Hüseyin Ergut
Sermaye piyasası Kurulu’nun (SPK)’nın 1 Ekim 2026’tarihli “Tasfiyedeki Fonlara İlişkin Ara Ödeme Duyurusu” önemli bir noktayı somutlaştırmıştır. (SPK) tasfiye sürecindeki bazı fonlarla ilgili kritik bir karar almış olup, tasfiye sürecindeki fonların yatırımcılarına, nihai tasfiye süresi beklenmeden ara ödeme mekanizmasını devreye almıştır.
Kurulumuzun 17 Eylül 2026’ tarihli kararları doğrultusunda; tasfiyeye konu fonların tasfiye sürecine ilişkin genel esaslara ek bir tasfiye usulü belirlenmiştir. Bu, çerçevede, tasfiye süreci devam eden fonlar için mutabakat işlemleri tamamlanmış olan tüm katılma payı sahiplerine, tasfiye neticesinde hak kazanacakları nihai tutardan mahsup edilmek üzere ivedilikle bir ara ödeme gerçekleştirilecektir.
Söz konusu ara ödemelerin hesaplanmasında, ilgili mutabakat sonuçları kapsamında Merkezi Kayıt Kuruluşu A.Ş.(MKK) tarafından her bir hak sahibi için belirlenecek net yatırım tutarları esas alınacaktır. Her bir yatırımcıya her bir fon için ayrı ayrı olmak üzere ödenecek ara ödeme tutarı Bir (1) milyon TL.’yi aşmayacaktır. Bu kapsamda, net yatırım tutarı Bir (1) milyon TL’nin altında olan yatırımcılar için bu tutar, Bir (1) milyon TL. ve üzerinde olan yatırımcılara ise en fazla Bir (1) milyon TL. ara ödeme yapılacaktır. Ara ödeme karşılığı herhangi bir katılma payı iade işlemi yapılmayacak olup, söz konusu katılma payları nihai tasfiye ödemeleri sırasında iade edilecektir. Getirilen bu ek tasfiye usulünün, öncelikli olarak para piyasası fonlarından başlamak üzere tatbik edilmesine karar verilmiştir.
Tasfiye kapsamında yer almamakla birlikte 17 Eylül'deki Kurul kararları uyarınca (TEFAS) ve (TEFAS) dışı dağıtım kanallarında alım satım işlemleri durdurulan fonlar, tasfiye sürecinin tamamlanmasını müteakip tüm dağıtım kanallarında eş zamanlı olarak yeniden alım ve/veya satım işlemlerine açılabilecek. Bu aşamada işleme açılma tarihi ile fon katılma payı alım satım esasları, fon portföy yapıları, likidite, piyasa koşulları ve yatırımcı menfaati gözetilerek ilgili kurucu portföy yönetim şirketi tarafından belirlenecek.
Tasfiye işlemlerinin sağlıklı ve ivedilikle yürütülebilmesini teminen, tasfiye kapsamında olmayan ancak alım satıma kapatılmış fonlardan tasfiye kapsamına alınan fonlarla sermaye piyasası işlemi gerçekleştirmiş olanlar, ikinci maddede belirtilen tasfiye sürecinin tamamlanması beklenmeksizin, tasfiye işlemleriyle görevlendirilen banka tarafından tüm dağıtım kanallarında alım ve satıma yeniden açabilecek.
SPK’ya göre üst sınır, yatırımcının tüm fonları için toplam Bir (1) milyon TL değil; her bir yatırımcı ve her bir fon için ayrı ayrı uygulanacaktır.
Ara ödeme hesabında banka veya yatırım uygulamasında görünen değer değil, mutabakat sonuçları kapsamında (MKK) tarafından her hak sahibi için belirlenecek net yatırım tutarı esas alınacaktır.Net yatırım tutarı Bir (1) milyon TL’nin altındaysa tamamı; Bir (1) milyon TL veya üzerindeyse ilgili fon için en fazla Bir (1) milyon TL. ara ödeme konusu olacaktır.
Ara ödemenin, mutabakat işlemleri tamamlanmış katılma payı sahiplerine yapılacağı açıkça belirtiliyor. Bu nedenle mutabakat artık yalnızca teknik bir kontrol değil; ara ödeme mekanizmasına dahil olabilmek bakımından önem taşıyor.
Buradaki ara ödeme önemli bir ifadedir. Tasfiye sonucundaki toplam hak edilen, ara ödemeden daha düşük bir tutar oluşur ise ne olacağı bu kararda açıklanmamış olup, ödenen tutar, nihai tasfiye sonucunda hak kazanılacak tutardan mahsup edilecektir. Katılma payları ara ödemede iade edilmeyecek; iade nihai tasfiye ödemelerinde gerçekleşecek. (SPK) uygulamaya öncelikle para piyasası fonlarından başlanacağını duyurdu.
Kurulun aldığı bu karar ile yatırımcıları, finansal sistemi ve piyasadaki güven duygusunu tutmak adına elzem bir kritik eşiğin atlanması açısından da önem arz etmektedir.
02.10.2026
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Telif Uyarısı: Bu makalenin en fazla %20'si, kaynak gösterilip aktif link verilerek paylaşılabilir. Aksi takdirde yasal işlem başlatılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.
>> YILIN KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.250 TL + KDV Ayrıntılar için tıklayın.