BASINDAN YAZILAR
VERGİ BORCU Olanlara KOLAYLIK / Vergi Borçları yüzde 3 faizle 18 ay Taksitle Ödenebilecek - MuhasebeTR

VERGİ BORCU Olanlara KOLAYLIK / Vergi Borçları yüzde 3 faizle 18 ay Taksitle Ödenebilecek

Vergi borçları yüzde 3 faizle 18 ay taksitle ödenebilecekANKARA - Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, geçici vergiler ve damga vergileri hariç tüm vergi borçlarında yıllık yüzde 3 oranında faiz ve 18 aya varan vadeyle ödeme kolaylığı getireceklerini söyledi.

 

Bakan Unakıtan, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyükekşi ve beraberindeki yönetim kurulu üyelerini kabul etti. Unakıtan, basına kapalı görüşme sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada, vergi borçlarıyla ilgili bir çalışma yürüttüklerini söyledi. Unakıtan, yıllık yüzde 3 gibi bir faizle vergi borçlarını 18 ay vadeye yayacaklarını bildirdi.

 

Reel sektörü sıkmadan
Reel sektörü sıkıntıya sokmayacak şekilde hareket etmeye çalıştıklarını belirten Unakıtan, “Geçici vergiler ve onların damga vergileri hariç bütün vergileri kapsıyor bu. Eskiden bunları alabilmek için biraz daha şahin hareket ediyorduk. Şimdi piyasaların, reel sektörün sıkıntısından dolayı reel sektörümüze bir kolaylık sağlamak için bu çalışmayı yapıyoruz” dedi. İhracatçılarla yaptığı görüşmede, Türk Lirasının değer kaybetmesinin ihracatçılar için büyük bir fırsat olduğunu gördüğünü kaydeden Unakıtan, kur artışı sayesinde yüksek miktarlara ulaşan aramalı ithalatı yerine yerli malların kullanılabileceğini söyledi. Bunu bir fırsat olarak değerlendiren Unakıtan, “İhracatçılarımız hallerinden memnun. İnşallah onları hep memnun edecek seviyede hareket eder kurlar. Bu kadar yüksek olması ithalatçılar için iyi değil belki, ama bunun da belli bir seviyede olmasının icap ettiğini bugün daha iyi anlıyoruz” dedi.

KKDF kolaylığı
Unakıtan, ithal ürünlerde alınan Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu (KKDF) konusunda da kolaylık getireceklerini belirterek şöyle konuştu: “KKDF, vadeli olarak getirilen ithal mallarında alınıyor, ama şu anda reel sektör bazı kredi gereksinimlerini karşı taraftan mal almak suretiyle yerine getirebiliyor. Mesela yurt dışından mal satacak kimse bizim insanımıza (Bunu kredili vereyim) diyor. Kredili verdiğinde bizim insanımız KKDF nedeniyle kabul edemiyor, çünkü KKDF maliyetleri artırıyor. Bu olmadığında daha kolay alacak, bankaya da ihtiyacı olmayacak, ama burada dikkat edilecek birkaç unsur var. Bunu tamamen kaldırdığınızda ithalatı çok fazla artırabilirsiniz ve biz ithalatı artırmak istemiyoruz. Öyle birşey yapmalıyız ki; hem reel sektörümüzün hakiki ihtiyacı olacak, Türkiye’den karşılayamayacağı ihtiyacı olacak, hem de onun kredi gereksinimini karşılayacak durumda olacak. O bakımdan ince bir çalışma icap ettiriyor. Gelir İdaremiz bu konuda çalışıyor, ama sektör temsilcilerinin de fikirlerine ihtiyacımız var.”

Yerli otomotivciye destek
Unakıtan, iç tüketimi artırmak için otomotiv sektörüne yönelik bir teşvik düşünüp düşünmediklerinin sorulması üzerine de bu konunun gündemlerinde yer aldığını söyledi. Göreve geldikleri ilk dönemde böyle bir çalışma yaptıklarını belirten Unakıtan, 20 yaş üzerindeki arabaları hurdaya ayırıp yeni arabalarda vergi indirimine gittiklerini hatırlattı. Otomobillerin yüzde 75’inin dışarıdan getirildiğini hatırlatan Unakıtan, “Yerli arabalarla bunu karşılayacak bir formül getirirlerse sıcak bakarız. Biz de bu konuda bir çalışma yapıyoruz” dedi.

Çifte faturalandırma
Bu arada Bakan Unakıtan, TBMM Genel Kurulu’nda, Serbest Bölgeler Kanun tasarısının görüşmelerinde vekillerin sorularını yanıtladı. Unakıtan bir soru üzerine ‘çifte faturalandırmanın’ nasıl olduğunu da anlattı. Unakıtan, “Özal zamanında ihracatçılar fazla KDV almak için faturaları şişiriyordu” dedi. Unakıtan, MHP’li Mehmet Şandır’ın, “Çifte faturalandırma nasıl oluyor?” şeklindeki sorusu üzerine de şöyle konuştu: “İhracatta mal Türkiye’den çıkarken, normal fiyattan gösteriliyor. Yani kayıtta fiyatlar normal olarak giriyor. Fakat bu çıkan mallar, hangi memlekete gidiyorsa, bu malları ithal edenler, kendi memleketlerinde çeşitli şekillerde deklare ediyorlar. “

(Kaynak: Radikal Gazetesi | 24.10.2008)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM