ÖZEL BÖLÜM
1 Serdar GÜNAY
Sigorta Müfettişi




YEMEK ÇEKLERİ PRİME TABİ Mİ?

Tarih: 14/03/2006   

 

I- GİRİŞ

Yemek çekleri 1995 yılına kadar yaygın olarak kullanılmaz iken Gelir Vergisi Yasası’nın ücretlerde gelir vergisi istisnasını düzenleyen 23. maddesinin 8. fıkrası “Hizmet erbabına işyerinde bedava yemek vermek suretiyle sağlanan menfaatler (Bu yemeklerin işveren tarafından hazırlatılması şartıyla)” hükmünün 4108 sayılı Yasa (1) ile “Hizmet erbabına işverenlerce yemek verilmek suretiyle sağlanan menfaatler (İşverenlerce, işyerinde veya müştemilatında yemek verilmeyen durumlarda çalışılan günlere ait bir günlük yemek bedelinin 7,50 Yeni Türk Lirası’nı (2) aşmaması ve buna ilişkin ödemenin yemek verme hizmetini sağlayan mükelleflere yapılması şarttır. Ödemenin bu tutarı aşması halinde, aşan kısım ile hizmet erbabına yemek bedeli olarak nakten yapılan ödemeler ve bu amaçla sağlanan menfaatler ücret olarak vergilendirilir.)” şeklinde değiştirilmesi ile işverenlerin işyerlerinde yemek hazırlatarak çalışanlarına yemek vermek yerine yemek çekleri kullanmak suretiyle çalışanlarına yemek yardımı yapmaları yaygınlaşmıştır. Yemek çeklerinin bu kadar yaygınlaşması ile de sokaklardaki küçük lokanta ve marketler de dahi çekler kullanılabilmektedir.

SSK idaresinin “yemek çekleri” ile ilgili bir düzenleyici işlemi bulunmamaktadır. Ücret tediye bordrosunda yer almayan ve geçmişte ayni yardım olarak değerlendirilen yemek çeklerinin 4958 sayılı Yasa sonrasındaki durumu; yemek çeklerinin sigorta primi hesabında dikkate alınıp alınmayacağı hususu makalemizin konusudur.

II- YEMEK ÇEKİ UYGULAMASI (3)

Yemek çekiyle sunulan hizmette; çeki düzenleyen firma bu çekleri pazarlamakla, “ticket-restaurant” sistemine üye kuruluşlar dahilinde yemek hizmetinden yararlanma konusunda çek kullanıcısına (müşteriye) taahhütte bulunmaktadır.

Bu nedenle, yemek çeki satışlarında yemek çeklerini sistem dahilinde kullanacak olanlara (müşterilere) hitaben bir anlamda “taahhüt” de satılmış olmaktadır. Bir başka ifadeyle, çeki satın alanlar ile çeki düzenleyen firmalar arasındaki satış işlemleri; üye işyerlerinde kullanılabilmeye yönelik bir anlamda taahhüt satışını da içerecek şekilde yemek çeki satışlarını ifade etmektedir.

Yemek çeki uygulamalarında yukarıdakinden farklı bir ticari ilişki daha gerçekleşmektedir. Buna göre; yemek çekini düzenleyen firma “ticket-restaurant” sistemi içerisinde yer alacak firmalarla (lokantalarla) ayrı bir sözleşme düzenlemekte ve bu sözleşmeyle üye işyeri (lokanta) çeki düzenleyen firmanın yemek çeklerini ibraz edene çek bedeli kadarlık yemek hizmetini sunacağını taahhüt etmektedir. Bu suretle, üye iş yerleri (lokantalar) yemek hizmetini bir anlamda yemek çekini düzenleyen firmalara vermiş olmaktadır. Ancak burada, yemek çekinin müşteriye satışından farklı olarak fiili bir hizmetin gerçekleşmesi beklenmekte, bu suretle yemek çeki uygulamalarının nihai amacı ancak yemek hizmetinin gerçekleşmesinden sonra sağlanmış olmaktadır.

III- SİGORTA PRİMİNE ESAS KAZANÇ VE YEMEK ÇEKLERİ

A- SİGORTA PRİMİNE ESAS KAZANÇ

506 sayılı Yasa’nın 77. maddesine göre;

“Sigortalılarla işverenlerin bir ay için ödeyecekleri primlerin hesabında:

a) Sigortalıların o ay için hakettikleri ücretlerin,

b) Prim, ikramiye ve bu nitelikteki her çeşit istihkaktan sigortalılara o ay içinde ödenenlerin,

c) İdare veya kaza mercilerince verilen karar gereğince (a) ve (b) fıkralarında yazılı kazançlar niteliğinde olmak üzere sigortalılara o ay içinde yapılan ödemelerin

brüt toplamı esas alınır.”

Yasa’ya göre ücretlerden tahakkuk esasına göre ilgili olduğu ay için prim alınmaktadır. Prim, ikramiye, idare ve kaza mercilerince alınan karar gereğince bu mahiyetteki ödemelerden ise ödemenin yapıldığı ay için prim alınmaktadır.

Yasa ayni yardımlardan sigorta primi hesaplanmayacağını hüküm altına almıştır. 4958 sayılı Yasa değişikliğinden önce yemek paraları bu çerçevede değerlendirilerek prim hesabında dikkate alınmamakta idi (4). Toplu İş Sözleşmesi ile ödenen yemek paralarının ayni yardım sayılacağı ise Yargıtay İçtihadı Birleştirme Kurulu Kararı ile de kesin olarak karara bağlanmıştı (5). Bunların sonucu olarak ücret bordrosunda dahi gözükmeyen yemek çekleri prim hesabında dikkate alınmamakta; hatta bu yönde bir tartışma dahi bulunmakta idi.

Ancak 4958 sayılı Yasa (6) ile 506 sayılı Yasa’nın 77. maddesinin 2. fıkrası; “Şu kadar ki, ölüm, doğum ve evlenme yardımları, yolluklar, kıdem, ihbar ve kasa tazminatları, aynî yardımlar ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca miktarları yıllar itibariyle belirlenecek yemek, çocuk ve aile zamları, sigorta primlerinin hesabına esas tutulacak kazançların aylık tutarının tespitinde nazara alınmaz. Bunların dışında her ne ad altında ödeme yapılırsa yapılsın tüm ödemeler prime tabi tutulur.” şeklinde değiştirilmiştir.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nca 506 sayılı Yasa’nın 77. maddesinin verdiği yetki kullanılarak sigorta primi kesilmeyecek olan yemek paraları ile çocuk ve aile zamları tutarı tespit edilmiş ve “Sosyal Yardımlar Tebliği” ile duyurulmuştur (7). Tebliğ ile aylık sigorta primine esas kazançların hesaplanmasında dikkate alınmayacak yemek parası tutarı “yemek parası adı altında yapılan ödemelerin işyerinde veya müştemilatında yemek verilmemesi şartıyla fiilen çalışılan gün sayısı dikkate alınarak 16 yaşından büyükler için her yıl belirlenen günlük asgari ücretin % 6’sının yemek verilecek olan gün sayısı ile çarpılması sonucunda bulunacak miktarı” olarak belirlenmiştir.

Bu düzenleme ile daha evvel ayni yardım sayılan yemek parası ödemelerinin cüz’i bir miktarı istisna tutularak ödemenin önemli bir bölümü prim hesabına dahil edilmiştir.

B- YEMEK ÇEKLERİ

Çek; kişinin bankasındaki parasını bir kimseye ödenmesi için bankaya gönderdiği yazılı buyruk olarak tanımlanmaktadır. Hamiline düzenlenen çeklerin belli bir süre içinde para gibi tedavül etme olanakları olduğu gibi, bankaya herhangi bir kimseyi göndererek para tahsil etmeyi sağlama özelliği vardır (8). Kısaca çek bir ödeme aracıdır.

“Çek, Türk Ticaret Kanunu’nun “Kıymetli Evrak” başlığını taşıyan üçüncü kitabının, “Kambiyo Senetleri” başlığını taşıyan dördüncü faslının üçüncü kısmında düzenlenmiştir. TTK’nın konuyu düzenlediği yeri göz önünde tutarsak çekin, kambiyo senedi niteliğine haiz kıymetli bir evrak olduğu sonucuna varırız. Dolayısıyla kıymetli evrak ve kambiyo senetlerine özgü nitelikler çek bakımından da geçerlidirler.

Kambiyo senetlerinden ve dolayısıyla kıymetli evraktan birisi olan çek, esas itibariyle bir ödeme aracıdır. Çek bir ödeme aracı olarak, diğer kambiyo senetleri olan poliçe ve bonodaki kredi fonksiyonuna sahip değildir. İnsanların, üzerlerinde nakit para taşıma ve saklama tehlikesinden kaçınmak ve faiz alabilmek için çek kullanmaya yöneldikleri ve bu durumun milli ekonomi bakımından da büyük etkileri olduğu belirtilmektedir. Modern hayatta çek, tüm ülkelerde kabul edilmiş bir senettir ve esas fonksiyonu ödeme aracı olmak şeklinde gözükür. Nitekim Yargıtay, borç ödemek maksadı dışında bir maksatla çek çekilmesi halinde, bu hususun ispat külfetinin keşidecinin üzerinde olduğunu kabul etmiştir.” (9)

Gezi/Seyahat Çekleri ise, gezileri sırasında yanlarında büyük para taşımak istemeyenlere kolaylık sağlar ve karşılık sorulmadan ödenir. Bu çeklerin bir bankaya verilerek paraya çevrilmesi gerekmez. Otel ve lokantalara çek olarak verilebilir (10). Halen pek çok banka seyahat çeki vermektedir (11). Diğer yandan PTT (12) ve seyahat firmalarının (13) da seyahat çeki verdiği görülmektedir.

Sonuç olarak çek bir borçlanma aracı değildir, ödeme aracıdır. Yani nakit paranın ödenme emridir (14).

Yemek çekleri nakit paranın sağladığı tüm fonksiyona sahip bulunmakta ve seyahat çekleri ile aynı işlevi görmektedir. “İşletme tarafından personele verilen yemek kuponu, “nama” değil “hamiline” verildiğinden, personel tarafından kendisi yemeyip, bir yakınlarının yemesi veya kendisinin mesai saati dışında da yemesi söz konusu olabilmektedir. Bu durumda ise, işletmeye yemek verme hizmetine aracılık eden kuruluşça (yemek kuponu firması) düzenlenecek faturaya, yukarıda belirtildiği üzere yemek yiyen hizmet erbabının adının ve yemek yediği gün sayısının liste ile eklenmesi mümkün olamayacaktır” (15).

Ayrıca, işverenlerce personele verilen söz konusu yemek kuponları karşılığında personelin, gıda ve ihtiyaç maddeleri satın almasının yemek verme hizmeti ile hiçbir ilişkisi olmadığından, yemek verme hizmeti kapsamında değerlendirilmesi mümkün görülmemektedir (16).

Müşteri/işveren tarafından alınarak personeline/sigortalılara dağıtılan bu çeklerin hamiline yazılı para cinsinden belli bir meblağı temsil ettiği ve para gibi tedavül ettiği yukarıda açıklanmıştır. Paradan tek farkı yalnızca üye işletmelerde kullanılmasıdır. Üye işletme olmayan işletmelerin veya her hangi bir üçüncü kişinin kabul etmesi durumunda paradan farkı da kalmamaktadır. Dolayısıyla yemek çekleri sigortalıların ücretinin bir parçasıdır ve ayni yardım değildir. Yemek çeklerinin ücret tediye bordrosuna yansıtılmaması prim hesabında dikkate alınmama sonucunu doğurmaz. Tüm bunların sonucu olarak da yemek parası olarak değerlendirilip, istisna tutar dışında kalan meblağın sigorta primine esas kazancın hesabında dikkate alınması gerekmektedir.

IV- SONUÇ

Yemek çekleri üye işletmelerde para yerine kabul edilmektedir. Yemek çekleri hamiline yazılıdır ve yalnızca yemek bedeli olarak değil, üye işletmenin ürün miktarı ve gıda, temizlik vs. maddeleri de kapsaması halinde bu neviden ihtiyaçları için de kullanılmaktadır. Hatta bazen belli bir indirimle para ile takas edildiği dahi görülmektedir. Bu hali ile yemek çekleri paranın sağladığı pek çok fonksiyonu yerine getirmektedir. Dolayısıyla personele dağıtıldığında ücretin bir parçası haline gelmektedir ve ayni yardım değildir. Yemek çeklerinin ücret tediye bordrosuna yansıtılmaması prim hesabında dikkate alınmama sonucunu doğuramaz. Tüm bunların sonucu olarak da yemek parası olarak değerlendirilip, istisna tutar dışında kalan meblağın sigorta primine esas kazancın hesabında dikkate alınması gerekmektedir.

NOT: BU YAZI “YAKLAŞIM DERGİSİ / OCAK 2006 / SAYI: 157” DEN ALINMIŞTIR.


 

(1) 02.06.1995 tarih ve 22301 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

(2) 2004/8295 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile belirlenen tutar.

(3) Harun KAYNAK, Yemek Çekleri Kullanılmak Suretiyle Yapılacak Hizmetlerde Belge Düzeni ve Yaşanan Diğer Vergisel Sorunlar, E-Yaklaşım,

http://www.yaklasim.com/mevzuat/makaleler/2004064524.htm, 29.11.2005

(4) 506 sayılı Yasa’nın 77. madde uygulamasında; “yemek parası ayni yardım niteliğinde olup, prim kesilmesine esas ücrete dahil değildir. Ayni yardımlardan prim kesilmez”, Yrg. 10. HD.’nin, 01.03.1988 tarih ve E. 902, K. 1069 sayılı Kararı (İhsan ÇAKMAK, Şerhli Sosyal Sigortalar Kanunu, Cilt: 2, Adalet Yayınevi, Ankara 2004, s. 1743).

(5) Yrg. İ.B.H.B.G.K.K. 24.05.1974 tarih ve E. 2, K. 6, sayılı Kararı, 27.06.1974 tarih ve 14928 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır (ÇAKMAK, age s. 1750).

(6) 06.08.2003 tarih ve 25191 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmıştır.

(7) 29.01.2004 tarih ve 25361 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

(8) Ulusal/Uluslararası Çalışma-Sosyal Güvenlik-Hukuk-Ekonomi Sözlüğü, Ankara 1992, SSK Gn. Md., Yayın No: 538, s. 324

(9) http://www.jura.uni-sb.de/turkish/MKoca2.html

(10) Ulusal/Uluslararası Çalışma-Sosyal Güvenlik-Hukuk-Ekonomi Sözlüğü, s. 325

(11) http://www.isbank.com.tr/bireysel/b-ceksenet-doviz02.html http://www.ykb.com/tr/tools/popup_fu_islemucretleri.shtml http://www.ziraat.com.tr/bireysel/yurtdisindan_havale.html

(12) http://www.ptt.gov.tr/tr/hizmetler/efektif.html

(13) http://www.kamilkoc.com.tr/kamilkoc_yolkartanlasma.php

(14) http://www.hukuk.gen.tr/sorular/cevaplar.asp?q_id=28916&soran=skyserdar

(15) M. Aykut KELECİOĞLU, “Hizmet Erbabına Verilen Yemek Kuponlarının Ücret İstisnası Karşısındaki Durumu”, Vergici ve Muhasebeciyle Diyalog, Sayı: 151, Kasım 2000, s. 74 (Ramazan CENK, “Hizmet Erbabına Sağlanan Yemek Bedellerinin Gelir KDV, Belge Düzeni ve Gider Yazılması İle SSK, Kıdem ve İhbar Tazminatları Karşısındaki Durumu”, E-Yaklaşım,

http://www.yaklasim.com/mevzuat/dergi/read_result.asp?file_name=/mevzuat/dergi/makaleler/2004094818.htm)

(16) CENK, agm

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM