YAZARLARIMIZ
Ali Rıza Akbulut
Yeminli Mali Müşavir
E. Baş Hesap Uzmanı
alirizaakbulut@gmail.com



Parıte Savaşları

2011 yılının ortalarında 1,49lar seviyesine kadar yükselmiş olan euro/dolar paritesi, daha geçen yılın başlarında 1,35ler seviyesinde iken bugünlerde 1,10lar civarında seyretmekte.
Paritenin aşağı yönlü bu durumu tabi ki özellikle AB ihracatçısı sektörleri derinden etkiliyor.
TİMin açıklamalarına göre parite kaynaklı ihracat kaybımız mayıs ayında 1,1 milyar dolar oldu, ilk 5 ayda ise toplam kayıp 5,7 milyar dolar.
Daha vahim olan durum ise, dolar girdisi ile çalışıp euro ile mal satanlarda görülüyor.

Bunun en bariz örneğini otomotiv ve yan sanayisinde görüyoruz. Yılın ilk yarısında sektörün ihracatında miktar bazında %4ün üzerinde, birim değer olarak yaklaşık %9,4 kayıp var.
Buna parite kaynaklı zarar da eklenirse sektörün durumu hiç de iç açıcı görünmüyor.
Hazır giyim sektörünün ihracatının %75i AB ülkelerine yapılıyor. İHKİB tarafından yapılan açıklamalara göre, hazır giyim ihracatı, yılın ilk 6 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13,3 düşüşle 8,2 milyar dolar oldu. Ocak-Haziran döneminde negatif yönde yüzde 18,5lik parite etkisi olduğu belirtilirken, parite etkisinden arındırıldığında hazır giyim ihracatındaki düşüş yüzde 1,8de kaldı.
Keza kimya sektörü de parite kaynaklı bir kriz yaşıyor.

AB tarafında yaşananlar ve Yunanistan krizi kısa vadede bu durumun değişeceğini göstermiyor. Hatta uzmanlar para biriminde hareketlenmenin Avrupa Merkez Bankasının tahvil alımlarına bağlı olduğunu ifade ediyorlar.
Yine yapılan yorumlara göre, hali hazırda parasal genişleme sürecinde olan Avrupa Merkez Bankasının Eylüle kadar agresif para politikasını ve Euroda aşağı yönlü baskılamayı sürdürmesi sonucunda ABD ile Avrupanın arasındaki politika, faiz ve büyüme farklılıklarının Euroyu daha da düşüreceği tahmin ediliyor.
Yani görünen o ki, her hal ve karda yıl sonuna kadar paritede daha iyimser bir tablo beklenmiyor.

25.08.2015

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM