.2005)

Arkadaşına Gönder Sayfayı Yazdır Dosyayı İndir















 
 



 
KAPAT

100.000 'i Aşkın Üye Sayısı İle Türkiye'nin 1 NUMARASI

Güncel Yazıları, Mevzuatları, E-Kitapları, Programları
e-bülten ile takip etmek için e-posta adresinizi kaydediniz!