GÜNCEL MEVZUAT
A.Ş. Karar Defteri’nin Kapanış Tasdiki ve Diğer Defterlerin Ara Tasdikleri 31/01/2026 Tarihine Kadar Yaptırılması Gerekir - MuhasebeTR

A.Ş. Karar Defteri’nin Kapanış Tasdiki ve Diğer Defterlerin Ara Tasdikleri 31/01/2026 Tarihine Kadar Yaptırılması Gerekir

Değerli üyemiz,    13 / Ocak / 2026

A.Ş. Yönetim kurulu Karar defterinin kapanış tasdiki ve 2026 yılında kullanılacak defterlerin ara tasdiklerine ilişkin açıklamalar aşağıda belirtilmiştir.

A)- KAPANIŞ TASDİKİ YAPILACAK DEFTERLER :

YÖNETİM KURULU KARAR DEFTERİ KAPANIŞ TASDİKİ :

1-    Anonim şirketler, sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketler ve kooperatiflerin

tutmak zorunda oldukları Yönetim Kurulu Karar Defterlerinin (Kağıt ortamda tutulan) kapanış tasdikleri izleyen hesap döneminin ilk ayı sonuna kadar yapılması gerekir.

2025 yılı kara defterinin Kapanış tasdiki 31/Ocak /2026 günü mesai saati sonuna kadar yaptırılması gerekir.

2- Limited Şirketler:

Limited şirketler tarafından tutulmakta olan Müdürler Kurulu Karar Defterinin kapanış tasdikinin de izleyen yıl ilk ayın sonuna kadar yapılması zorunludur.

Kapanış tasdiki 31/ Ocak/2026 günü mesai saati sonuna kadar yaptırılması gerekir.

Ancak; Limited şirketlerin, müdürler kurulu karar defteri tutmaları zorunlu değildir, bu

nedenle geçmiş yılda kullanılmış olan müdürler kurulu karar defterinin kapanış tasdiki yapıldıktan sonra, tekrar açılış tasdikinin yapılmaması tavsiye olunur.

Limited şirketler tarafından tutulmakta olan Müdürler Kurulu Karar Defterinin kapanış tasdikinin de izleyen yıl ilk ayın sonuna kadar yapılması zorunludur.

Kapanış tasdiki 31/ Ocak/2026 günü mesai saati sonuna kadar yaptırılması gerekir.

Ancak; Limited şirketlerin, müdürler kurulu karar defterinin tutulması zorunlu değildir, bu nedenle geçmiş yılda kullanılmış olan müdürler kurulu karar defterinin kapanış tasdiki yapıldıktan sonra, tekrar açılış tasdikinin yapılmaması tavsiye olunur.

Limited Şirketler Kararları için Genel Kurul Toplantı ve Müzakere Defteri tutarlar . Bu defterin kapanış onayı yapılmaz.

Mevcut durumda kullanılmakta olan, genel kurul toplantı ve müzakere defteri yeterli yaprakları bulunmak kaydıyla açılış onayı yapılmaksızın kullanılmaya devam edilebilir. (Ticari defter tebliği Geçici Madde -3/1)

B)- ARA TASDİK :

ENVANTER Defteri, (Kağıt ortamda tutulan)

DAMGA VERGİSİ Defteri,

YÖNETİM KURULU KARAR (Kağıt ortamda tutulan ) Defteri’nin , yeterli yaprakları bulunması halinde yeni hesap döneminin ilk ayı (Ocak/2026) içerisinde onay (ara tasdik) yenilemek suretiyle kullanılmaya devam edilebilir. (VUK. 222. Md. / 19.12.2012 tarihli RG’de yayımlanan Ticari Defter Gn Tb.Md. 16.)

Pay defteri ile Genel kurul toplantı ve müzakere defteri yeterli yaprakları bulunmak kaydıyla izleyen faaliyet dönemlerinde de açılış onayı yaptırılmaksızın kullanılmaya devam edilebilir.

Ticari Defterlere İlişkin Tebliğin 17 nci maddesinde açıklandığı üzere, kapanış onayına tabi olan Yönetim Kurulu KARAR defteri son kaydın altına yazılacak “görülmüştür” ibaresi yanında yenileme onay bilgilerinin yazılması suretiyle kapanış ve onay yenileme işleminin bir arada yapılması gerekmektedir.

Kapanış tasdikini 31.01.2026 tarihi ne kadar yaptırmayan mükelleflere TTK’ nun 562/1-c maddesi hükmü gereğince idari para cezası kesilir.

Çalışmalarınızda kolaylıklar dilerim. Saygılarımla,

Erol DEMİREL
Başkan

İSMMMO

(13.01.2026)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.

>> YILIN KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.279 TL + KDV  Ayrıntılar için tıklayın.

GÜNDEM