YAZARLARIMIZ
Vedat Erdem
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
Bilim Uzmanı
vedaterdem1@gmail.com



İstirahat Raporunun Kötüye Kullanılması ve İşverenin Haklı Fesih Hakkı

İşçi sağlık raporu aldığı süre boyunca istirahatli sayılır. Bu süre içinde çalışmamak zorundadır. Ancak raporlunun zamanını evde geçirmek zorunda olduğuna dair kanunda açık bir hüküm yoktur.

İşçinin raporu kötüye kullandığı, yani gerçekte hasta olmadığı veya rapor amacına aykırı davrandığı ispatlanırsa, işveren İş Kanunu 25/II-e (doğruluk ve bağlılığa aykırı davranış) kapsamında haklı nedenle derhal fesih yapabilir.

Örneğin işçinin hastalığıyla bağdaşmayacak şekilde tatil yapması, ağır spor yapması, alkollü eğlencelerde yer alması gibi davranışlar raporun kötüye kullanıldığına ilişkin delillerdir. Bu davranışın, işverenin işçiye olan güvenini ciddi şekilde sarsması gerekir.

4857 Sayılı İş Kanunu’nun 25’inci maddesinin “II- Ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzerleri:” başlıklı bölümünde; “e) İşçinin, işverenin güvenini kötüye kullanmak, hırsızlık yapmak, işverenin meslek sırlarını ortaya atmak gibi doğruluk ve bağlılığa uymayan davranışlarda bulunması” halinde süresi belirli olsun veya olmasın işveren, iş sözleşmesini sürenin bitiminden önce veya bildirim süresini beklemeksizin feshedebileceği hüküm altına alınmıştır.

Konu ile ilgili yargıya taşınan somut örnekler:

9. Hukuk Dairesi 2016/17532 E., 2017/12196 K.

“Yine işçinin sağlık sorunları nedeni ile doktordan rapor alması, bu raporun sahte olduğu kanıtlanmadıkça yasal bir mazeret olduğu, çalışanın olumsuz bir davranışı olarak değerlendirilemeyeceği açıktır.

Dosyadaki bilgi ve belgelerden davacının istirahat raporu aldığı dönemde Giresun iline gittiği ve orada plajda tatil kıyafetleri ile çekilmiş fotoğraflarını paylaştığı, dosya kapsamıyla sabittir. Bu durum, kullanılan istirahat raporunun gerçeğe aykırı olduğunun açık delili olup raporlu olduğunu bildiren işçinin raporun aksine tatile gitmesi doğruluk ve bağlılığa aykırı olup haklı fesih için yeterlidir.”

22. Hukuk Dairesi 2016/7812 E., 2016/10445 K.

“Somut olayda, 03.12.2011-15.07.2015 tarihleri arasında depo görevlisi olarak çalışan davacının davası raporlu olduğu süre içerisinde şehir dışında bulunması nedeni ile feshedilmiştir. Davacının iş görmezlik raporunun seyahate engel bir nitelik taşımadığı, raporlu olduğu süre içerisinde iş yerine bağlılığını zedeleyecek bir hal olmayıp başka bir yerde çalışmanın bulunmadığı, konuya dair fesih öncesi alınan savunmasında eşi Çanakkale’de olduğundan yalnız kalmamak için oraya gittiğini belirttiği görülmüştür. Tüm dosya kapsamı göz önünde bulundurulduğunda davacının feshin somut olay bünyesinde geçerli nedene dayanmadığı anlaşılmıştır. Mahkemece işe iade isteğinin kabulü gerekirken, yazılı şekilde reddi hatalı olup bozmayı gerektirmektedir.”

9. Hukuk Dairesi 2018/5003 E., 2021/159 K.

“Somut uyuşmazlıkta; davacı 09-12/07/2015 tarihleri arası için 2’şer gün şeklinde ardışık tarihlerde istirahat raporu almış, aynı işyerinde çalışan bir diğer işçi ...de aynı tarihlerde aynı hastane ve aynı doktordan aynı teşhis ile istirahat raporu almıştır. Davacının raporlu olduğu tarihte sosyal medyada diğer şirket çalışanı Melih, sosyal medya hesabında; “... turu başlasın, biz yaşayalım siz dedikodusunu yaparsınız” yazısını paylaşmış, paylaşımın altına da “... ile (davacı) birlikte ... yolunda” notunu düşmüştür. Davalı işverence bu olayın ardından davacıdan 21/07/2015 tarihinde savunması talep edildiğinde, davacı 21.07.2015 tarihli savunmasında bu durumu kabul ederek 'istirahatliydim, doktor temiz hava al dedi, ben de memlekete gittim' şeklinde beyanda bulunmuştur. Dosyadaki bilgi ve belgelere göre; davacının ve iş arkadaşının aynı tarihte aynı doktordan ve aynı sebeple rapor aldıkları, arkadaşının sosyal medya hesabından raporlu olduğu gün davacı ile birlikte ... turuna çıktıklarını yazdığı, davacının işbu davranışı ile işverenin güvenini kötüye kullandığı, eyleminin yasada öngörülen doğruluk ve bağlılığa uymayan davranış olduğu, davacının seyahatinin turizm amaçlı olduğu açıkça ortadadır. Davacı savunmasında da bu durumu kabul etmiştir.Bu delil durumu karşısında, davalı işveren tarafından gerçekleştirilen fesih haklı sebebe dayandığından kıdem ve ihbar tazminat taleplerinin reddi yerine, kabulü hatalıdır.”

Özetle işçinin raporluyken şehir dışına çıkması, seyahat etmesi tek başına haklı fesih için yeterli değildir. Fakat raporun kötüye kullanıldığı ispat edilirse haklı nedenle feshi mümkündür.

KAYNAKLAR

4857 Sayılı İş Kanunu

Yargı Kararları

09.12.2025

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.

>> YILIN KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.279 TL + KDV  Ayrıntılar için tıklayın.

GÜNDEM