SORU - CEVAP (Her gün 1 SORU - 1 CEVAP)
Aktife kayıtlın gayrimenkullerin satışında KDV istisnası

Aktife kayıtlın gayrimenkullerin satışında KDV istisnası

Soru: Gayrimenkullerin aktife 2 yıldan fazla süreyle kayıtlı olması istisna için tek başına yeterli bir koşul mudur?

Cevap: Bazı gayrimenkul alım satımı faaliyetinde bulunan işletmeler aktiflerinde 2 yılı aşkın bir süredir ticari amaçla bulunan binaların satışında KDV istisnasının olup olmadığını sorgulamaktadır. Konu bu yönüyle aşağıda etraflıca ele alınmıştır.

3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 1/1’inci maddesinde ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan teslim ve hizmetlerin katma değer vergisine tabi olacağı hüküm altına alınmıştır.   

Aynı Kanunun “Sosyal ve Askeri Amaçlı İstisnalarla Diğer İstisnalar” başlıklı 17’nci maddesinin “4-Diğer İstisnalar” başlıklı alt bölümüne 5281 sayılı Kanunun 33’üncü maddesiyle eklenen (r) bendinde (5615 sayılı Kanunun 13 üncü maddesiyle değişen bent. Yürürlük: 04.04.2007); “Kurumların aktifinde veya belediyeler ile il özel idarelerinin mülkiyetinde, en az iki tam yıl süreyle bulunan iştirak hisseleri ile gayrimenkullerin satışı suretiyle gerçekleşen devir ve teslimler ile bankalara borçlu olanların ve kefillerinin borçlarına karşılık gayrimenkul ve iştirak hisselerinin (müzayede mahallerinde yapılan satışlar dahil) bankalara devir ve teslimleri.   

İstisna kapsamındaki kıymetlerin ticaretini yapan kurumların, bu amaçla aktiflerinde bulundurdukları gayrimenkul ve iştirak hisselerinin teslimleri istisna kapsamı dışındadır.     

İstisna kapsamında teslim edilen kıymetlerin iktisabında yüklenilen ve teslimin yapıldığı döneme kadar indirim yoluyla giderilemeyen katma değer vergisi, teslimin yapıldığı hesap dönemine ilişkin gelir veya kurumlar vergisi matrahının tespitinde gider olarak dikkate alınır.” hükmü yer almaktadır. 

Örneğin bir inşaat firmasının Ticaret Sicil Memurluğu’ndan alınan yazıda, şirket olarak konu ve amacının, bina ve tesislerin kurulması için arsa, arazi ve bina gibi gayrimenkulleri alıp satmak, kiralamak  olduğu; diğer bir deyişle gayrimenkul ticareti ile uğraştığı tespitinin yapıldığını varsayalım.

Buna göre; şirketin gayrimenkul ticareti yaptığı anlaşılmış olup, bu gayrimenkullerin satışına ilişkin işlemin, Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 17/4-r maddesi kapsamında değerlendirilmesi mümkün bulunmadığından, %18 oranında katma değer vergisine tabi tutulması gerekmektedir.


Koray ATEŞ
SMMM-E. Öğretim Görevlisi
Akdeniz Denetim YMM Ltd.Şti.
Fax:0224 224 53 54
korayates@muhasebetr.com

(14.04.2011)

Kaynak: www.MuhasebeTR.com

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM