SORU - CEVAP (Her gün 1 SORU - 1 CEVAP)
Şirket ortağımızdan önce kiraladığımız ve sonra satın aldığımız malların hem şirket ortağı hem de şirket açısından vergilendirilmesi nasıl olacaktır?

Şirket ortağımızdan önce kiraladığımız ve sonra satın aldığımız malların hem şirket ortağı hem de şirket açısından vergilendirilmesi nasıl olacaktır?

 

Soru:

 

Şirket ortağımızdan önce kiraladığımız ve sonra satın aldığımız malların hem şirket ortağı hem de şirket açısından vergilendirilmesi nasıl olacaktır?


Cevap:
193 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun ''Gayri Menkul Sermaye İradının Tarifi'' başlıklı 70’nci maddesinde; '' Motorlu nakil ve cer vasıtaları, her türlü motorlu araç, makine ve tesisat ile bunların eklentilerinin kiraya verilmesinden elde edilen iratlar gayrimenkul sermaye iradı olarak görülmektedir.

Aynı kanunun ''Arızi kazançlar '' başlıklı 82’nci maddesinde ise; '' Vergiye tâbi arızi kazançlar şunlardır :

1. Arızî olarak ticarî muamelelerin icrasından veya bu nitelikteki muamelelere tavassuttan elde edilen kazançlar.

                 … …

Bir takvim yılında (1), (2), (3) ve (4) numaralı bentlerde yazılı olan kazançlar (henüz başlamamış olan ticarî, ziraî veya meslekî bir faaliyete hiç girişilmemesi ile ihale, artırma ve eksiltmelere iştirak edilmemesi karşılığında elde edilen kazançlar hariç) toplamının 10 milyar liralık (270 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel tebliği ile 01.01.2009 tarihinden geçerli olmak üzere 17.900 TL.) kısmı gelir vergisinden müstesnadır.

Bu maddede geçen "Hâsılat" deyimi alınan para ve ayınlarla diğer suretlerle elde edilen ve para ile temsil edilebilen menfaatleri ifade eder.

Arızî kazançların safi miktarı aşağıdaki şekilde tespit olunur:

1. Bu maddenin birinci fıkrasının (1) numaralı bendinde yazılı işlerde satış bedelinden maliyet bedeli ve satış dolayısıyla yapılan giderler indirilir.

……..'' hükmü bulunmaktadır.


Ayrıca, 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu’nun ''Verginin Konusunu Teşkil Eden İşlemler'' başlıklı 1’inci maddesinde, Türkiye’de ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti yapılan teslim ve hizmetlerin katma değer vergisine tabi olduğu,

Ticari, sınai, zirai faaliyet ile serbest meslek faaliyetinin devamlılığı, kapsamı ve niteliğinin Gelir Vergisi Kanunu hükümlerine göre; Gelir Vergisi Kanunu’nda açıklık bulunmadığı hallerde, Türk Ticaret Kanunu ve diğer ilgili mevzuat hükümlerine göre tayin ve tespit edileceği,ifade edilmiştir.

Tüm bu açıklananları göz önüne alırsak; herhangi bir mükellefiyet kaydı olmadığı belirtilen ortağınızın şirketinize kiralamış olduğu cihazlara ilişkin olarak elde etmiş olduğu gelirin gayrimenkul sermaye iradı olarak, şirketinizin adı geçenden kiralamış olduğu tıbbi cihazları satın alması halinde ortağınızın cihazların satışından elde etmiş olduğu gelirin ise arızi kazanç hükümleri uyarınca vergilendirilmesi gerekmekte olup katma değer vergisinin konusu teşkil eden işlemler arasında arızi kazancın sayılmaması nedeniyle, söz konusu satış işleminin katma değer vergisine tabi olmaması gerekmektedir.


Koray ATEŞ
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
E. Öğretim Görevlisi
korayates@muhasebetr.com
www.MuhasebeTR.com

(02.09.2010)

Kaynak: www.MuhasebeTR.com

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM