YAZARLARIMIZ
Kenan Uğurlugelen
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
Bağımsız Denetçi
E. Öğretim Görevlisi
kenanugurlugelen@hotmail.com



Türkiye Sürdürülebilirlik Raporlama Standartları & Güvence Denetim Standartları ve Yetkilendirme Sınavı

Yeni bir aşk, yeni bir iş,

Yine gülecek bir neden lazım!

Yeni bir haber, yeni bir kader,

Bunlar için bana şans lazım!

Yeni bir duruş, yeni dokunuş …

Hafızam beni aldatmıyorsa, Sertap Erener bir şarkısında bu şekilde terennüm ediyordu. 29 Aralık 2023 tarihli Resmi Gazete ekinde yayımlanan Türkiye Sürdürülebilirlik Raporlama Standartları ile Türkiye Sürdürülebilirlik Standartlarının Uygulama Kapsamını okuyunca birden geliverdi bu mısralar hafızama.

Sürdürülebilirlik Nedir?

Gelecekteki insan neslinin devamının sağlanabilmesi için, ikame edilmesi gereken ihtiyaçların temini hususunda bugünkü iktisadi ve ekolojik sistemin optimal düzeyde kapasitesinin tesis ettirilerek korunmasına sürdürülebilirlik denir. Malumunuz olduğu üzere iktisat bilimi, sonsuz olan insan ihtiyaçlarının karşılanması noktasında sınırlı kaynakların kullanılması sürecidir. Mal ve/veya hizmet arzında bulunan aktörler (firma, devlet vb.), bu faaliyetleri kapsamında çevreyi ve doğal kaynakları kullanırken proaktif eylemlerle maksimum prodüktivite nispetinde davranmaları gerekmektedir.  

Sürdürülebilirlik Raporu Nedir?

Bir işletmenin çevresel, sosyal ve yönetişim hususlarına ilişkin olarak Türkiye Sürdürülebilirlik Raporlama Standartları (TSRS) uyarınca hazırladığı; sürdürülebilirlik raporu, entegre rapor, entegre faaliyet raporu, yönetici raporu vb. adlarla yayımladığı rapora sürdürülebilirlik raporu denir.

Sürdürülebilirlikle ilgili finansal açıklamalar; işletmenin yönetişimi, stratejisi, sürdürülebilirlikle ilgili riskler, fırsatlarla ilgili risk yönetimi, ilgili ölçütler ve hedeflerle ilgili bilgiler dâhil, raporlayan işletmenin kısa, orta veya uzun vadede nakit akışlarını, finansmana erişimini veya sermaye maliyetini makul ölçüde etkilemesi beklenebilecek sürdürülebilirlikle ilgili riskler ve fırsatlar hakkında bilgi sağlayan belirli bir genel amaçlı finansal rapor biçimini ifade eder.

Sürdürülebilirlik Raporlamasına Tabi İşletmeler Hangileridir?

29.12.2023 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan KGK Kurul Kararında belirli işletmelerin 01.01.2024 tarihinden itibaren zorunlu sürdürülebilirlik raporlamasına tabi olacağı açıklanmıştır. Buna göre:

1. Aşağıdaki “Kurul Kararının 3 üncü Maddesinin Birinci Fıkrasında Sayılan ve Hadlere Tabi Olan İşletmeler Listesi” başlıklı listede yer alan işletmeler arasından;

− Aktif toplamı 500 Milyon Türk Lirası

 − Yıllık net satış hasılatı 1 Milyar Türk Lirası

− Çalışan sayısı 250 kişi

ölçütlerinden en az ikisinin eşik değerlerini art arda iki raporlama döneminde aşan işletmeler zorunlu uygulama kapsamına dâhildir.

2. BDDK düzenleme ve denetimine tabi bankalar, her ne kadar listede sayılmış olsalar dahi, herhangi bir eşik değere tabi olmaksızın zorunlu raporlama kapsamındadırlar. Ancak TMSF bünyesinde yer alanlar bankalar bu uygulamadan muaf tutulmuştur.

3. Zorunlu olmamakla birlikte, kapsam dışında yer alan işletmeler de gönüllülük esasına göre Türkiye Sürdürülebilirlik Raporlama Standartlarına uygun raporlama yapabilirler.

KGK Sürdürülebilirlik Raporlama Yetkilendirme Sınavı

Sürdürülebilirlik raporlaması ve güvence denetimlerine ilişkin KGK tarafından yapılan açıklamada, sürdürülebilirlik raporlamasında yer alan bilgilerin finansal raporlardan farklı olarak özel ve uzmanlık gerektiren bilgiler içerdiği ifade edilmiştir. Bu kapsamda, yapılacak güvence denetimlerinin gerekli beceri, yetkinlik ve tecrübeye sahip sürdürülebilirlik denetçileri tarafından yerine getirilmesi icra edilecek denetimin kalitesini ve güvenilirliğini olumlu yönde etkileyeceği vurgulanmıştır. Bu amaç doğrultusunda, sürdürülebilirlik raporlamasına ilişkin yapılacak güvence denetimlerini üstlenebilecek olan denetçilerin bu konuda yetkilendirilebilmeleri adına KGK tarafından ayrı bir yetkilendirme sınavı yapılacaktır. Yapılacak sınavda adaylar genel itibarıyla aşağıdaki konulardan sorumlu olacaklardır:

•    Türkiye Sürdürülebilirlik Raporlama Standartları ile bunlara ilişkin uygulama rehberleri,

•    Güvence Denetim Standartları ile bunlara ilişkin uygulama rehberleri,

•    Sürdürülebilirlik raporlaması ile güvence denetimlerine yönelik teorik bilgi,

•    Sürdürülebilirlik konusundaki diğer düzenlemeler ile güncel gelişmeler,

2024 yılı içerisinde yapılmasını beklediğimiz söz konusu sınav için henüz resmi bir açıklama yapılmamıştır. Açıklama yapıldığında sınav uygulama ve esasları hakkında ayrıca bir bilgilendirme yazısı daha kaleme alacağım.

10.01.2024

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM