SORU - CEVAP (Her gün 1 SORU - 1 CEVAP)
Yurt dışındaki seyahat acentesinden alınan hizmetin vergilendirilmesi

Yurt dışındaki seyahat acentesinden alınan hizmetin vergilendirilmesi

Soru: Şirketlerin yurt dışı seyahat acentesinden alacağı hizmetin vergilendirilmesinasıl olacaktır?

Cevap: KURUMLAR VERGİSİ YÖNÜNDEN :

5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun Safı kuram kazancı başlıklı 6ncı maddesinde; kurumlar vergisinin, mükelleflerin bir hesap dönemi içinde elde ettikleri safı kurum kazancı üzerinden hesaplanacağı ve safı kurum kazancının tespitinde. Gelir Vergisi Kanununun ticari kazanç hakkındaki hükümlerinin uygulanacağı hükme bağlanmıştır.

Bununla beraber 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu'nun 39. maddesinde ticari kazancın tespitinde gayrisafi hasılat deyiminin tahsil olunan paralarla tahakkuk eden alacakları, indirilecek giderlerin ise tediye olunan ve borçlanılan meblağları ifade ettiği hüküm altına alınmıştır.

Buna göre, şirketin yurt dışında bulunan firmaya vermiş olduğu hizmetler karşılığında alınan komisyon bedelinin, Gelir Vergisi Kanununun ticari kazanç hakkındaki hükümleri de dikkate alınmak suretiyle elde edilen yılın kurum kazancı olarak vergilendirilmesi gerekir.

KATMA DEĞER VERGİSİ YÖNÜNDEN :

3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 1/1 inci maddesinde, Türkiye'de ticari, sınai, zirai, faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetler ile her türlü mal ve hizmet ithalatının katma değer vergisine tabi olduğu, hükme bağlanmıştır.

Ayrıca anılan Kanunun 6/b maddesinde, hizmet işlemlerinde hizmetin Türkiye'de yapılmasının veya hizmetten Türkiye'de faydalanılmasının işlemin Türkiye'de yapılmasını ifade ettiği, hükmüne yer verilmiş olup, 11/1-a maddesinde; "İhracat teslimleri ve bu teslimlere ilişkin hizmetler ile yurt dışındaki müşteriler için yapılan hizmetler ve karşılıklı olmak şartıyla uluslararası roaming anlaşmaları çerçevesinde yurt dışındaki müşteriler için Türkiye'de verilen roaming hizmetleri" vergiden müstesna tutulmuştur.

Ayrıca, anılan Kanunun 12. maddesinin 2. bendinde; Yurt dışındaki müşteri tabiri; ikametgâhı, işyeri, kanunî ve iş merkezi yurt dışında olan alıcılar ile yurt içinde bulunan bir firmanın yurt dışında kendi adına müstakilen faaliyet gösteren şubelerini ifade eder. Bir hizmetin yurt dışındaki müşteriler için yapılan hizmet sayılabilmesi için aşağıdaki şartlar yerine getirilmiş olmalıdır.

a) Hizmetler yurt dışındaki bir müşteri için yapılmış olmalıdır.

b) Hizmetten yurt dışında faydalanılmalıdır." hükmüne yer verilmiştir.

Konuyla ilgili olarak yayımlanmış bulunan ve hizmet ihracatının usul ve esaslarının belirlendiği 26 Seri No'lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliğinin (K) bölümünde, hizmet ihracatında katma değer vergisi istisnası uygulanabilmesi için;

1. Hizmet Türkiye'de yurt dışındaki bir müşteri için yapılmış olmalıdır.

2. Fatura veya benzeri nitelikteki belgen yurt dışındaki müşteri adına düzenlenmelidir.

3. Hizmet bedeli döviz olarak Türkiye'ye getirilmelidir.

4. Hizmetten yurt dışında yararlanılmalıdır.

şartlarının birlikte gerçekleştirilmiş olması gerektiği belirtilmiştir.

Yukarıda yapmış olduğumuz açıklamalar çerçevesinde, bir firmanın acente olarak Türkiye'ye yaptırılan tur nedeniyle yolcular için yurtdışı acentesine düzenleyeceği faturada, hizmetten Türkiye'de yararlanıldığından katma değer vergisi istisnasının uygulanması mümkün değildir.


Koray ATEŞ
SMMM-E. Öğretim Görevlisi
Akdeniz Denetim YMM Ltd.Şti.
Fax:0224 224 53 54
korayates@muhasebetr.com

(08.08.2011)

Kaynak: www.MuhasebeTR.com

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM