YAZARLARIMIZ
Mehmet Cevat Kerem
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
cevat.kerem@gmail.com



TÜRMOB’un E-Envanter Duyurusuna Cevap

TÜRMOB 2025 Yılına İlişkin Envanter Defterlerin Noter Tasdik İşlemleri Hakkında tavsiye niteliğinde bir duyuru yayınladı.

Vergi mevzuatının en yoğun tartışıldığı günlerden geçiyoruz. 2025 yılı e-envanter uygulamasıyla birlikte SMMM lerin aklındaki en kritik soru hâlâ ortada belirsizlikler ile duruyor.

Süresi geçerse noter defter tasdik edebilir mi?

2025 yılına ilişkin e-envanter belirsizliği bunun en somut örneğidir. GİB’in 31.12.2024 tarihli tebliği ile e-envanter tutulabileceği ilan edildi. bazı SMMM ler bu bilgiye güvenerek envanter defterlerini kâğıt ortamında tasdik ettirmediler. Neticede maliyeye güvenerek bunun alt yapısının hazırlanacağına inandılar. ve olması gereken de buydu.

Ancak e-envanter ile ilgili teknik kılavuz 26.09.2025’te yayımlandı. Tam her şey netleşti derken, 13.10.2025 duyurusu geldi ve e-envanterin aslında 01.01.2026’dan itibaren geçerli olacağı açıklandı.

Bu kadar tebliğ değişikliği, doğal olarak SMMM ler de kafa karışıklığına neden oldu. TÜRMOB’un GİB yetkilileriyle yaptığı görüşme ise endişe verici noktayı ortaya koydu.

2025 yılı envanter defterlerinin yıl bitmeden kâğıt ortamında tasdik edilmesi gerektiği ifade edildimiş miş…

Burada sorulması gereken soru şudur:

Peki ya süre geçtiyse? Noter yine de tasdik eder mi?

Vergi Usul Kanunu Yönünden;

VUK’da Yasal defterlerin, süresinde tasdik ettirilmemesi usulsüzlük cezası uygulanmasını gerektirir.

Yasal defter tasdiklerinin, belirtilen sürenin sonundan başlayarak, 1 ay içinde yaptırılması da geçerli sayılmıştır. Ancak, Vergi Usul Kanununun 352/II–6. maddesi uyarınca ikinci derecede usulsüzlük cezasını gerektirmektedir. Tasdiki mecburi olan defterlerden herhangi birini, kanuni sürenin sonundan başlayarak 1 ay geçtikten sonra tasdik ettirenler, hiç tasdik ettirilmemiş sayılır.

Mevzuat açık. Tasdik süresi geçtikten sonra noter, defteri tasdik edemez. Envanter defteri bir tespit niteliği taşır ve geçmişe dönük tasdikin hukuki dayanıklılığı yoktur. Yani süresi geçen tasdik, ileride olası bir vergi incelemesinde ne mükellefi korur ne de eleştiriyi önler. peki bu bilinmiyor mu. yada şu ana kadar neden hiç kimse bu konuyu kendine dert edipte ne yapılması gerektiğini irdelemedi. Yeni mi akıllarına geldi.

Dolayısıyla son açıklamalarda “hukuki sıkıntı yaşanmaması adına” kağıt ortamında tasdikin önerilmesi, çok anlamsız ve gerçekçi değildir. Süresi içinde tasdik yapılmaması, mükellef açısından cezai riskleri doğurur, idare ise bunu görmezden gelmez. Madem idare alt yapıyı yapamadı sadece 2025 yılı için tüm tereddütleri ortadan kaldıran istisna yazısı yayınlamalıdırlar.

Bugün gelinen noktada hâlâ “e-envanter zorunlu mu, değil mi, ne zaman başlıyor” tartışmaları sürerken, en basit ve hayati kural şudur:

Tasdik süresi geçiyorsa, risk büyüyor.

Bu nedenle Maliye Bakanlığı Belirsizliğin faturasını SMMM ve mükellefe ödetmemelidir. Acilen Açık ve tutarlı düzenlemeler yapılmalı, uygulama tarihleri birden fazla değiştirilmeyecek şekilde belirlenmelidir.

18.12.2025

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.

>> YILIN KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.279 TL + KDV  Ayrıntılar için tıklayın.

GÜNDEM