SORU - CEVAP (Her gün 1 SORU - 1 CEVAP)
Apart Tarzı Otellerin Sonradan Konut Olarak Satılması Halinde KDV

Apart Tarzı Otellerin Sonradan Konut Olarak Satılması Halinde KDV

Soru: Apart otellerin sonradan konut olarak satılması halinde KDV ne olacaktır?

Cevap: Turizm bölgelerimizde denize kıyısı olan yerleşim alanlarında konut inşasının olmadığını çoğumuz görmüşüzdür. Turizm yerleşim alanı ilan edilen yerlerde konut inşasına izin verilmemektedir. Ancak ne var ki, her şeyin pratik bir çözümünün bulunduğu ülkemizde bunun da bir çözüm yolu bulunmuştur. Bu yerlere önce apart tarzı otel inşa edilip daha sonra yapı kullanım izni alındıktan sonra konut haline dönüştürülerek satılmaktadır. Son yıllarda güney sahillerimizde bu durum sıkça yaşanmaktadır.

Müteahhit konumundaki gerçek veya tüzel kişilerin kendi adlarına inşa ettikleri konut ve iş yerleri, imal edilen emtia niteliğinde olup, bu konut ve işyerlerinin teslimi ticari faaliyet kapsamında Kanun’un 1/1. maddesine göre KDV’ye tabidir. Konut ve işyerleri dahil taşınmaz teslimlerinde KDV yönünden vergiyi doğuran olay, prensip olarak satışın tapuya tescili ile meydana gelmektedir. Ancak, bazı durumlarda, taşınmazları tasarruf hakkı, çeşitli nedenlerle tapuya tescil edilmeksizin devredilebilmekte veya alıcının kullanımına terk edilebilmektedir. Bu gibi durumlarda tapuya tescil işleminin beklenilmesine gerek bulunmamakta olup, Kanun’un ikinci maddesi gereği KDV, tasarruf haklarının devredildiği tarihte doğmaktadır.

Ayrıca, KDV Kanunu’nun 28. maddesinin verdiği yetkiye istinaden yayımlanan 2007/13033 sayılı Kararname uyarınca, net alanı 150 m2’ye kadar olan konut teslimleri % 1, net alanı 150 m2’den büyük konutlar ile m2 sınırlaması olmaksızın işyeri teslimleri ise genel oranda    (% 18) KDV’ye tabidir.

Maliye Bakanlığı, yapılan yoklama ve incelemeler sonucunda, mesken olduğu tespit edilmekle birlikte, gayrimenkulün yapı inşaat ruhsatında ve yapı kullanma izin belgesinde “apart otel ünitesi”, “turizm tesisi”, “turistik tesis” veya “pansiyon” olarak kayıtlı olması halinde bu gayrimenkullerin tesliminde genel oranda yani yüzde 18 KDV uygulanması gerektiği ve bu gayrimenkullerin alındıktan sonra konut olarak kullanılacak olmasının, genel oranda KDV uygulanmasına engel oluşturmadığı görüşündedir.

Oysa, Maliye Bakanlığı’nın bir başka özelgesi “Bir taşınmazın fiilen konut olarak kullanılması halinde, KDV oranının, yüzde 1 olarak uygulanması gerektiği” yönündedir.

Yukarıda da belirtildiği gibi, Maliye Bakanlığı ve inceleme elemanlarınca,apart otel olarak inşa edilen binaların daha sonra konut haline dönüştürülerek konut olarak satılma işlemi, bina ruhsatının otel olması nedeniyle konut satışı olarak değerlendirmemekte ve bu satışların genel oranda (% 18) KDV’ye tabi olduğu gerekçesiyle cezalı tarhiyatlar yapılmaktadır. Bu uygulamaya, özellikle turizm bölgelerinde yapılan vergi incelemelerinde rastlanılmaktadır.


Koray ATEŞ
SMMM-E. Öğretim Görevlisi
Akdeniz Denetim YMM Ltd.Şti.
Fax:0224 224 53 54
korayates@muhasebetr.com

(22.07.2011)

Kaynak: www.MuhasebeTR.com

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM