SORU - CEVAP (Her gün 1 SORU - 1 CEVAP)
Yatırım teşvik belgesi ile KDV ödenmeden satın alınan makinelerin yatırım teşvik belgesine sahip bir başka mükellefe tesliminde KDV uygulanacak mıdır?

Yatırım teşvik belgesi ile KDV ödenmeden satın alınan makinelerin yatırım teşvik belgesine sahip bir başka mükellefe tesliminde KDV uygulanacak mıdır?

 

Soru:

 

Yatırım teşvik belgesi ile KDV ödenmeden satın alınan makinelerin yatırım teşvik belgesine sahip bir başka mükellefe tesliminde KDV uygulanacak mıdır?


Cevap:
Bilindiği gibi yatırım teşvik belgesine bağlanan makine ve cihazların alımı KDV den istisnadır. Zira bazı mükellefler çok istisnai de olsa bu şekilde aldıkları malları  teşvik belgesine sahip bir başka mükellefe satabilmektedir. Söz konusu bu işlemin KDV ye tabi olup olmadığı ise kanunlarımızda açık ve net bir biçimde ifade edilmediğinden bazı sorunlar yaşanmaktadır. Konuyu öncelikle KDV Kanunu açısından ele almalıyız.

3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu'nun 13. maddesinin (d) bendinde;
“Yatırım Teşvik Belgesi sahibi mükelleflere belge kapsamındaki makine ve teçhizat teslimleri (Şu kadar ki, yatırımın teşvik belgesinde öngörüldüğü şekilde gerçekleşmemesi halinde, zamanında alınmayan vergi alıcıdan, vergi ziyaı cezası uygulanarak gecikme faizi ile birlikte tahsil edilir. Zamanında alınmayan vergiler ile vergi cezalarında zamanaşımı, verginin tarhını veya cezanın kesilmesini gerektiren durumun meydana geldiği tarihi takip eden takvim yılının başından itibaren başlar)." Hükmüne yer verilmiştir.
 
İstisna uygulamasına ilişkin usul ve esasların düzenlendiği 87 Seri Nolu Katma Değer Vergisi Genel Tebliğinin A Bölümünün 4.paragrafında; … katma değer vergisi mükellefi olmayan veya makine-teçhizatı münhasıran indirim hakkı tanınmayan işlemlerde kullanacak olanlara yapılacak teslimlerde ve bu malların ithalinde, teşvik belgesinde aksine bilgiler bulunsa bile katma değer vergisi uygulanacaktır. İstisna kapsamında mal satın almak isteyen alıcılar, bağlı oldukları vergi dairesine başvurarak, katma değer vergisi mükellefiyetlerinin bulunduğuna ve makine-teçhizatı indirim hakkı tanınan işlemlerde kullanacaklarına dair bir yazı alarak, noter veya YMM onaylı örneklerini gümrük idarelerine veya yurt içindeki satıcılara ibraz edeceklerdir. Gümrük idareleri ve yurt içindeki satıcılar 69 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliğindeki diğer şartlar yerine gelmeden ve bu belge ibraz edilmeden istisna kapsamında işlem yapmayacaklardır.
 Açıklamasına yer verilerek Yatırım Teşvik Belgesi sahibi mükelleflere belge kapsamındaki makina ve teçhizat teslimlerinin KDV'den istisna tutularak, uygulamanın usul ve esasları da 69,72,74,81,87 Seri Numaralı Katma Değer Vergisi Genel Tebliğleri'nin ilgili bölümlerinde yapılmıştır.

Buna göre, yatırım teşvik belgesi sahibi bir şirketin belge kapsamında satın aldığı makine ve teçhizatı, Hazine Müsteşarlığının izin ve onayı ile yatırım teşvik belgesi sahibi bir başka mükellefe, bu mükellefin sahip olduğu yatırım teşvik belgesi eki makine ve teçhizat listesinde de aynı makine ve teçhizatın sayılması şartıyla, katma değer vergisi hesaplanmadan istisna kapsamında satış işleminin gerçekleştirilmesi mümkündür.
Şunun da bilinmesi gerekir ki, istisna kapsamında işlem yapılabilmesi için istisna kapsamında mal satın almak isteyen alıcının, bağlı bulunduğu vergi dairesine başvurarak, katma değer vergisi mükellefiyetinin bulunduğuna ve makine-teçhizatı indirim hakkı tanınan işlemlerde kullanacağına dair bir yazı alarak satıcıya ibraz etmesinin gerekeceği unutulmamalıdır.


Koray ATEŞ
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
E. Öğretim Görevlisi
korayates@muhasebetr.com
www.MuhasebeTR.com

(23.08.2010)

Kaynak: www.MuhasebeTR.com

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM