SORU - CEVAP (Her gün 1 SORU - 1 CEVAP)
Serbest bölgede çalışan işçilerimiz için Asgari Geçim İndirimi hesaplayacakmıyız?

Serbest bölgede çalışan işçilerimiz için Asgari Geçim İndirimi hesaplayacakmıyız?

 

Soru:

 

Serbest bölgede çalışan işçilerimiz için Asgari Geçim İndirimi hesaplayacakmıyız?


Cevap:
Konuya ilişkin olarak  öncelikle 265 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliği’nin ''Uygulamanın Esasları'' başlıklı 3’üncü bölümüne bir göz atalım.

Aşağıda sayılan ücret geliri elde edenler asgari geçim indirimi uygulamasından yararlanamayacaklardır.
o    Ücretleri diğer ücret kapsamında vergilendirilen hizmet erbabı,
o    Dar mükellefiyet kapsamında ücret geliri elde edenler,
o    Başka bir kanun hükmü (3218, 4490, 4691 sayılı kanunlar v.b.) uyarınca ücretlerinden gelir vergisi tevkifatı yapılmayanlar,
o    Ücret geliri elde etmeyen diğer gerçek kişiler.''
açıklamalarına yer verilmiştir.

Ayrıca, 3218 sayılı Serbest Bölgeler Kanunu’nun Geçici 3’üncü maddesinde;
Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla bu Kanuna göre kurulan serbest bölgelerde faaliyette bulunmak üzere ruhsat almış mükelleflerin;

b)Bu bölgelerde istihdam ettikleri personele ödedikleri ücretler 31.12.2008 tarihine kadar gelir vergisinden müstesnadır. Ancak, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla ruhsatlarında belirtilen süre 31.12.2008 tarihinden daha önceki bir tarihte sona eriyorsa, istisna uygulamasında ruhsatta yer alan sürenin bitiş tarihi dikkate alınır.

3218 sayılı Serbest Bölgeler Kanunu’nun Geçici 3’üncü maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilerek,
Avrupa Birliğine tam üyeliğin gerçekleştiği tarihi içeren yılın vergilendirme döneminin sonuna kadar;

b) Bu bölgelerde üretilen ürünlerin FOB bedelinin en az  % 85’ini yurtdışına ihraç eden mükelleflerin istihdam ettikleri personele ödedikleri ücretler gelir vergisinden müstesnadır. Bu oranı % 50’ye kadar indirmeye ve kanuni seviyesine kadar yükseltmeye Bakanlar Kurulu yetkilidir. Yıllık satış tutarı bu oranın altında kalan mükelleflerden zamanında tahsil edilmeyen vergiler cezasız olarak, gecikme zammıyla birlikte tahsil edilir.
'' hükmü getirilmiştir.

Serbest bölgelerde istihdam edilen personelin ücretlerinin gelir vergisinden istisna edilmesiyle ilgili açıklamaların yer aldığı ve 12.03.2009 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 1 Seri No.lu 3218 sayılı Serbest Bölgeler Kanunu Genel Tebliği’nin ''Asgari Geçim İndirimi Uygulaması'' başlıklı 7.1 bölümünde;

''Serbest bölgelerdeki ücret istisnası, bu bölgelerde üretilen ürünlerin FOB bedelinin en az %85'inin yurt dışına ihraç edilmesi halinde, tecil edilen verginin terkin edilmesi şeklinde uygulanacaktır.
İstisna uygulamasında, asgari geçim indirimi mahsup edilerek kalan tutar tecile konu olacaktır. Bu nedenle, asgari geçim indirimi Gelir Vergisi Kanununun 32 nci maddesi ile 265 Seri Numaralı Gelir Vergisi Genel Tebliğinde belirtilen usul ve esaslara göre hesaplanarak Ek.1'de yer alan asgari geçim indirimine ilişkin satırda gösterilecek ve muhtasar beyannamenin ilgili sütununa aktarılacaktır.'' açıklamalarına yer verilmiştir.
Buna göre, 265 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliği’nin yayımlandığı 04.12.2007 tarihinde yürürlükte olan 3218 sayılı Serbest Bölgeler Kanunu’nun Geçici 3’üncü maddesinde yer alan, serbest bölgelerde istihdam edilen personelin ücretlerine yönelik olarak uygulanan istisna mutlak istisna olup,01.01.2009 tarihi itibariyle yürürlükten kalkmıştır.
Bununla birlikte 5810 sayılı Kanunun 7’nci maddesi ile 01.01.2009 tarihinden itibaren ise, serbest bölgelerde üretilen ürünlerin FOB bedelinin en az % 85’inin yurtdışına ihraç edilmesi halinde tecil-terkin yapılmak suretiyle istisna uygulamasına geçilmiştir.
Biraz karışık da görünse esas itibariyle konuyu tek bir cümleyle özetleyebiliriz; 01.01.2009 tarihinden itibaren Serbest Bölgelerde üretim yapan ve ürettiği ürünlerin en az % 85’ini ihraç eden mükelleflerin üretim işlerinde çalışan hizmet erbapları da 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 32’nci maddesi uyarınca ''Asgari Geçim İndirimi'' uygulamasından yararlanacak olup, söz konusu asgari geçim indirimi tutarlarının hizmet erbaplarına ödenmiş olması şartıyla, 1 Seri No.lu 3218 sayılı Serbest Bölgeler Kanunu Genel Tebliği’nin ''3.4 Aylık Muhtasar Beyannamenin Verilmesi ve Tecil-Terkin Uygulaması'' ile ''7.1 Asgari Geçim İndirimi Uygulaması'' bölümlerinde yer alan açıklamalar uyarınca hesaplanan gelir vergisinden mahsup edilecektir.


Koray ATEŞ
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
E. Öğretim Görevlisi
korayates@muhasebetr.com
www.MuhasebeTR.com

(06.09.2010)

Kaynak: www.MuhasebeTR.com

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM