BASINDAN YAZILAR
Yeni Dönemde Dul ve Yetim Aylıklarının Oransal Paylaşımı / Şevket Tezel - MuhasebeTR

Yeni Dönemde Dul ve Yetim Aylıklarının Oransal Paylaşımı / Şevket Tezel

SSK'dan emekli olan ölmüş bir kimsenin eşi ve çocuklarına bağlanan aylığın yüzdesi ne kadardır? Özlem ÜSTÜNDAĞ

Sayın Okurum,

SSK’dan (Yeni adıyla 4/a sigortalılığından) emekli olmuş bir kimsenin aylığı hak sahiplerine paylaştırılıyor. Hak sahibi kavramı sigortalının veya sürekli iş göremezlik geliri ile malûllük, vazife malûllüğü veya yaşlılık aylığı almakta olanların ölümü halinde gelir veya aylık bağlanmasına veya toptan ödeme yapılmasına hak kazanan eş, çocuk, ana ve babasını ifade ediyor. Ancak sırf bu kapsamda olmak kendisine aylık bağlanması için yetmiyor.

Ölenin dul eşine aylığın yüzde 50’si bağlanıyor. Bu oran diğer hak sahiplerine ve dul aylığı bağlananın çalışması veya kendisi emekli olup olmamasına göre değişiyor. Örneğin aylık bağlanmış çocuğu bulunmayan ve çalışmayan ya da kendisi emekli olmayan dul eşe bağlanan oran yüzde 75’e çıkıyor.

Yurtiçinde ve yurtdışında çalışmayan ve emekli olmayan çocuklardan;

1) 18 yaşını, lise ve dengi öğrenim görmesi halinde 20 yaşını, yüksek öğrenim yapması halinde 25 yaşını doldurmayanların veya,

2) Kurum Sağlık Kurulu kararı ile çalışma gücünü en az yüzde 60 oranında yitirip malûl olduğu anlaşılanların veya,

3) Yaşları ne olursa olsun evli olmayan, evli olmakla beraber sonradan boşanan veya dul kalan kızlarının,

her birine yüzde 25'i, bağlanıyor.

Son defa Emekli Sandığı’na prim ödemediğim için ikramiyem ödenmedi. Bunun için ne yapmalıyım? Mahmut YILDIRIM/KAYSERİ

Son defa Emekli Sandığı dışındaki diğer kurumlara kesenek ödeyerek emekli oldukları için emekli ikramiyeleri ödenmeyenlerin öncelikle Anayasa Mahkemesi gerekçeli kararının RG’de yayımlanmasını beklemeleri gerekiyor. Bu konudaki tüm gelişmeler tarafımızdan izleniyor. Halis SÜRÜCÜ ve Dursun ÇELİK adlı diğer okurlarım gibi köşemizi takip etmeye devam edin.

14.05.1966 doğumlu, doğuştan yüzde 40 bedensel engelli raporum var ve 01.12.1986 – 30.06.1998 arasında 2 bin 379 günlük SSK primi ödemiş bulunuyorum. 15.07.1998’den beri memurum. Ne zaman emekli olabilirim? Veda YÜREK/MERSİN

Vermiş olduğunuz bilgilere göre 15.07.1998’den itibaren bugüne kadar geçen 657 sayılı Yasaya tabi hizmetiniz sonucunda halen Emekli Sandığı’ndan emeklilik koşullarını sağlamış bulunuyorsunuz.

Çalışma hayatım 10.05.1988’de başladı. 18 aylık askerlik süremi borçlanırsam SSK’dan kaç yaşında emekli olabilirim? Binali ÖZOĞUL

18 aylık askerlik süreniz 10.05.1988 sigortalılık başlangıcınızdan önce ise bu sürenin tamamını borçlanmanız halinde tabi olduğunuz yaş haddi 49 olur düşer. Borçlanmasanız 50 olur. Askerliğiniz 1988’den sonraysa emeklilik yaşınız borçlanmayla değişmez.

Bağ-Kur primlerinin iadesi

26.09.1963 doğumlu ve 02.01.1989’dan beri isteğe bağlı prim ödeyen bir Bağ-Kur’luyum. Ekim 2008’den beri isteğe bağlı primler sağlık primli olmuş. Ama ben babamın sağlık güvencesinden yararlanmak istiyorum. Bu mümkün müdür? Primlerimi geri almak istesem Bağ-Kur geri öder mi? Ne zaman emekli olabilirim? Kubilay H. RUHSEVENGİL

Vermiş olduğunuz bilgilere göre isteğe bağlı primlerinizi 02.01.2014’e kadar öderseniz 26.09.2014’de emekli olabilirsiniz. Sağlık hakkınız bakımından artık babanızdan değil kendi üzerinizden yararlanmak zorundasınız. Zaten ikisi arasında fark da kalmamış bulunuyor. Artık prim ödemeyi kesseniz bile 26.09.2021’de yaştan emeklilik hakkınızı sağlamış bulunduğunuz için ödediğiniz primleri Bağ-Kur iade etmez.

(Kaynak: Sözcü Gazetesi | 27.05.2009)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM