YAZARLARIMIZ
Hüseyin Ergut
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
Lisanslı SPK Uzmanı
smmm.hergut@gmail.com



11257' Sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararı İle Yurtdışı Kar Payları, İştirak Kazançları Ve Bazı Hizmet İhraçlarındaki Vergi İstisna Ve İndirimlerinde Önemli Değişiklikler Yapılmıştır

Cumhurbaşkanlığı'nca; 30 Nisan 2026’tarihli ve 33239’sayılı Resmî Gazetede yayımlanan 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 22.maddesi ve 89.maddesi ile 5520’sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 5.maddesi ve 10.maddesinde yer alan bazı oranların yeniden belirlenmesi hakkında Karar yayımlanmıştır.

Yurt dışı iştirak kazançlarına yönelik vergi avantajları genişletildi. Yeni düzenlemeyle belirli şartları sağlayan gelirler (GVK) için indirim oranı yüzde (100)'e kadar çıkarılırken, kurumlar vergisinde (KVK) istisna oranı yüzde (80) olarak belirlendi.

İndirime konu istisna 193’sayılı kanunun 22.maddesinde özetle; kanuni ve iş merkezi Türkiye'de bulunmayan anonim ve Limited şirket niteliğindeki kurumlardan elde edilen, ilgili maddesinde belirtilen kâr paylarının yarısı, bu kurumların ödenmiş sermayesinin en az (%50)'sine sahip olunması ve kâr payının elde edildiği takvim yılına ilişkin yıllık gelir vergisi beyannamesinin verilmesi gereken tarihe kadar Türkiye'ye transfer edilmesi şartıyla “gelir vergisinden müstesnadır" şeklinde idi.

Merkezi yurt dışında olanlara verilen hizmette istisna (%100)'e çıkarılmıştır. Türkiye'de yerleşmiş olmayan kişiler ile işyeri, kanuni ve iş merkezi yurt dışında bulunanlara Türkiye'de verilen ve münhasıran yurt dışında yararlanılan mimarlık, mühendislik, tasarım, yazılım, tıbbi raporlama, muhasebe kaydı tutma, çağrı merkezi, ürün testi, sertifikasyon, veri saklama, veri işleme, veri analizi gibi hizmetlerden elde edilen gelirlere uygulanan (%80)’ oranındaki vergi istisnası (%100)'e çıkarılmıştır.

I-Yurt Dışı Kar Payı Gelirlerinde İstisna (GVK md.22);

Gelir Vergisi Kanunu’nun 22.maddesi kapsamında, kanuni ve iş merkezi Tu¨rkiye’de bulunmayan Anonim ve Limited şirketlerden elde edilen kâr paylarının yarısına istisna uygulanabilmesi için aranan yurt dışı şirketteki asgari sermaye payı şartı (%50)’den (%20)’ye indirilmiştir. Böylece daha az iştirak oranı ile istisnadan yararlanma imkânı tanınmıştır.

II-Bazı Hizmet İhraçlarındaki Değişiklikler;

Aynı indirim, Kurumlar Vergisi Kanunu kapsamında elde edilen bu gelirler için de geçerli olacak şekilde genişletilmiştir.

İlgili maddede; Türkiye'de yerleşmiş olmayan kişilerle, işyeri, kanuni iş merkezi yurt dışında bulunanlara Türkiye'de verilen ve münhasıran yurt dışında yararlanılan mimarlık, mühendislik, tasarım, yazılım, tıbbi raporlama, muhasebe kaydı tutma, çağrı merkezi, ürün testi, sertifikasyon, veri saklama, veri işleme, veri analizi ve ilgili bakanlıkların görüşü alınmak suretiyle Maliye Bakanlığınca belirlenen mesleki eğitim alanlarında faaliyette bulunan hizmet işletmeleri ile ilgili bakanlığın izni ve denetimine tabi olarak eğitim ve sağlık alanında faaliyet gösteren ve Türkiye'de yerleşmiş olmayan kişilere hizmet veren işletmelerin münhasıran bu faaliyetlerinden elde ettikleri kazancın, elde edildiği takvim yılına ilişkin yıllık gelir vergisi beyannamesinin verilmesi gereken tarihe kadar tamamının Türkiye'ye transfer edilmesi şartıyla, (%80)'i oranında indirim uygulanır.

Bu indirimden yararlanılabilmesi için fatura veya benzeri belgenin yurt dışındaki müşteri adına düzenlenmesi şarttır.

Bu bentte yer alan oranı, hizmet alanları ve kazanç tutarları itibarıyla sıfıra kadar indirmeye veya (%100)'e kadar artırmaya ve Türkiye'ye transfer edilecek kazanç tutarını sıfıra kadar indirmeye veya kanuni seviyesine kadar artırmaya Cumhurbaşkanı, bu bendin uygulamasına ve denetime ilişkin usul ve esasları belirlemeye ilgili bakanlıkların görüşünü almak suretiyle Maliye Bakanlığı yetkilidir.

III-Yurtdışı İştirak kazancına istisnadan yararlanma kolaylaştırılmıştır;

Kurumlar Vergisi Kanununun 5.maddesinin 1.fıkrasının (b) bendinin üçüncü paragrafında yer alan iştirak kazancına ilişkin istisnadan yararlanmak için gerekli olan yurt dışındaki şirkete iştirak oranı (%20)'ye indirilmiş olup, böylece yararlanma kapsamı genişletilmiştir.

Bu koşulu taşıyan şirketlere uygulanacak istisna oranı ise (%50)'den (%80)'e çıkarılarak destek artırılmıştır. Söz, konusu düzenlemenin, Türk sahipli yabancı bayraklı gemi sahibi üyelerimiz için önemli bir kolaylık getireceği ve kâr dağıtımındaki vergi yükünü azaltacağı beklenmektedir.

Sonuç:

-Yurt dışı iştirak kazançlarında daha du¨şu¨k bir sermaye oranı ile istisna imkânı tanınması,

-İstisna oranında (%80) seviyesine yu¨kseltilmesi,

-Hizmet ihracatında ise (%100) vergi avantajı sağlayarak, özellikle yurt dışı gelirlerin Tu¨rkiye’ye kazandırılmasını teşvik eden önemli bir yapı oluşturulmuştur.

Bu karar 2 Ocak 2026’ tarihinden itibaren başlayan vergilendirme dönemleri gelir ve kazançlarına uygulanmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir. İlgili kararın hükümleri Hazine ve Maliye Bakanı tarafından yürütülecektir.

Kaynakça:

-30 Nisan 2026’tarihli ve 33239’sayılı R.G

07.05.2026

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.

>> YILIN KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.666 TL + KDV  Ayrıntılar için tıklayın.

GÜNDEM