SORU - CEVAP (Her gün 1 SORU - 1 CEVAP)
Gayrimenkulü takas şeklinde satmamız halinde Kurumlar Vergisi Kanunundaki gayrimenkul satış kazancı istisnasından yararlanabilir miyiz?

Gayrimenkulü takas şeklinde satmamız halinde Kurumlar Vergisi Kanunundaki gayrimenkul satış kazancı istisnasından yararlanabilir miyiz?

 

Soru:

 

Gayrimenkulü takas şeklinde satmamız halinde Kurumlar Vergisi Kanunundaki gayrimenkul satış kazancı istisnasından yararlanabilir miyiz?


Cevap:
5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 5. maddesine göre gayrimenkullerin satışından doğan kazançlara ilişkin istisna düzenlenmiştir. Mezkûr bentte belirtilen şartların sağlanması halinde, kurumların en az 2 tam yıl süreyle aktiflerinde yer alan taşınmazlar ve iştirak hisseleri ile yine en az 2 tam yıl süreyle sahip oldukları kurucu senetleri, intifa senetleri ve rüçhan haklarının satışından doğan kazançların % 75’lik kısmı kurumlar vergisinden istisna edilmektedir. İstisna uygulamasının şartları ilgili maddede yer almaktadır. 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 5. maddesinin 1 numaralı fıkrasında yer alan gayrimenkullere ilişkin istisnadan dar mükellef kurumlar da dahil olmak üzere, tüm kurumlar vergisi mükellefleri yararlanabilecektir. Ancak, 1 seri nolu Kurumlar Vergisi Genel Tebliği’ne göre Takas şeklindeki elden çıkarmalarda işletmeler bu istisnadan yararlanamayacaktır.

Bu istisnanın amacı tam mükellef ve dar mükellefiyete tabi kurumların atıl değerlerinin ekonomik faaliyetlerde daha etkin bir şekilde kullanılmasına olanak sağlanması ve mali yapılarının güçlendirilmesi olduğundan kurumlar vergisi mükelleflerinin aktiflerine kayıtlı bir gayrimenkulü takas veya trampa yoluyla elden çıkarmalarında bu istisna hükmünden faydalanılamayacaktır.


Takas şeklindeki gayrimenkul teslimlerinde Kurumlar Vergisi istisnasının uygulanmayışını anlamak mümkün değildir. Kanun koyucu bunun gerekçesi olarak şirketin mali gücünde bir değişikliğin meydana gelmeyişi olarak göstermektedir. Bir başka deyişle, şirkete nakit para girişi olmadığından dolayı kanun amacına ulaşmamış oluyor denilmektedir.

Maliye idaresine göre istisnadan yararlanmak için mutlaka şirkete nakit girişi olması lazım. Ancak o zaman kanun amacına ulaşmış oluyor. Zira firma elindeki değersiz bir arsayı çok değerli bir arsayla takas ettiği zaman bunun şirkete mali bir kazanç getireceğine maliye idaresi kanaat getirmiyor.

Böyle bir gerekçe olamaz. Kanun kayucu Kurumlar Vergisi Kanununa böyle bir madde koyacaksa bunun nakit değil şirkete mali kazanç getirici her türlü gayrimenkul teslimine uygulaması gerekir. Örneğin, organize sanayi bölgesinde arsası olan bir şirket bu arsasını kendisine verilecek hali hazırda imarlı bir arsayla takas edemiyor. Zira takas ettiği takdirde bu takas işlemi şirkete ciddi anlamda bir mali kazanç getirecektir. İşte bu noktada kanun da amacına ulaşmış olacaktır. Ancak ne var ki kanun koyucu bu teslime KVK 5/1-e bendindeki istisna hükümlerini uygulatmamaktadır.

Konu idare tarafından bir kez daha değerlendirilip şirketlere mali kazanç sağlayıcı takas işlemlerinin de KVK 5/1-e bendindeki istisna hükmünden yararlanması sağlanmalıdır.


Koray ATEŞ
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
E. Öğretim Görevlisi
korayates@muhasebetr.com
www.MuhasebeTR.com

(29.07.2010)

Kaynak: www.MuhasebeTR.com

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM