SORU - CEVAP (Her gün 1 SORU - 1 CEVAP)
Sipariş üzerine imal edilecek olan tekne yapımındaki ekipmanların KDV karşısındaki durumu

Sipariş üzerine imal edilecek olan tekne yapımındaki ekipmanların KDV karşısındaki durumu

Soru: İşletmede kullanılmak üzere imal edilecek olan tekne yapımındaki ekipmanların KDV’ye tabi olup olmadığı?

Cevap: 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 13/a maddesi ile, faaliyetleri kısmen veya tamamen deniz, hava ve demiryolu taşıma araçlarının, yüzer tesis ve araçların kiralanması veya çeşitli şekillerde işletilmesi olan mükelleflere bu amaçla yapılan deniz, hava ve demiryolu taşıma araçlarının, yüzer tesis ve araçlarının teslimleri bu araçların imal inşası ile ilgili olarak yapılan teslim ve hizmetler ile bunların tadili, onarım ve bakımı şeklinde ortaya çıkan hizmetler katma değer vergisinden istisna edilmiştir.

Anılan maddenin uygulaması ile ilgili olarak 48 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliği gereğince;

-Bu araçların teslimi,

-Bu araçlarla ilgili olarak verilen tadil, bakım ve onarım hizmetleri,

-Bu araçların imal ve inşası ile ilgili teslim ve hizmetler,

istisna kapsamında yer almaktadır.

Bu istisnanın uygulanabilmesi için, teslim ve hizmetlerin faaliyetlerin sözü edilen araçların kiralanması veya çeşitli şekillerde işletilmesi olan mükelleflere yapılması ve bu faaliyetlerin işletmenin asli iştigal konuları arasında yer alması halinde istisna uygulanabileceği gibi, bu faaliyetlerle mutat ve sürekli olarak uğraşılması şarttır. Dolayısıyla, iştigal konuları arasında gösterilse bile bu faaliyetlerin hiç icra edilmemesi ya da arızi olarak icra edilmesi halinde, araçların teslimi veya tadil, bakım ve onarım hizmetlerinde katma değer vergisi uygulanacaktır.

Ayrıca, 107 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliğinin (E) bendi ile 48 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinde değişiklik yapılmıştır;

"Bu Tebliğin yayımı tarihinden itibaren geçerli olmak üzere, 48 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin (A/2-b) bölümünün ilk paragrafı iptal edilerek yerine aşağıdaki bölümler eklenmiş, "ÖRNEKLER" başlığı altında yer alan 5 inci paragraf yürürlükten kaldırılmıştır.

Yapılan düzenleme, bu Tebliğin yayımından sonra yapılan sözleşmeler kapsamındaki işlemler için geçerlidir. Bu Tebliğin yayımından önce yapılan ve devam eden sipariş sözleşmelerinde önceki uygulama geçerli olacaktır.

"Mükellefler araç imal veya inşasını kendi adlarına bizzat yapabilmekte ya da sipariş üzerine başkalarına yaptırabilmektedirler. Her iki halde de istisnadan yararlamlabilmesi için araçların imal ve inşasını bizzat veya sipariş vererek kendi adlarına gerçekleştirenlerin KDV mükellefi olması zorunludur.

Sipariş üzerine araçları fiilen imal veya inşa edenler de bu işle ilgili mal ve hizmet alımlarında KDV istisnasından yararlanabilecektir.

Araçların bizzat veya sipariş yoluyla imal ve inşasında istisna uygulaması aşağıdaki şekilde yürütülecektir.

i) Araçları Bizzat İmal veya İnşa Edenler

Araçların bizzat imal veya inşa edilmesi halinde mükellefe bir istisna belgesi verilecek bu belgeye dayanılarak imal veya inşa işinde kullanılacak mal ve hizmetlerin alımlarında KDV ödenmeksizin işlem yapılabilecektir.

ii) Araçları Sipariş Vererek İmal veya İnşa Ettirenler

Araçların sipariş vererek imal ve inşa ettirilmesi halinde, siparişi verene sadece aracı fiilen imal ve inşa edenin kendisine yaptığı hizmet için geçerli olmak üzere bir istisna belgesi verilecektir. Bu belge siparişi verenin aracın imal ve inşası ile ilgili diğer mal ve hizmet alımlarında kullanılamayacaktır. Siparişi verenin, aracın imal ve inşasında kullanılacak mal ve hizmetleri kısmen veya tamamen kendisinin temin etmesi halinde, bu mal ve hizmetlerin alımlarında genel esaslara göre KDV uygulanacaktır. Siparişi veren mükellefin bu şekilde yüklendiği KDV, siparişin bitmesi beklenmeden aylık dönemler halinde kendisine nakden veya mahsuben iade edilebilecektir.

Dolayısıyla, sipariş ile tekne yapımında teknede kullanılacak malzemelerin alımı KDV'den istisna olacaktır. Ancak, bu istisna uygulaması malzemelere ilişkin KDV'nin siparişi veren tarafından ödenmesi, daha sonra ise ödenen KDV'nin iadesi şeklinde yürütülmektedir.

Buna göre, işletmede kullanmak üzere imal edilen teknenin yapımında kullanılacak ekipman ve malzemelere ilişkin faturanın tersane adına düzenlenmesi halinde, katma değer vergisi istisnası uygulanması mümkün olacaktır. Ayrıca, tekne imalatını yapan tersane tarafından teknenin teslimine ilişkin firmaya düzenlenen faturada da katma değer vergisi hesaplanmayacaktır.

Ayrıca, yukarıda yapılan açıklamalar çerçevesinde istisna kapsamında deniz aracı teslim almak veya tadil, bakım ve onarım yaptırmak üzere, 48 Seri No.lu KDV Tebliğinin 3. maddesine göre, vergi dairesine başvurulması suretiyle işlemin istisna kapsamına girdiğine dair bir yazı alınması gerekmektedir.


Koray ATEŞ
SMMM-E. Öğretim Görevlisi
Akdeniz Denetim YMM Ltd.Şti.
Fax:0224 224 53 54
korayates@muhasebetr.com

(09.08.2011)

Kaynak: www.MuhasebeTR.com

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM