YAZARLARIMIZ
Ali Rıza Akbulut
Yeminli Mali Müşavir
E. Baş Hesap Uzmanı
alirizaakbulut@gmail.com



Yabancı Kontrol Oranı 8 Yılın En Düşük Seviyesinde

Geçtiğimiz günlerde TÜİK tarafından açıklanan üretim değerine göre; 2013 Yıllık Sanayi ve Hizmet İstatistiklerinin (YSHİ) tamsayım kapsamındaki girişimlerde Yabancı Kontrol Oranı (YKO) son sekiz yılın en düşük seviyesinde.
Verilerin yaklaşık 1,5 yıl sonra açıklandığı istatistiki bu bilgiye göre Türkiyede faaliyet gösteren ancak doğrudan ya da dolaylı olarak yurt dışında yerleşik bir birim tarafından kontrol edilen girişim oranı 2013 yılında %13,4 oldu.
Yabancı Kontrol Oranı 2012 yılında %13,6 iken, 2013 yılında %13,4e düştü. Bu oran, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011 yıllarında sırasıyla %14,4, %14,3, %14,1, %15,4, %14,7 ve %14,1di.

Söz konusu yurt dışı kontrollü girişimlerin ülke bazında kompozisyonuna baktığımızda ilk sırada Almanyayı görüyoruz. 
2013 yılında bu kapsamda yapılan girişimler sonucu, ülkedeki toplam üretimin %2,3ü Almanyanın, %1,8i A.B.D.nin ve %1,5i Fransanın kontrolündeydi.
Sektör kompozisyonu olarak baktığımızda ise yabancı girişimlerin en fazla tütün sektöründe yoğunlaştığı görülüyor.
Buna göre; imalat sanayindeki alt sektörlere bakıldığında en yüksek YKO %89,3 ile Tütün ürünleri imalatı sektörüne ait. İkinci sırada %45 ile Motorlu kara taşıtı, treyler (römork) ve yarı treyler imalatı, üçüncü sırada %42,4 ile Temel eczacılık ürünlerinin ve eczacılığa ilişkin malzemelerin imalatı sektörünün yer aldığı görülüyor.

Yine TÜİK verilerine göre imalat sanayinde, girişimlerin faaliyet gösterdikleri grupların teknoloji düzeylerine göre bakıldığında, yabancı kontrollü üretimin Orta-yüksek teknolojili grupta yoğunlaştığı (%57,9) görüldü. Orta-düşük teknolojili grup %19,6, Düşük teknolojili grup %17,9 paya sahip iken Yüksek teknolojili grup sadece %4,7payla en son sırada yer alıyor.
Görüldüğü gibi ülkemizdeki yabancı sermaye girişimi son yıllarda giderek azalmakta. Bu da özellikle cari açıkla uğraşan bir ülke için hiç de istenen bir durum değil.
Doğrudan yabancı sermaye yatırımları özellikle istihdam ve teknoloji birikimi anlamında ekonomiler için önemli olduğu gibi, özellikle ülkenin kredibilitesi ve yatırım yapılabilirliği hakkında da fikir vermesi anlamında da son derece önemli bir yere sahip.
Bu anlamda son sekiz yıl bu güven ve kredibilite azalışı, sebepleri ve etkileri bakımından dikkatle değerlendirilmelidir.

30.06.2015

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM