YAZARLARIMIZ
Abuzer Akbıyık
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
Bağımsız Denetçi
abuzerakbiyik@hotmail.com



9903 Sayılı Yeni Teşvik Kararı Gereğince 6’ncı Bölge İllerine Sağlanan Destekleri ve Uygulamalarda Dikkate Edilmesi Gereken Hususular

Karar kapsamında 31/12/2030 tarihine kadar yapılacak olan teşvik belgesi müracaatları değerlendirilir.

Özet: Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından, Yatırımlara sağlanan destekler, 13 yıldan beri, 2012/3305 sayılı karar kapsamında uygulanmakta idi. Bu karar yürüklükten kaldırılarak yerine 30.05.2025 tarih ve 32915 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 9903 sayılı “Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar” yürürlüğe kondu. 9903 sayılı yeni Teşvik Kararında, önceki teşvik kararına benzer yönler olsa da teşviklerin sektörler ve büyüklük ölçeğine göre uygulanması yönünden pek çok değişiklikler yapılmıştır. 30/05/2025 tarihinden başlayıp, 31/12/2030 tarihine kadar yapılacak olan teşvik belgesi müracaatlarının değerlendirileceği, 9903 Sayılı Kararda, Teşvik sistemi ve destek unsurları: Türkiye Yüzyılı Kalkınma Hamlesi ve Sektörel Teşvik Sistemi olmak üzere 2 ana başlıktan oluşmaktadır. Türkiye Yüzyılı Kalkınma Hamlesi; Teknoloji Hamlesi Programı, Yerel Kalkınma Hamlesi Programı ve Stratejik Hamle Programı olmak üzere üç programdan, Sektörel Teşvik Sistemi ise; Öncelikli Yatırımlar Teşvik Sistemi ve Hedef Yatırımlar Teşvik Sistemi olmak üzere iki teşvik sisteminden oluşmaktadır. Bölgesel Teşviklerden yaralanan yatırımlara, yatırım bölgesine göre ilave destekler söz konusu olmaktadır. 9903 sayılı Yeni Teşvik Kararında da daha önceki kararda olduğu gibi desteklerin uygulanması açısından Türkiye’deki iller, sosyo-ekonomik gelişmişlik seviyeleri dikkate alınarak 6 bölgeye ayırılmıştır.  Destekler 1’nci bölgeden, 6’nci bölgeye doğru artmaktadır. En yüksek destekler 6’ncı Bölgedeki illere verilmektedir. Teşvik kararının 9/ç maddesi gereğince 6’ncı Bölge illerindeki yatırımlar “Öncelikli Yatırımlar Teşvik Sistemi” kapsamında desteklenir. Buna göre 6’ncı Bölgede Teşvik Belgesi kapsamındaki yatırımlara, Gümrük muafiyeti, KDV istisnası, Vergi indirimi, SGK işveren hissesi, SGK İşçi hissesi desteği, Yatırım yeri tahsisi, Faiz ve kâr pay desteği sağlanır. 6’ncı bölgedeki Yatırım, tutar ve konu olarak  Türkiye Yüzyılı Kalkınma Hamlesi kapsamına giriyor ise bu desteklere ilave olarak Makine desteği (Hibe) söz konusu olur. İki kararnamedeki fark olarak; Önceki kararnamede Vergi indirimi %90, Yatırma Katkı Tutarı (OSB) de %55 iken, Yeni Kararda Vergi Oranı %60, Yatırıma Katkı oranı %30’a düşürülmüştür. Buna karşılık Eski Kararda SGK işveren hissesi OSB’de 12 yıl iken, Yeni kararda 14 yıla çıkarılmıştır. Eski kararda Faiz desteği oranı 7 puan ve faiz desteği tutarı en fazla 1,8 milyon TL iken, yeni kararda faiz desteği oranı %12,5 kadar ve faiz desteği tutarı 24 milyona kadar (2026’da 31 milyon) TL’ye çıkarılmıştır.  2012/3305 sayılı karar desteklerinden istifade etmek üzere 6’nci bölgede pek çok sanayi tesisi kurulmuştu, 9903 sayılı yeni teşvik kararı ile sağlanan destekler kapsamında, 6’ıncı Bölge illerinde (bilhassa emek yoğun sektör için) yeni tesisler kurulacağı kanaatindeyiz.

6’NCI BÖLGEDE YATIRIMCILARA SAĞLANAN DESTEKLER

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından, 13 yıldan beri, Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında yatırımlara sağlanan desteklerin yer aldığı  2012/3305 karar yürüklükten kaldırılarak, yerine 30.05.2025 tarih ve 32915 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 9903 sayılı “Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar” yürürlüğe girmiştir. 9903 sayılı karar çerçevesinde 6’ıncı Bölgede sayılan illere yapılan yatırımlar en yüksek desteklerden istifade etmektedir.  Bu teşvik kararının 9/ç maddesi gereğince 6. Bölgedeki illerindeki  Öncelikli Yatırımlar Teşvik Sistemi kapsamında desteklenmektedir. Buna göre 6. Bölgedeki yatırımlara Teşvik Belgesi kapsamında; Gümrük muafiyeti, KDV istisnası, Vergi indirimi, SGK işveren hissesi, SGK İşçi hissesi desteği,  Yatırım yeri tahsisi, Faiz ve kar pay desteği gibi destekleri sağlanır. 6’ncı bölgedeki yatırımlar, yatırım tutarı ve konusu olarak  Türkiye Yüzyılı Kalkınma Hamlesi kapsamına giriyor ise bu desteklere ilave olarak Makine (Hibe) desteği de söz konusu olur.

9903 sayılı karardaki desteklerden istifade edebilmek için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Teşvik Uygulama Genel Müdürlüğü’nden Yatırım Teşvik Belgesi alınması gerekmektedir.

Yatırım Teşvik Belgesi, Yatırımcının kendisi veya yetkilendireceği kişi tarafından internet ortamında E-TUYS sistemi üzerinden müracaat edilerek alınır. E-TUYS, yatırım teşvik ile ilgili tüm iş ve işlemlerin elektronik ortamda yürütülebilmesine imkan veren ve Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü’nce geliştirilmiş olan elektronik sistemdir. Yatım Teşvik Belgesi başvurusu, yatırım sürecindeki değişiklikler, faturaların yüklenmesi, onaylanması, tamamlama vizesi işlemleri gibi Yatırım Teşvik Belgesi ile ilgili bütün işlemler E-TUYS sistemi üzerinden yapılır. 

Teşvik uygulamaları, bilgi, tecrübe ve sürekli mevzuat takibini gerektiren bir konudur. Teşvik uygulamaları sadece Teşvik mevzuatı değil, teşvikle ilişkili Çevre, Vergi, Sigorta, Gümrük, Turizm, Enerji gibi pek çok mevzuatı da ilgilendirmektedir. Bilindiği üzere ülkemizde Teşvik mevzuatı başta olmak üzere hemen her mevzuatta zaman içinde değişiklikler yapılmaktadır. Bu bakımdan yatırımcıların, teşvik ve ilgili mevzuatları takip eden, bilgili ve tecrübeli  Yatırım Teşvik Müşavirleri ile işlemlerini yürütmeleri uygun olur. Yatırımcılar, böylece kararnamede sağlanan desteklerden azami düzeyde istifade etmiş olurlar.   

9903 sayılı Kararda, diğer bölgelere göre, 6’ıncı Bölge destekleri, hem yüzde, hem tutar olarak daha yüksek, destek süresi daha uzundur.

9903 sayılı Kararın Ek-3’de Desteklerden faydalanabilecek sektörler ve şartları sayılmıştır. Ana başlık olarak, A-Tarım, Ormancılık ve Balıkçılık, B-Madencilik ve Taş ocakçılığı, C-İmalat, D-Elektrik, Gaz, Buhar ve İklimlendirme üretimi ve dağıtımı, E-Su temini, Kanalizasyon, Atık yönetimi ve İyileştirme faaliyetleri, H-Ulaştırma ve Depolama, I-Konaklama ve Yiyecek Hizmetlileri, K-Telekomünikasyon, Bilgisayar Programlama, Danışmanlık, Bilişim Altyapısı ve Diğer Bilgi Hizmetleri, N-Mesleki, Bilimsel ve Teknik Faaliyetler, O-İdari ve Destek Hizmet Faaliyetleri, Q-Eğitim, R-İnsan Sağlığı ve Sosyal Hizmet Faaliyetleri başlıkları altında sayılan yatırım konularına teşvik belgesi verilmektedir. Böylece 6. Bölgede, özet olarak; 9903 sayılı Teşvik kararındaki şartları taşıyan, Sanayi, Turizm, Eğitim, Sağlık, Bilişim, Enerji, Tarım ve Hayvancılık gibi yatırım konularına destek verilmektedir diyebiliriz. 

6. BÖLGEDE YATIRIM TEŞVİK BELGESİ ALABİLMEK İÇİN GEREKEN ASGARİ YATIRIM TUTARI

9903 sayılı Karara göre, 6. Bölgedeki illerdeki yatırımlar, 2025 yılında Teşvik belgesi alabilmek için asgari 6.000.000 (altı milyon) TL yatırım yapması gerekli idi. Kararın 5/10 maddesine göre, “Bu Karar ve eklerinde yer alan Türk Lirası cinsindeki tutarlar her yıl, bir önceki yıla ilişkin yeniden değerleme oranı dikkate alınarak tebliğ ile belirlenecek usul ve esaslar çerçevesinde takvim yılı başından geçerli olmak üzere güncellenir.” Hükmü gereği asgari yatırım tutarı, 2025 yılı yeniden değerleme oranı % 25,59 olarak arttırılmıştır. Böylece; 6. Bölge için 2026 yılı asgari yatırım tutarı  7.500.000 (yedi milyon beşyüz bin) TL olarak belirlenmiştir.  

6’NCI BÖLGEDE ÖNCELİKLİ YATIRIMLAR TEŞVİK SİSTEMİ KAPSAMINDA VERİLEN DESTEKLER

9903 sayılı kararın 9/ç maddesi gereğince, Müteharrik karakterli yatırımlar hariç olmak üzere; 6’ncı bölgede yapılan yatırımlarÖncelikli Yatırımlar Teşvik Sistemi kapsamında” desteklenmektedir

Buna göre  6’ıncı bölgede Teşvik belgesi kapsamındaki yatırımlara sağlanan destekler şunlardır:

1) Gümrük Vergisi Muafiyeti: 9903 sayılı Kararnamenin Ek-4 listesinde yer alan  makine ve teçhizat hariç, Teşvik belgesi kapsamındaki yatırım malı makine ve teçhizat ithalatı sırasında Gümrük Vergisi muafiyeti uygulanır. Yani Gümrük Vergisi ödenmeden ithal edilir. Kararname Ek-4 listesinde yer alan makine ve teçhizatlar ise, Teşvik Belgesi kapsamında Gümrük Vergisi ödenerek ithal edilir.  Madem, Gümrük vergisini ödüyoruz, o zaman niçin Teşvik kapsamında getiriyoruz derseniz? Buna cevabımız, Gümrük Vergisi ödersiniz fakat İthalde ödenmesi gereken KDV’yi ödemezsiniz. Ayrıca bu makine tutarı sabit yatırım tutarına ekleneceği için Vergi indiriminden daha fazla yararlanırsınız. (Örnek olarak Ek-4 listesinde yer alan 842710100000 GTİP Numaralı Elektrik Motorlu forkliftler, 845611900000 GTİP numaralı Lazer Kesim Makinesi, Teşvik Belgesi kapsamında ithal edilebilir, ithal edilirken Gümrük Vergisi ödenir, KDV ödenmez) 

2) KDV İstisnası: 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu gereğince, teşvik belgesine haiz yatırımcılara teşvik belgesi kapsamında yapılacak makine ve teçhizat ithal ve yerli teslimleri ile belge kapsamındaki yazılım ve gayri maddi hak satış ve kiralamaları KDV’den istisna edilir. Yani KDV ödenmez. (Önceki uygulamada Teşvik Belgesi Makine ve Teçhizat listesinde yer alan bütün makine ve cihazlar KDV istisnası uygulanırdı. Yeni uygulamada; Makine ve Teçhizatlar,  Ana makine ve teçhizat ve Yardımcı Makine ve Teçhizat olarak ayrılmaktadır. Ana makine ve Teçhizatlara KDV istisnası uygulanmakta, üretimle doğrudan ilişkili olmayan makine ve cihazlar Yardımcı makine ve teçhizat sayılarak bunlara KDV istisnası uygulanmamaktadır. Yardımcı makine ve Teçhizatlar Teşvik kapsamında alınmakta fakat KDV ödenmektedir.

Ayrıca 31.12.2028 tarihine kadar İmalat ve Turizm yatırımlarının İnşaat mal ve hizmet alımları ile ilgili harcamaları da KDV’den istisnadır. (Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından, Vergi Dairelerine gönderilen 19.12.2023 tarihli ve 104675 sayılı yazıda 3065 sayılı Kanunun Geçici 37 nci maddesinde uygulanan istisnanın “sadece yeni yatırımlara ilişkin inşaat işleri için geçerli olduğuyenileme, restorasyon, tadilat, bakım, onarım, modernizasyon gibi yatırımların bu istisna kapsamında olmadığı" belirtilmiştir.)

3) Vergi indirimi:  Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında desteklenen yatırımlarda, 5520 sayılı Kanunun 32/A maddesi çerçevesinde gelir veya kurumlar vergisi; Öncelikli Yatırımlar Teşvik Sistemi kapsamında desteklenmesine karar verilen yatırımlarda %30 yatırıma katkı oranı, üzerinden hesaplanan yatırıma katkı tutarına ulaşıncaya kadar %60 indirimli olarak uygulanır.

Vergi indiriminde önem arz eden hususlar olarak şunları ifade edebilirim; Yatırımın tamamlanması şartıyla, indirimli kurumlar vergisi uygulanmak suretiyle yararlanılan kısmı hariç olmak üzere kalan yatırıma katkı tutarı, yatırımın tamamlandığı hesap dönemini izleyen yıllarda Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre bu yıllar için belirlenen yeniden değerleme oranında artırılarak dikkate alınır.

24/7/2025 tarihli ve 32965 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 7555 No’lu Kanun ile  Teşvik belgesi kapsamında uygulanan Vergi indiriminde önemli değişiklik yapıldı. Bu Kanunun 18 inci maddesi ile Kurumlar Vergisi Kanunun “İndirimli Kurumlar Vergisi” başlıklı 32/A maddesinde yapılan düzenlemeyle; İndirimli kurumlar vergisi uygulaması, indirim hakkının kullanılabileceği ilk hesap dönemi dahil olmak üzere en fazla 10 hesap dönemi ile sınırlandırılmıştır. (Önceki düzenlemede bu konuda herhangi bir sınırlandırma bulunmamaktaydı.) Kurumlar vergisi indirim oranı, 2025/9903 Sayılı Karara uygun şekilde %60 olarak belirlendi (önceki uygulamada %90’a kadar çıkmaktaydı), Kazanç elde edilmesine rağmen yararlanılmayan yatırıma katkı tutarlarının, müteakip dönemlerde dikkate alınamayacağı açıkça hüküm altına alındı (Daha önce açıkça hüküm yoktu bu nedenle tereddütler yaşanmakta idi). Diğer faaliyetlerden elde edilen kazançlara indirimli kurumlar vergisi oranı uygulanarak yatırıma katkı tutarının kullanılmasına yönelik uygulama da değişiklik yapıldı buna göre Yatırım teşvik belgesi kapsamında bu maddeye göre hesaplanacak yatırıma katkı tutarına mahsuben, toplam yatırıma katkı tutarının %50’sini ve hak edilen yatırıma katkı tutarını geçmemek üzere; indirim hakkının kullanılabileceği ilk hesap dönemi dahil dördüncü hesap döneminin sonuna kadar uygular hükmü getirildi. (Önceki uygulamada hesap dönemi ile ilgili bir sınırlama yoktu ve Diğer faaliyetlerden elde edilen kazançlara, yatırıma katkı tutarının %80’i indim konusu yapılabilmekte idi.)

4) Sigorta primi işveren hissesi desteği:  Teşvik uygulamaları kapsamında desteklenen yatırımlardan, tamamlama vizesi yapılmış teşvik belgesinde kayıtlı istihdamı aşmamak kaydıyla, istihdam için ödenmesi gereken sigorta primi işveren hissesinin, asgari ücrete tekabül eden kısmı OSB dışındaki yatırımlarda 12 yıl, OSB’deki yatırımlarda 14 yıl, Bakanlık bütçesinden karşılanır. (Önceki uygulamada OSB dışı 10 yıl, OSB’deki yatırımlar için 12 yıl uygulanmakta idi)

5) Yatırım yeri tahsisi : Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca teşvik belgesi düzenlenmiş yatırımlar için, 29/6/2001 tarihli ve 4706 sayılı Kanunun ek 3 üncü maddesi çerçevesinde Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca belirlenen usul ve esaslara göre yatırım yeri tahsis edilebilir.

6) Faiz veya kâr payı desteği: Talep edilmesi halinde, bu Karar kapsamında desteklenen yatırımlar için bankalardan Türk Lirası cinsinden kullanılacak en az bir yıl vadeli yatırım kredilerinin teşvik belgesinde kayıtlı sabit yatırım tutarının %70’ine kadar olan kısmı için ödenen faiz veya kâr payının, kullanım tarihinde geçerli olan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB)’nın bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının; Öncelikli yatırımlar için 12,5 puanı geçmemek üzere %25’ine tekabül eden puanı, Bakanlıkça da uygun görülmesi halinde ilk kredinin kullanım tarihinden itibaren azami beş yıl için ödenmek kaydıyla bütçe kaynaklarından karşılanır. Öncelikli Yatırımlar Teşvik Sistemi kapsamında desteklenmesine karar verilen yatırımlarda sabit yatırım tutarının %10’unu aşmamak kaydıyla 24.000.000 (yirmi dört milyon)  TL’yi geçemez. (2025 yılı azami destek tutarı, 2025 yılı Yeniden değerleme oranı  % 25,59 artış yapılarak) 2026 yılında faiz veya kar payı desteği sabit yatırım tutarının %10’unu aşmamak kaydıyla 30.100.000 TL’yi geçemez (Önceki uygulamada 6. Bölgede Faiz ve kâr payı desteği 7 puan ve 1,8 milyonu geçemez hükmü bulunmakta idi)

7) Sigorta primi (işçi hissesi) desteği  : Teşvik uygulamaları kapsamında desteklenen yatırımlardan, tamamlama vizesi yapılmış teşvik belgesinde kayıtlı istihdamı aşmamak kaydıyla, istihdam için ödenmesi gereken sigorta primi işçi hissesinin asgari ücrete tekabül eden kısmı OSB içi ve dışındaki yatırımlarda 10 yıl Bakanlık bütçesinden karşılanır. (Önceki uygulamada da Sigorta Pirimi işçi hissesi 10 yıl idi yeri kararda bu konuda herhangi bir değişiklik yapılmadı.)

6’NCI BÖLGEDE TÜRKİYE YÜZYILI KALKINMA HAMLESİ DESTEKLERİ

Türkiye Yüzyılı Kalkınma Hamlesi; Teknoloji Hamlesi Programı, Yerel Kalkınma Hamlesi Programı ve Stratejik Hamle Programı olmak üzere üç programdan oluşur. Teknoloji Hamlesi Programı kapsamında öncelikli ürün listesindeki ürünlere ya da teknolojilere yönelik yatırımlar desteklenir. Yerel Kalkınma Hamlesi Programı kapsamında bölgelerarası gelişmişlik farklarının azaltılması ve bölgelerin rekabet güçlerinin artırılması hedeflenmektedir. Bu program Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü’nce yürütülür. Stratejik Hamle Programı kapsamında katma değeri yüksek, ülkemizin kritik ihtiyaçlarını karşılayacak, arz güvenliğini sağlayacak, dışa bağımlılığını azaltacak, uluslararası rekabet gücünü artıracak ve araştırma-geliştirme içeriği yüksek imalat sektörü yatırımları ile Dijital Dönüşüm Programı ve Yeşil Dönüşüm Programı kapsamındaki yatırımlar desteklenir. Teknoloji Hamlesi, Yerel Kalkınma Hamlesi ve Stratejik hamle yatırım konuları listesi Bakanlık tarafından her yıl ocak ayı içerisinde güncellenebilir.

Türkiye Yüzyılı Kalkınma Hamlesi kapsamında desteklenen yatırımlar bölgesel teşvikler ile Gümrük vergisi muafiyeti, Katma Değer Vergisi (KDV) istisnası, Vergi indirimi,  Faiz veya kâr payı desteği, Makine (hibe) desteği, Yatırım yeri tahsisi desteklerinden faydalanır. Bir başka ifade ile Türkiye yüzyılı Kalkınma Hamlesi kapsamındaki yatırımlara yukarıda bahsettiğimiz Öncelikli Yatırımlar Teşvik Sistemi kapsamındaki destekler ilave olarak Makine (hibe) desteği söz konusudur. Ayrıca Faiz ve kar payı destek oran ve tutarları ile Vergi indiriminde yatırma katkı oranları daha yüksektir. 

Makine Desteği ; Hibe desteğidir. Türkiye Yüzyılı Kalkınma Hamlesi kapsamında desteklenen yatırımlar için düzenlenen teşvik belgesinin yatırım süresi içinde temin edilen ve diğer masraflar hariç sadece makine ve teçhizatın birim fiyatı 2 milyon Türk Lirası (2026 için 2,5 milyon ) ve üzerinde olan makine ve teçhizat bedelinin %25’i yatırımcıya bütçe kaynaklarından ödenir. Türkiye yüzyılı Kalkınma hamlesi destekleri, hangi yatırımlara verilir, asgari yatırım tutarı nedir, destekler nelerdir gibi konular  faklı bir yazımızın konusu olacaktır.

6’NCI BÖLGEDE YATIRIMCILARA SAĞLANAN DESTEKLERE ÖRNEK

6’ncı bölgede bulunan yapılacak yatırımlara sağlanan desteklerin önemini vurgulamak için bir örnek vermek istiyorum.

Örnek: 6’ncı Bölge illerinden Şanlıurfa OSB’de Ayakkabı sektöründe imalat yapmak üzere bir yer kiralayan yatırımcı %80 (16.000.000 TL) Öz kaynaktan, %20 Kredi (4.000.000 TL) ile finanse ederek 20.000.000 TL makine ve teçhizat yatırımı yaparak tesisini kurdu ve tesisinde 100 kişi çalıştırıyor.

(2026 asgari ücret Bürüt 33.030 TL, SGK pirimi işçi hissesi %14 4.624,20, SGK işveren hissesi %16,75 5.532,53 Net ücret: 28.075,50 İşverene Maliyeti: 39.223,13)

20 MİLYON YATIRIM YAPAN YATIRIMCIYA SAĞLANACAK DESTEKLER

1-KDV desteği (20.000.000 x KDV oranı %20=4.000.000 TL

 4.000.000 TL

2-Vergi indirimi (20.000.000 x Katkı oranı %30 =6.000.000 TL)

 6.000.000 TL

3-SGK işveren hissesi (14 yıl) (100 kişi x 5.532,53 TL SGK İşv.his.primix168 ay)

92.946.504 TL

4-SGK işçi hissesi desteği (10 yıl) (100 kişix4.624,20624, SGK işçi hissesix120 ay)

55.490.400 TL

4-Fazi desteği (%40 faizli, 5 yıl vadeli, 4.000.000 TL kredi, 10 puan faiz desteği)

     800.000 TL

DESTEK TOPLAMI

159.236.904 TL

 

6'NCI BÖLGE İLLERİNE ÖNCELİKLİ YATIRIM KAPSAMINDA SAĞLANAN DESTEKLER

2025

2025

2026

 

 

30.05.2025 öncesi

30.05.2025 sonrası

01.01.2026 sonrası

 

2012/3305 Sayılı Karar

9903 sayılı  Karar

9903 sayılı  Karar

Asgari yatırım tutarı

 

1.500.000

6.000.000

7.500.000

KDV İstisnası

 

Var

Var

Var

Gümrük Vergisi Muafiyeti

 

Var

Var

Var

 

Yatırıma Katkı Oranı (%)

%55

30% 

30% 

Vergi İndirimi

 

%55

%30

%30

 

Vergi İndirim Oranı(%)

%90

%60

%60

Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği

12 yıl (OSB dışında 10 yıl)

14 yıl  (OSB dışında 12 yıl)

14 yıl  (OSB dışında 12 yıl)

Sigorta Primi İşçi Hissesi Desteği

10 yıl

10 yıl

10 yıl

Yatırım Yeri Tahsisi

 

Var

Var

Var

 

Destek Oranı

Kredi faizinin 7 puanı

12,5 puanı geçmemek üzere,%25*

12,5 puanı geçmemek üzere, %25*

Faiz veya Kâr Payı Desteği

Azami Destek Tutarı

En fazla 1,8 milyon TL

 En fazla 24 milyon TL

En fazla 31,1 milyon TL

 

Azami Destek Oranı

Kullanılacak kredi, toplam sabit yatırım tutarının %70'ini aşamaz

Kullanılacak kredi, toplam sabit yatırım tutarının %70'ini aşamaz. Faiz desteği sabit Yatırımın 10%’u aşamaz

Kullanılacak kredi, toplam sabit yatırım tutarının %70'ini aşamaz. Faiz desteği sabit Yatırımın 10%’u aşamaz

* Kredi kullanım tarihinde geçerli olan TCMB’nin bir hafta vadeli repo ihale faiz oranına uygulanacak oranı ifade eder.

6’NCI BÖLGE KAPSAMINDAKİ İLLER

9903 sayıl Karar Ek-2 gereği Yatırım Teşvik Uygulamalarında 6’ncı Bölge illeri şunlardır; Adıyaman, Ağrı, Ardahan, Batman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Gümüşhane, Hakkâri, Iğdır, Kars, Mardin, Muş, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak, Van

DEPREMDEN ETKİLENEN İLÇE VE CAZİBE MERKEZLERİ KAPSAMINDA YER ALAN İLLERDE 6. BÖLGE DESTEKLERİ

9903 Sayılı Teşvik Kararının Geçici 3. Maddesinde “6/2/2023 tarihinde meydana gelen depremlerden etkilenen ilçelerde uygulama” Geçici 4. Maddesinde ise “Cazibe Merkezleri Programı kapsamında yer alan illerde uygulama“ yer almıştır. Bu uygulamalar 31.12.2026 tarihine kadar yapılacak müracaatlara istinaden düzenlenen teşvik belgeleri için geçerlidir.

6/2/2023 tarihinde meydana gelen depremlerden etkilenen ilçelerde uygulama

9903 Kararın Geçici 3’ncü maddesinde “(1) 6/2/2023 tarihinde meydana gelen depremler dolayısıyla genel hayata etkili afet bölgesi kabul edilen ve 2018/11201 sayılı Cazibe Merkezleri Programı Kapsamında Yatırımların Desteklenmesi Hakkında Kararın ek-2’sinde belirtilen ilçelerde yapılacak yatırımlar için 31/12/2026 tarihine kadar yapılacak müracaatlara istinaden düzenlenen teşvik belgeleri kapsamında 6’ncı bölgede uygulanan destekler aynı oran, miktar, süre ve şartlarda sağlanır. Bu kapsamda desteklenecek imalat sanayii yatırımları (NACE Rev.2.1 kodları: 10-32 arası ve 38.2) için 5’inci maddenin birinci fıkrasında belirtilen (Yatırmalarda aranacak 2025 için 6 milyon, 2026 için 7,5 milyon TL asgari yatırım tutarı) şart aranmaz.” Hükmü yer almaktadır.

Cazibe Merkezleri Programı kapsamında yer alan illerde uygulama

9903 Sayılı Kararın 34. Maddesi ile Cazibe Merkezleri Programı Kararı Yürürlükten kaldırılmıştır, fakat aynı kararın Geçici 4’cü maddesinde, Cazibe Merkezleri Programı Kararı ekinde yer alan  illerde, (NACE Rev.2.1 kodları: 10-32 arası ve 38.2) imalat sanayii yatırımları için, 31/12/2026 tarihine kadar yapılacak müracaatlara istinaden, (2026 için asgari 7,5 milyon TL yatırım için) düzenlenen teşvik belgeleri kapsamında, 6’ncı bölgede uygulanan destekler aynı oran, miktar, süre ve şartlarda sağalacaktır.

Cazibe Merkezleri Programı Kararını yürürlükten kaldıran 9903 sayılı Kararın 34. Maddesi şöyledir “(1) 15/6/2012 tarihli ve 2012/3305 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar ve 2/1/2018 tarihli ve 2018/11201 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Cazibe Merkezleri Programı Kapsamında Yatırımların Desteklenmesi Hakkında Karar yürürlükten kaldırılmıştır.”

Cazibe Merkezleri Programı kararı yürürlükten kaldırılsa da, Cazibe Merkezleri Programı kararında yer alan illeri için, 9903 sayılı karar kapsamında 6. Bölge desteği 31.12.2026 tarihine uygulama devam edecektir.

Konu ile ilgili; 9903 sayılı kararın Geçici 4’cü maddesinde “(1) 2018/11201 sayılı Kararın ek-1'inde belirtilen illerde yer alan organize sanayi bölgeleri ve endüstri bölgeleri ile Sivas Demirağ Organize Sanayi Bölgesinde yapılacak  imalat sanayii yatırımları (NACE Rev.2.1 kodları: 10-32 arası ve 38.2) için, 31/12/2026 tarihine kadar yapılacak müracaatlara istinaden düzenlenen teşvik belgeleri kapsamında 6’ncı bölgede uygulanan destekler aynı oran, miktar, süre ve şartlarda sağlanır.” Hükmü yer almaktadır.

2018/11201 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Cazibe Merkezleri Programı kapsamında Yatırımların Desteklenmesi Hakkında Karar kapsamında 25 il sayılmıştır. Bunun 17’sı 9903 sayılı Teşvik kararında 6’ncı Bölgedeki illerdir, diğer 8 il ise, Elazığ, Erzincan, Malatya, Sivas Demirağ Organize Sanayi Bölgesi, 4’ncü bölge ve Bayburt, Erzurum, Kilis, Tunceli illeri 5’nci Bölgedeki illerdir. (4 ve 5. Bölgedeki burada sayılan 8 ildeki imalat sanayiye yönelik yatırımlar, 31.12.2026 ‘ya kadar 6. Bölge desteğinden istifade edeceklerdir. Diğer 17 il zaten 6. Bölge illeridir, 31.12.2030 kadar destekten istifade edecektir.)

Cazibe Merkezleri Programı kapsamındaki iller şunlardır: 1-Adıyaman, 2-Ağrı, 3-Ardahan, 4-Batman, 5-Bayburt, 6-Bingöl, 7-Bitlis, 8-Diyarbakır, 9-Elâzığ, 10-Erzincan, 11-Erzurum, 12-Gümüşhane, 13-Hakkâri, 14-Iğdır, 15-Kars, 16-Kilis, 17-Malatya, 18-Mardin, 19-Muş, 20-Siirt, 21-Sivas Demirağ Organize Sanayi Bölgesinde gerçekleştirilecek imalat sanayi yatırımları (US97 Kodu: 15-37), 22-Şanlıurfa, 23-Şırnak, 25-Tunceli, 25-Van

20.01.2026

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.

>> YILIN KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.666 TL + KDV  Ayrıntılar için tıklayın.

GÜNDEM