YAZARLARIMIZ
Cevdet Akçakoca
Yeminli Mali Müşavir
Bağımsız Denetçi
akcakoca@superonline.com



E-Fatura Uygulaması ve E-Fatura Portalı Pürüzleri

5 Mart 2010 tarihinde 27512 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 397 sayılı Vergi Usul Kanunu genel tebliği ile e fatura uygulaması ve e fatura portalı yürürlüğe girmiştir.

Genel olarak e-fatura yeni bir elge türü olmayıp kağıt fatura ile aynı hukuki niteliklere sahip olacaktır.  Fatura düzenlemek zorunda olanlar , genel hükümler çerçevesinde kağıt fatura yerine tebliğde yer alan esaslara bağlı kalmak şartı ile e-fatura düzenleyebileceklerdir. Aynı anda hem e-fatura hem de kağıt fatura düzenlenemeyecektir.

E-fatura uygulamasından kademeli biçimde yararlanılacaktır. Başlangıç olarak anonim ve limited şirket statüsüne sahip mükelleflerin e-fatura uygulamasından yararlanılmasına izin verilecektir.

Bu uygulamadan yararlanabilmek için mükelefler önce e-fatura uygulaması başvuru formu ve taahhütnamesi ile elektronik mali mühür sertifika sahibi taahhütnamesi doldurup yetkili kişiler tarafından imzalanması gerekir. Sonra uygulamaya başlayabilmek için

  1. E-fatura başvuru formu ve taahhütnamesinin imzalı aslı
  2. Elektronik mali mühür sertifika sahibi taahhütnamesinin imzalı aslı
  3. Şirket kuruluş sözleşmesinin yer aldığı ticaret sicil gazetesi noter onaylı örneği ve son değişiklik sicil gazetesi noter onaylı örneği
  4. Şirket imza sirküleri ile gelir idaresi başkanlığına başvurulup izin alınmalıdır.
     

Gerekli izin verildikten sonra e-fatura başkanlık tarafından oluşturulan e-fatura uygulaması aracılığı ile e-fatura düzenlenebilecektir.

E-fatura uygulaması bilgi işlem sistemi aracılığı ile yapılacaktır.

E-fatura yasal süreler içinde muhafaza edilecek ve istendiğinde ibraz edilecektir.

Bugüne kadar e-fatura uygulaması sınırlı sayıda mükellef tarafından kullanılıyordu. Bundan böyle sisteme , sistemin şartlarını yerine getirerek anonim ve limited şirketler de dahil olabilecektir.

E-fatura uygulamasından yararlanan kullanıcılar,

   *     Sistemde kayıtlı kullanıcılara e-fatura gönderebilir

   *    Sistemde kayıtlı kullanıcılardan e-fatura alabilir.

   *    Gönderilen veya alınan faturaları bilgisayarlarına indirerek elektronik ortamda muhafaza ve istendiğinde ibraz edebilirler.

E-fatura uygulamasının esasları yukarıda bahsedilen 397 sayılı vergi usul kanunu genel tebliğinde ve genel olarak vergi usul kanununun ilgili maddelerinde açıklanmıştır.

Anlaşılıyor ki, maliye , her şeyi kontrol altına alabilmek ve vergi kaçağını önleyebilmek için yeni bir uygulamayı başlatmak istemektedir. Şimdilik seçimlik olan bu sistemin en kısa zamanda , altyapısı tamamlanıp uygulama da oturtulduktan sonra bütün mükelleflere kullanım mecburiyeti getirilecek gibi görünmektedir. Bu sayede maliye, mükelleflerin işlemlerini ve fatura akışlarını daha rahat, daha kısa zamanda ve elektronik olarak takip edebilecektir.

Mükelleflerin, en kısa zamanda sistemlerini düzenlemeleri ve e-fatura uygulamasının herkes için başlayabileceğini düşünerek bu sistemi kullanmak üzere hazırlık yapmaya başlamaları gerektiği kanaatindeyim.

Bu tip uygulamalar hem verimli bir incelemeyi sağlayacak ve hem de vergi kayıp ve kaçağını önleyecek, dolayısıyla hepimizin istediği dolaylı vergilerden direkt vergilere geçişi de sağlayabilecektir.

Devletin vergi gelirlerinin artması ile vergi nisbetlerinin azalmasını da sağlayabilecektir.

Ancak, sistem tam ve doğru kullanılabilecek hale gelmeden ve oturmadan kullanıma girerse büyük problemler çıkacak ve sistem kilitlenebilecektir.

Bizim temennimiz, bu sistemin en iyi bir şekilde oturtulmasıdır. Kullanıma sağlıklı bir şekilde başlanabilmesi ve olumlu sonuçlar alınabilmesi için çok ama çok iyi bir hazırlık yapılmalıdır.

27.03.2010

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM