YAZARLARIMIZ
Hakan Katırcıoğlu
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
hkatircioglu@gmail.com



Kira Geliri Elde Eden Ücretliler İstisnadan Yararlanamayacak Mı?

15 Haziran 2012 tarih ve 28324 sayılı resmi gazetede 6322 sayılı “AMME ALACAKLARININ TAHSİL USULÜ HAKKINDA KANUN İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN” yayınlandı.

Yürürlük maddesi ile birlikte toplam 44 maddeden oluşan kanun metni 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun, 6802 sayılı Gider Vergileri Kanunu, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu, 488 sayılı Damga Vergisi Kanunu, 492 sayılı Harçlar Kanunu, 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu, 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu, 4628 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu, 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanunu, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu, 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu, 5838 sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun, 6111 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve Diğer Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun maddelerinde değişiklikler yapmış ve bazı maddelerini de yürürlükten kaldırmıştır.

Yapılan her bir değişikliğin ayrı bir yazı konusu olabilecek öneme sahip olduğunu baştan belirtelim. Kanunun altıncı maddesindeki kullanılan yabancı kaynaklarla ilgili düzenleme ve özellikle 42.ci maddesinde 6111 sayılı kanunla ilgili getirilen, adeta affın affı şeklindeki düzenleme kanımca bu kanundan yararlanmak isteyip de bir nedenden ötürü ödemelerini zamanında yapamayanlar için kaçırılmaması gereken bir fırsat niteliğinde.

Özetle söylemek gerekirse ticari ve vergisel olarak çeşitli konularda değişiklikler ve yeni düzenlemeler de bu kanunla birlikte hem sade vatandaşın hem de şirketlerin hayatına dahil olmuş oldu. Şirketler bir şekilde müşavirleri ve bünyelerindeki yöneticileri vasıtasıyla bu değişiklikleri takip ediyorlar ancak bu kanun ile sade vatandaşın hayatında ne değişti, lafı fazla uzatmadan ona bakalım.

Bu kanun yayınlanmadan önce Gelir Vergisi Kanununun 21.ci maddesi “Binaların mesken olarak kiraya verilmesinden bir takvim yılı içinde elde edilen hasılatın 3.000 Türk Lirası* gelir vergisinden müstesnadır. Ticari, zirai veya mesleki kazancını yıllık beyanname ile bildirmek mecburiyetinde olanlar ile gelirleri bunlar tarafından bildirilecek olanlar bu istisnadan faydalanmazlar” diyordu. Herkesçe malum olan, ücret geliri elde edip de aynı zamanda kira geliri de elde edenler için bir kısıtlama yoktu. Yani hem ücret geliri elde edip hem de istisnadan faydalanılabiliyordu. Ancak 6322 sayılı kanun ile 193 sayılı Kanunun 21 inci maddesinin ikinci fıkrasında yer alan “gelirleri bunlar tarafından bildirilecek olanlar” ibaresi “istisna haddinin üzerinde hasılat elde edenlerden, beyanı gerekip gerekmediğine bakılmaksızın ayrı ayrı veya birlikte elde ettiği ücret, menkul sermaye iradı, gayrimenkul sermaye iradı ile diğer kazanç ve iratlarının gayri safi tutarları toplamı 103 üncü maddede yazılı tarifenin üçüncü diliminde ücret gelirleri için yer alan tutarı aşanlar” şeklinde değiştirilmiştir.

Şimdi bu ne demek, kiraya verdiğiniz bir eviniz var ise ve bunun yanında ücret geliri, repo geliri, mevduat faiz geliri, hisse senedi satış kazancı, bir şirketten kar payı ya da gayrimenkul satışından bir kazanç vb. sağladıysanız ve bunların toplamı ücretler için belirlenen gelir vergisi tarifesinin üçüncü dilimini aşıyorsa ( fikir vermesi açısından 2012 yılı için 88.000 Türk Lirası 2013 yılı tarifesi henüz belirlenmedi) artık istisnadan faydalanamayacaksınız. Aşmıyorsa eski uygulama geçerli. Bu arada kanunun bu maddesi 2013 yılında elde edilecek gelirler için uygulanacak onu da belirtmekte fayda var.

27.06.2012

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM