YAZARLARIMIZ
Ali Rıza Akbulut
Yeminli Mali Müşavir
E. Baş Hesap Uzmanı
alirizaakbulut@gmail.com



E-Defter Uygulamaları-(IV)

Gelir İdaresi Başkanlığınca 26.02.2015 tarihinde e-Defter uygulamasında dikkat edilmesi gereken hususlar için uygulama kılavuzu yayımlanmıştır. Söz konusu kılavuzda teknik hususlar yer almakta olup geçen haftaki yazıdan itibaren biz de bu konulara başlıklar halinde değinmeye çalışacağız.

Bu kapsamda geçen haftadan devamla söz konusu kılavuzda yer alan konular aşağıdaki gibidir: Yevmiye Madde Numarası: Yevmiye maddelerine müteselsil verilen sıra numarasıdır.
Yevmiye madde numarası hesap dönemi başlangıcında 1den başlatılacak ve izleyen her yevmiye maddesi için müteselsil olarak kullanılacaktır. Hesap dönem içerisinde e-Defter uygulamasına yapılan geçişlerde geçiş tarihinden itibaren 1 aylık süre içerisinde kağıt defterin kapanış tasdikinin yapılması gerekmektedir. Dolayısıyla kapanış tasdiki yapılan kağıt defterin yevmiye maddesi devam etmeyeceğinden, hesap dönemi içerisinde oluşturulacak ilk elektronik defterde yevmiye madde numarası 1 den başlatılmalıdır. Satır Numarası: Yevmiye maddesinin her bir satırına verilen müteselsil numaradır. Hesap dönemi başlangıcından sonuna kadar yevmiye defterinin her bir satırı için 1den başlayıp müteselsil devam eden numara yazılacaktır. Hesap dönem içerisinde e-Defter uygulamasına yapılan geçişlerde, oluşturulacak ilk elektronik defterde satır numarası 1den başlatılmalıdır.

Yevmiye Madde Numarası: Satırın ait olduğu yevmiye maddesinin numarasının yazıldığı alandır. Yevmiye satırı ile yevmiye madde numarası bağlantısı bu eleman aracılığı ile kurulacağından her yevmiye satırı için ilgili yevmiye madde numarası yazılacaktır.
Yevmiye Tarihi: Kaydın yapıldığı tarih alanıdır.

Yevmiye tarihi 4 hane yıl, 2 hane ay ve 2 hane gün şeklinde yazılacaktır. Bu alana 2 Sıra Nolu Elektronik Defter Genel Tebliğinde berat yükleme süreleri için belirtilen ilgili ayı takip eden üçüncü ayın son gününe kadarki verilen süre değil, Türk Ticaret Kanununa ve Vergi Usul Kanununa göre kayıtların işlenmesi için verilen süreler göz önünde bulundurularak giriş yapılmalıdır.

Belge Referansı: Belgenin ilişkili olduğu muhasebe fiş numarasının yazıldığı alandır.
Muhasebe fiş numarası kullanıcı tarafından serbest metin olarak yazılacaktır.

Belge Tipi Tanımlaması: Belge tipi alanına “diğer” yazılmış ise belgeye ilişkin tür bilgisinin yazılacağı alandır.
Bu alan serbest metin olarak giriş yapılan bir alandır. Ancak açıklama alanına yapılan işlemin adı değil, doğrudan kayda esas belgenin adı yazılmalıdır. Örneğin, ücret bordrosu, teminat mektubu, sigorta poliçesi, dekont vb. belgeler “diğer” olarak tanımlanabilecek belgeler bu açıklama alanına yazılabilir ifadelerdir. Ancak havale, eft, ödeme vb. işlem adları kayda esas belge olarak bu açıklama alanına yazılmamalıdır

Belge Numarası: Muhasebe kaydına esas teşkil eden kaynak doküman tanımlamasında kullanılan numaradır. Kayda esas teşkil eden belgenin üzerinde yer alan numara bu alana yazılmalıdır. Belge numarası alanına matbu belgenin üzerinde yer alan numara yazılmalıdır. Eğer matbu belge üzerinde numara yer almıyorsa kayda esas teşkil eden belgeye firma tarafından verilen müteselsil numara yazılmalıdır.

Elektronik fatura kullanıcıları bu alana elektronik faturanın ETTN numarasını değil, fatura IDsini girmelidir. Belge Tarihi: Muhasebe kaydına esas teşkil eden kaynak doküman tanımlamasında kullanılan tarihtir. Yevmiye maddesine kaynak teşkil eden belgenin tarihi, 4 hane yıl, 2 hane ay, 2 hane gün şeklinde yazılacaktır. Muhasebe programların kaydın yapıldığı tarih ile belge üzerindeki tarih aynı olmak zorunda değildir. Kayıt için yasal süreler dikkate alınmalıdır.

Ödeme Yöntemi: Ödeme/tahsilat bilgisinin yazıldığı alandır.
İşletmenin yaptığı ödemeler yanında işletmeye yapılan ödemelere de bu alanda yer verilecektir. Ödeme yöntemi bilgisi serbest metin biçiminde yazılacaktır. Bu alana sadece ödeme türünü ifade edecek bilgi girişi yapılmalıdır. Örneğin, nakit, banka, kredi kartı, çek, senet.
Devamı haftaya… 

08.04.2015

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM