YAZARLARIMIZ
Ali Rıza Akbulut
Yeminli Mali Müşavir
E. Baş Hesap Uzmanı
alirizaakbulut@gmail.com



Güneşin Doğduğu ve Battığı Yerlerde İşsizlik Oranları

İşsizlik oranları TÜİK tarafından açıklandı..

Söz konusu istatistiki bilgilere göre Türkiyede işsizlik oranı bir puanlık artışla %9,8 oldu. 2012 yılının sonunda bu rakam %10,1 idi.

Aslında Avrupaya bakınca oldukça iyi durumda olduğumuzu görüyoruz. Hepimizin malumu özellikle İspanya, Yunanistan ve Portekiz ekonomilerinin yansıması olarak Avrupada durum hiçte iç açıcı değil.

Euro bölgesinde 2012 yıl sonu itibari ile toplam işsizlik oranı %11,4 idi. İspanyada bu oran %25,2, Yunanistanda %24,5, Portekizde %16,4 İrlandada ise %15,3.

Son açıklanan istatistiklere göre ise İspanyada işsizlik oranı %25,9, Yunanistanda %27,3 ve Portekizde ise %15,6 civarında. 
Gördüğümüz üzere durum daha da ciddileşiyor.

Genç işsizlik dediğimiz oran ise bundan daha kötü durumda. 15-24 yaş arası kişileri hedef alan bu istatistik ölçümlemesine göre; İspanyada genç işsizlik oranı %56,5; Portekizde %36,9, Yunanistanda %57,3 ve İrlandada %28 civarında.

Oysa Türkiye için aynı oran; sadece %17,1. Bu oran aslında 2012 yılı ortalarında %14 bandına kadar gerilemişti. Bir miktar yükselmiş görünüyor.
Bu arada gelişmiş ülkeler içerisinde ABD de işsizlik oranı %7, genç işsizlik oranı ise %15,2. ABD özellikle işsizlik oranında önemli bir azalış yakalamış durumda. 2012 yılının başında %8,5 olan işsizlik oranı %7 lere gerilemiş durumda. 

Çin ise daha istikrarlı bir görüntü sergiliyor. İşsizlik oranı bu ülkede %4 ler seviyesinde. Güney Korede aynı oran %3,63. Malezya için işsizlik oranı %3,31, Japonya için %2,70 (ve genç işsizlik oranı Japonyada sadece %6,95 seviyesinde) Endonezya için %6,17 ve Hindistan için %7,57.

Bu rakamlar bize aslında nereye yönelmemiz gerektiğini ve hangi ekonomilerin daha fazla istihdam gücü yarattığını daha iyi gösteriyor.

Şu andaki ekonomik konjonktür bize güneşin doğduğu yerlere doğru bakmamız gerektiğini söylüyor. Güneşin battığı yerlerde ise ekonomik sıkıntılar hayli fazla, batıyla olan ekonomik ilişkilerimizde oldukça dikkatli olmalıyız.

İçinde bulunduğumuz coğrafya ise bize hem doğuya hem de batıya bakma anlamında önemli bir fırsat sunuyor. Önemli olan ekonomik fırsatları değerlendirebilmek ve bilgi ve teknoloji birikimi ile doğunun aslında şu an yaptığını yapmak. 
Bunun da yolu konuyu belki başka bir yazı da değerlendireceğiz ama kısaca AR-GE den geçiyor.


 

17.12.2013

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM