SORU - CEVAP (Her gün 1 SORU - 1 CEVAP)
Yurt dışına kargo yoluyla numune gönderilmesinin esasları ve vergilemesi hakkında bilgi verir misiniz?

Yurt dışına kargo yoluyla numune gönderilmesinin esasları ve vergilemesi hakkında bilgi verir misiniz?

 

Soru:

 

Yurt dışına kargo yoluyla numune gönderilmesinin esasları ve vergilemesi hakkında bilgi verir misiniz?


Cevap:
Son yıllarda yurt dışına kargo aracılığıyla numune gönderilmesine sıkça şahit olmaktayız. Ayrıca, son dönemlerde gelen soruların da bir kısmı bu konuyla ilgilidir. Öncelikle konuyu 50 nolu KDV tebliği kapsamında ele alarak açıklamaya başlayalım. Promosyon Ürünleri Numune Ve Eşantiyonların Katma Değer Vergisi Karşısındaki Durumu hakkında açıklamaların yer aldığı 50 Seri No'lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliğimin "Eşantiyon Veya Numune Mallar Verilmesi" başlıklı (2.) bölümünde;
"Firmaların belirli zamanlarda, özellikle dini bayramlarda ve yılbaşlarında kendi tanıtımlarım yapmak amacıyla her hangi bir bedel almaksızın kalem, anahtarlık, ajanda, takvim ve benzeri eşya dağıtmaları geleneksel hale gelmiştir. Ticari hayatta eşantiyon olarak adlandırılan bu ürünler, her ne kadar işletmede tüketilmemekte ise de ayni pazarlama gideri niteliğinde olduğundan, bu ürünlerin müşterilere ayrıca bir bedel alınmaksızın teslimi katma değer vergisi hesaplanmasını gerektirmemektedir.
Diğer taraftan, firmalar halen satışını yaptıkları veya piyasaya yeni çıkardıkları bir ürünün tanıtımını sağlamak amacıyla numune mallar üretmekte ve bu mallan da ayrıca bir bedel tahsil etmeksizin vermektedir. Ana malın bütün özelliklerini taşımakla birlikte, satışa konu edilemeyecek bir miktarla sınırlı olan ve üzerinde "Numunedir, parayla satılmaz, vb." ibareleri taşıyan bu mallar da, işletmede tüketilmemekle birlikte ayni pazarlama gideri özelliğini taşıdığından, bu malların bedel alınmaksızın, teslimi de eşantiyonlarda olduğu gibi katma değer vergisi hesaplanmasını gerektirmemektedir.
Bu açıklamalar çerçevesinde gerek numune, gerekse eşantiyon adı altında teslim edilen malların;
-Ticari teamüllere uygun nitelikte ve miktarda olması,
-Ayrıca bir satışa konu olmayacak şekilde verilmesi, halinde katma değer vergisi hesaplanmayacaktır.
Bu şartlara ilaveten, numune malların firmanın unvanı ve para ile satılmayacağını belirten bir şerhi taşıması gerekmektedir.

İşletmenin iktisadi faaliyetini yaygınlaştırmaya ve tanıtmaya yönelik olarak verilen bu mallar için yüklenilen vergiler, genel hükümler çerçevesinde indirim konusu yapılacaktır." düzenlemesi yer almıştır.
İhracat uygulaması kapsamındaki gümrük belgeli mal ihracı nedeniyle nakden veya mahsuben iade talepleri için vergi dairesine verilecek dilekçeye hangi belgelerin eklenmesi gerektiği, 84 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliği ile açıklanmıştır.
Tebliğin (1/1.1.3.) bölümünde belirtildiği üzere;
-Gümrük beyannamesi, (aslı veya noter, gümrük idaresi, ilgili vergi dairesi müdürü ya da yeminli mali müşavirce onaylı örneği),
-Satış faturalarının fotokopisi veya listesi.
-İhracatın gerçekleştiği döneme ilişkin olarak indirilecek katma değer vergisi listesi ile ihraç edilen malın bünyesine giren vergi miktarına ilişkin hesaplamaları gösterir tablonun, dilekçe ekinde yer alması gerekmektedir.
Konu ile ilgili olarak, Gümrük Yönetmeliğinin 588'inci maddesinde "gerek kesin olarak gerekse geçici ihracat işlemlerine tabi tutularak yurt dışına posta yolu ile gönderilecek ticari ve gayri ticari nitelikteki eşya posta idaresi tarafından kabul edilir.
Yurt dışına posta yoluyla gönderilecek ticari nitelikteki eşya ihracat rejimi kapsamında gümrük beyannamesi ile beyan olunur ve bu rejim çerçevesinde işlemleri tamamlanır." hükmü yer aldığından, söz konusu işlemlerde gümrük beyannamesi yerine kullanılan tevsik edici başka bir belgenin bulunmadığı belirtilmektedir.
Buna göre, ihracat istisnasının en önemli belgelerinden olan Gümrük Çıkış Beyannamesi ibraz edilmeden, kargo firmaları yoluyla gerçekleştirilen yurt dışı teslimlerinin, tevsik edici belgeyle ispatlanamaması nedeniyle, ihracat teslimi olarak değerlendirilmesi mümkün bulunmamakta olup, bahse konu numune teslimlerinin, 50 Seri No’lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliği'nin "Eşantiyon Veya Numune Mallar Verilmesi" başlıklı (2.) bölümünde yer alan düzenlemelere uyulmak şartı ile yurt içi veya yurt dışı teslimlerinde katma değer vergisi hesaplanmaması ve eşantiyon veya numune mallar için yüklenilen KDV’nin de indirim yoluyla giderilmesi gerekmektedir.



Koray ATEŞ
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
E. Öğretim Görevlisi
korayates@muhasebetr.com
www.MuhasebeTR.com

(16.08.2010)

Kaynak: www.MuhasebeTR.com

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM