YAZARLARIMIZ
Ali Rıza Akbulut
Yeminli Mali Müşavir
E. Baş Hesap Uzmanı
alirizaakbulut@gmail.com



IPA-II Çerçeve Anlaşması Kapsamında KDV İstisna Uygulamaları

Bilindiği üzere, 11/02/2015 tarihinde Türkiye ile Avrupa Komisyonu arasında Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti Tarafından Temsil Edilen Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Komisyonu Arasında Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPA II) Çerçevesinde Birlik Tarafından Türkiye Cumhuriyetine Yapılacak Mali Yardımın Uygulanmasına İlişkin Düzenlemeler Hakkında Çerçeve Anlaşma (IPA II Çerçeve Anlaşması) imzalanmıştır. Söz konusu anlaşma; 04/04/2015 tarih ve 6647 sayılı Kanunla onaylanması uygun bulunmuş, 08/05/2015 tarih ve 2015/7708 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ekinde yayımlanmış ve 24/08/2015 tarih ve 2015/8085 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile 22/06/2015 tarihinden itibaren yürürlüğe girmiştir.

KATMA DEĞER VERGİSİ İSTİSNASI VE UYGULAMASI
Söz konusu IPA II Çerçeve Anlaşmasının 28. maddesinin 2/b bendine göre; birlik yüklenicileri, (Birlik sözleşmesi kapsamında hizmet veren ve/veya mal tedarik eden ve/veya iş yapan ve/veya bir işi yöneten gerçek ve tüzel kişiler) birlik sözleşmesi kapsamında verilen herhangi bir hizmet ve/veya tedarik edilen mal ve/veya yapılan iş için KDVden muaftırlar. 
Ayrıca, birlik yüklenicisi tarafından temin edilen mallar veya verilen hizmetler veya yapılan işler, birlik sözleşmesi kapsamındaki hedefler ve faaliyetlerle ilişkili oldukları derecede KDVden muaftır.

KATMA DEĞER VERGİSİ İSTİSNA SERTİFİKASI
Söz konusu sertifika için başvurulacak makam ve başvuru usulleri tebliğde yer almaktadır. 
KDV istisna sertifikası başvurusunda istenilen belgeler;
a) Başvuru talep dilekçesi,
b) Sözleşme ve ekleri,
c) Bilgi formunun aslı.

Bilindiği üzere, Birlik Yüklenicisi ile kanuni ve iş merkezi Türkiyede kurulu bulunmayan Birlik Yüklenicilerinin Türkiyede kurulu bulunan şubelerine, başvurularının ilgili makamca uygun bulunması halinde KDV İstisna Sertifikası verilebilir.

KDV İSTİSNA SERTİFİKASININ KULLANILMASI

a) 3.500 TLyi aşan alımlar

KDV İstisna Sertifikası kullanmak suretiyle Birlik Sözleşmesi kapsamında temin edilecek mal, hizmet ile yapılan işler için Tedarikçi (Birlik Sözleşmesi kapsamında Birlik Yüklenicisine mal tedarik eden veya hizmet sunan veya iş yapan gerçek ya da tüzel kişiler) tarafından düzenlenecek fatura tutarı ya da aynı Birlik Sözleşmesi kapsamında aynı Tedarikçiden yapılacak alımların toplam tutarının (KDV Hariç) 3.500 TL.yi aşması durumunda Birlik Yüklenicisi öncelikle tedarikçi ile Tedarik Sözleşmesi yapacaktır. Söz konusu Tedarik Sözleşmesine konu mal, hizmet ve işlerin Birlik Sözleşmesi kapsamında olduğunun Hibe Yararlanıcısı (Kendisiyle bir hibe anlaşması imzalanan veya kendisine bir hibe kararı bildirilen gerçek veya tüzel kişi) tarafından Bu Tedarik Sözleşmesinde yazılı alımlar ?? tarih ve ?? sayılı Birlik Sözleşmesi kapsamında yapılmıştır şeklinde şerh düşülerek onaylanması halinde bu mal teslimi, hizmet ifası ve işler için KDV hesaplanmayacaktır. Birlik Yüklenicisinin aynı zamanda Hibe Yararlanıcısı olması durumunda, söz konusu Tedarik Sözleşmesi Birlik Yüklenicisinin gerçek kişi olması durumunda kendisi tarafından, tüzel kişi olması durumundaysa tüzel kişiliğin konu ile ilgili imzaya yetkili yöneticisi tarafından onaylanması gerekmektedir.

Tedarikçi, Birlik Yüklenicisi ile yaptığı ve Hibe Yararlanıcısı tarafından onaylanmış Tedarik Sözleşmesinin ve Birlik Yüklenicisinde yer alan KDV İstisna Sertifikasının kendisine ibraz edilmesi halinde, söz konusu Tedarik Sözleşmesinin ve sertifikanın Birlik Yüklenicisi tarafından Aslının Aynıdır şeklinde onaylanan birer örneğini almak ve Birlik Yüklenicisine düzenlediği fatura veya benzeri evrakta 6647 sayılı Kanunla onaylanması uygun bulunan IPA II Çerçeve Anlaşmasının 28/2. maddesi gereğince, ????tarih ve ???.. sayılı KDV İstisna Sertifikasına istinaden KDV hesaplanmamıştır şeklinde şerh düşmek suretiyle KDV hesaplamayacaktır.

b) 3.500 TLyi Aşmayan Alımlar

3.500 TL ve altındaki alımlarda ise; Tedarik Sözleşmesi yapmak ve Hibe Yararlanıcısına onaylatmak şartı aranmaksızın, KDV İstisna Sertifikasının ibrazı ve bir örneğinin verilmesi ile yukarıdaki şerh düşülerek düzenlenecek fatura veya benzeri evrakta KDV hesaplanmayacaktır.

BİRLİK YÜKLENİCİSİ BİLDİRİMİ
Birlik Yüklenicisi, KDV İstisna Sertifikası kullanarak veya kullanmaksızın KDVsiz yapmış olduğu alımlarını ve KDVnin konusuna girmeyen diğer harcamalarını, IPA Alım Bildirimine aktarıp Hibe Yararlanıcısına Bu bildirimde yer alan alım ve harcamalar, ??.. tarih ve ?... sayılı Birlik Sözleşmesi kapsamında yapılmıştır? şeklinde şerh düşülerek onaylattırmak suretiyle, Sözleşmenin imzalandığı tarihi takip eden takvim yılının başından başlamak üzere her yıl

Şubat ayının son gününe kadar, yıl içerisinde sona eren sözleşmelerde sözleşme süresinin bittiği ayı takip eden ikinci ayın sonuna kadar, KDV iadesi talep edilen durumlarda ise her halükarda iade talebinde bulunulduğu tarihe kadar ilgili vergi dairesi müdürlüğüne /malmüdürlüğüne bir dilekçe ekinde ıslak imzalı olarak gönderecektir. Birlik Yüklenicisinin aynı zamanda Hibe Yararlanıcısı olduğu durumlarda söz konusu bildirimin; genel yönetim kapsamındaki kamu idarelerinin Birlik Yüklenicisi olması durumunda bu kurumların konu ile ilgili imzaya yetkili üst idari amiri; bunlar dışındaki Birlik Yüklenicilerinde ise gerçek kişi Birlik Yüklenicisinin kendisi tarafından, tüzel kişi Birlik Yüklenicisinde ise tüzel kişiliğin konu ile ilgili imzaya yetkili üst yöneticisi tarafından onaylanması gerekmektedir. 

KDV İADESİ
IPA II Çerçeve Anlaşması kapsamında bir Birlik Yüklenicisi veya Birlik Yüklenicisine mal teslim eden veya hizmet sunan veya iş yapan herhangi bir Tedarikçi, Tebliğde öngörüldüğü şekilde KDVden istisna olarak teslim edilen mallar veya sunulan hizmetler veya yapılan işlerle ilgili olarak yüklendiği KDVyi diğer işlemleri için tahsil ettiği KDVden indirme hakkına sahiptir. Söz konusu düzenleme tam istisna mahiyetinde olduğundan istisna kapsamına giren teslim ve hizmetler veya yapılan işler dolayısıyla yüklenilen vergiler, indirim yoluyla telafi edilememeleri halinde, Birlik Yüklenicisine ve/veya Tedarikçiye nakden veya mahsuben iade edilebilecektir İster Birlik yüklenicisine olsun ister Tedarikçiye iade ile ilgili usul ve easlar söz konusu tebliğde yer almaktadır.

01.03.2016

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM