SORU - CEVAP (Her gün 1 SORU - 1 CEVAP)
Finansal Kiralama Şirketinin Dava Giderlerini Yansıtmasında KDV

Finansal Kiralama Şirketinin Dava Giderlerini Yansıtmasında KDV

 Soru: Finansal kiralama şirketinin dava giderlerini yansıtmasında kdv hesaplanacak mıdır ?

Cevap: Bilindiği üzere finansal kiralama şirketleri ana faaliyetleri üzerinden elde ettikleri gelirler üzerinden kdv değil bsmv hesaplamaktadırlar. Peki faaliyet konusuna girmeyen bir takım giderlerin yansıtılmasında KDV hesaplanacak mıdır ?

 

26/04/2014 tarih ve 28983 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak 01/05/2014 tarihinde yürürlüğe giren KDV Genel Uygulama Tebliğinin (I/B-4) bölümünde;

       "Mahkemelerce hükmolunan avukatlık ücretlerinin davayı kazananlara ödenmesi KDV'nin konusuna girmez. Ancak bu paralardan sözleşmeleri gereği ücret karşılığı çalışanlar dışında kalan avukatlara intikal eden kısım, serbest meslek kazancı kapsamında vergiye tabi olur. Avukatlar aldıkları bu para için davayı kazanana serbest meslek makbuzu düzenler ve makbuzda alınan tutar üzerinden KDV hesaplayıp ayrıca gösterirler.

       Mahkeme kararında "KDV hariç" şeklinde bir ifadenin yer almaması halinde, vekalet ücretinin KDV dahil olduğu kabul edilir ve iç yüzde oranı uygulanmak suretiyle hesaplanan KDV, düzenlenen serbest meslek makbuzunda gösterilir."

          açıklamalarına yer verilmiştir.

      Öte yandan araç yakalama avansı; alacaklı tarafından borçluya ait aracın yakalanmasının talep edilmesi durumunda İcra Müdürlüklerince memur yolluğu, yediemin ücreti ve çekici ücreti gibi masraflar karşılanmak üzere temin edilecek bedeldir.

           Bu açıklamalar çerçevesinde;

          - Muhatap kiracı firmadan tahsil edilen dava ve yargılama harçları ile masraflarına ilişkin düzenlenecek faturalarda, söz konusu tutarlar bir teslim veya hizmetin karşılığını teşkil etmediğinden; muhafaza masrafı olarak belirtilen yedieminlik faaliyetinin ise İcra Müdürlüklerinin talimatları doğrultusunda yürütülmesi durumunda elde edilecek gelir, gelir vergisi uygulaması yönünden ücret kapsamında değerlendirileceğinden, Katma Değer Vergisi Kanununun konusuna girmemektedir.

         -Posta pulu bedelleri üzerinden genel oranda KDV hesaplanması gerekmektedir.

    -Mahkemelerce hükmolunan ve KDV'nin konusuna girmeyen vekalet ücretlerinin Faktoring şirketi tarafından kiracılardan tahsilinde KDV hesaplanmayacaktır.

       Mahkemelerce hükmolunan vekalet ücretinin Faktoring firmasının bünyesinde sözleşme gereği ücret karşılığı hizmet veren avukatlara aktarılması halinde söz konusu ücret KDV'ye tabi olmayacaktır. Ancak, faktoring firması ile avukatlar arasında bir ücret akdi olmaksızın verilen avukatlık hizmeti karşılığı aktarılan vekalet ücretleri serbest meslek kazancı kapsamında genel oranda KDV'ye tabi tutulacaktır.   

 

Koray ATEŞ
E. Öğretim Görevlisi
korayates@muhasebetr.com

 

(28.12.2015)

Kaynak: www.MuhasebeTR.com

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM