Musa Çakır
Bugün ki konum teknopark içinde ki firmaların yararlanmış olduğu personel teşvikleri. Teknopark firmalarının en büyük gider kalemi için personel giderleri yer almaktadır. Bu gider kalemine rağmen teknopark kanunun sağladığı en büyük avantajlardan biri de ücretli çalışanlara sağlamış olduğu gelir vergisi ve damga vergisi istisnasıdır. Bu istisna 31.12.2028 tarihine kadar devam etmektedir.
Teknopark kanununu ar-ge kanunundan ayıran bir noktada burada ortaya çıkmaktadır. Teknopark kanunu gereği çalışanın gelir vergisi tamamı istisna iken ar-ge kanununda çalışanın gelir vergisi istisna oranı %80, %90 ve %95 oranlar olarak değişiklik göstermektedir.
İstisna kapsamına; ar-ge personeli, teknisyenler, yazılım, destek personelleri girmektedir. Destek personeli için şöyle bir kıstas var. Ar-ge personeli sayısının %10’ unu aşamaz. Küsuratlı sayılar tama iblağ edilir. Destek personel sayısı %10’ u aşması halinde, brüt ücreti en düşük personelden başlamak üzere gelir ve damga vergisi istisnası uygulanır.
Emekli personel teknoparklarda yürütülen yazılım veya ar-ge projelerinde çalışması durumunda gelir ve damga vergisi istisnasından yararlanabilir.
Haftada 45 saati aşan çalışmalar dikkate alınmaz. Bunun yanısıra hak kazanılmış hafta tatilleri, yıllık izin süreleri, ulusal bayramlar ve genel tatil günlerinde gelir vergisi istisnasından yararlanılabilir. Yine ücretin yanında personele ödenen prim, ikramiye gibi ek ödemeler de gelir vergisi istisnası kapsamında değerlendirilir.
Teknoparkta yer alan firmaların yöneticilerine ödenen huzur hakları da yöneticilerin projelerde fiilen çalışması durumunda gelir vergisi istisnasına girmektedir.
Personele ödenecek kıdem tazminatı, ihbar tazminatı veya başka her türlü tazminatlar ile ikâle sözleşmesi kapsamında yapılacak ödemeler ücret istisnası kapsamında yer almamaktadır.
Teknopark için de yer alan firmaların bazı projeler için yürüttüğü işler için bölge dışında bulunması gerekmektedir. Bu tarz durum olması durumunda yönetici şirkete sunacakları bölge dışında geçirilen sürelere ait bildirim neticesinden istisnadan yararlanılabilir.
Örnek: 100.000TL brüt maaş alan yazılım personelinin elde edeceği kazancı hesaplayalım.
| Brüt Ücret | A | 100.000TL |
|---|---|---|
| Sgk İşçi Payı %14 | B= A*0,14 | 14.000TL |
| Sgk İşçi İşsizlik Payı %1 | C= A*0,01 | 1.000TL |
| Gelir Vergisi Matrahı | D=A-(B+C) | 85.000TL |
| Gelir Vergisi %15 | E= D*0,15 | 12.750TL |
| Vergiden İstisna G.V. | F = E | 12.750TL |
| Damga Vergisi %0,759 | G=A*0,00759 | 759TL |
| Damga Vergisi İstisnası | H = G | 759TL |
| Ödenecek Net Ücret | I=A-(B+C) | 85.000TL |
Eğer ki teknopark teşviklerinden yararlanılmasaydı personelin eline geçecek ücret aşağıdaki gibi olacaktı.
| Brüt Ücret | A | 100.000TL |
|---|---|---|
| Sgk İşçi Payı %14 | B= A*0,14 | 14.000TL |
| Sgk İşçi İşsizlik Payı %1 | C= A*0,01 | 1.000TL |
| Gelir Vergisi Matrahı | D=A-(B+C) | 85.000TL |
| Gelir Vergisi %15 | E= D*0,15 | 12.750TL |
| Damga Vergisi %0,759 | F=A*0,00759 | 759TL |
| Ödenecek Net Ücret | G=A-(B+C+E+F) | 71.491TL |
Görüldüğü üzere tek bir personelde 13.509TL’ lik teşvikten avantaj sağlanmaktadır.
Saygılarımla.
26.10.2026
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Telif Uyarısı: Kaynak gösterilip aktif link verilerek paylaşılabilir. Aksi takdirde yasal işlem başlatılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.
>> Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.250 TL Ayrıntılar için tıklayın.