SORU - CEVAP (Her gün 1 SORU - 1 CEVAP)
Fason imalatında tevkifat uygulaması

Fason imalatında tevkifat uygulaması

Soru: Fason imalatında (örneğin terzilik) tevkifat uygulaması nasıl olacaktır?

Cevap: 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 28. maddesinin Bakanlar Kumlu'na verdiği yetkiye dayanılarak yayımlanan 2007/13033 sayılı Kararnamede katma değer vergisi oranları; I-(l)a maddesinde, ekli listelerde yer alanlar hariç olmak üzere, vergiye tabi işlemler için % 18,1-(l)b maddesinde, ekli (I) sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için % 1, I-(l)c maddesinde ise ekli (II) sayılı listede yer alan teslim ve hizmetler için % 8 olarak tespit edilmiştir.

Söz konusu Bakanlar Kurulu Kararının, (II) sayılı listesinin B) DİĞER MAL VE HİZMETLER bölümünün 10 sırasında, fason olarak yapılan tekstil ve konfeksiyon işleri, %8 oranında katma değer vergisine tabi tutulmuştur.

Konu ile ilgili olarak yayımlanan 105 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinde;

"51 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliğinin (11/A) bölümünde de belirtildiği üzere, fason işin şartı, imal edilecek mal ile ilgili ana hammadde başta olmak üzere hammaddelerin fason iş yaptıranlarca temin edilmesidir. Bu genel belirleme çerçevesinde bazı işlerde KDV oranının ne olacağı konusunda tereddütler oluştuğu anlaşılmıştır.

Buna göre;

1. boyama, apre, baskı ve kasarlama işlerinde boya ve kimyevi maddelerin,
2. yıkama işlerinde kimyevi maddelerin,


Bu işleri yaptıranlar tarafından temin edilip bu işleri yapanlara verilmesi halinde indirimli oran kapsamında işlem yapılacaktır. Ancak, bu işlerde boya ve kimyevi maddelerin fason işi yapanlar tarafından temin edilip kullanılması halinde yukarıda belirtilen işlere genel vergi oranı uygulanacaktır.

Bunlar dışında kalan; ütüleme, çözgü, haşıl, dikim, kesim, tıraşlama, zımpara, şardon, yakma, ram, nakış ve benzeri bütün fason işlerde %8 oranı uygulanacaktır. Bu işlerin, boya ve kimyevi maddelerin işi yapan tarafından temin edilerek kullanıldığı boya, apre, kasarlama, baskı ve yıkama işleri ile birlikte yapılması halinde, %8 ve %18 oranına tabi işler için ayrı fatura düzenlenmesi veya aynı faturada bu işlerin ayrıca gösterilmesi ve her bir işin bedeli üzerinden tabi oldukları oranda KDV hesaplanması gerekmektedir.

Fason işlerde, dikiş ipliği, fermuar, düğme gibi yardımcı madde ve malzemelerin fason işi yapanlar tarafından temin edilip kullanılması indirimli oran uygulamasına engel değildir.

Tekstil ve konfeksiyon sektöründeki fason işlerde indirimli oran uygulaması sadece giyim eşyalarına verilen fason işlerle sınırlı değildir. Perde, mobilya kumaşı, havlu, çuval ve benzerleri ile bunların imalinde kullanılacak iplik veya kumaşa verilen fason hizmetler de yukarıdaki açıklamalar çerçevesinde %8 oranına tabi olacaktır." açıklamalarına yer verilmiştir.

107 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliğinin A/l bölümünde, 51,53 ve 58 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliğlerinde kapsamı ile uygulamasına ilişkin usul ve esasları belirlenen fason tekstil ve konfeksiyon işlerinde bu Tebliğin yayımını izleyen günden itibaren düzenlenecek faturalarda (1/2) oranında katma değer vergisi tevkifatı uygulanacağı belirtilmiştir.

Buna göre,

-Terzi ve konfeksiyon işi yapanlardan gerçek usulde katma değer vergisi mükellefiyeti bulunanlarca, tekstil ve konfeksiyon ürünlerinin imalatını ya da satışını yapanlara verilen, pantolon veya etek boyunun kısaltılması, bel daraltılması, genişletilmesi, ütülenmesi, ilik açılması, düğme dikilmesi, fermuar değişimi ve benzeri tamir ve tadilat niteliğindeki işlerin fason iş kapsamında değerlendirilmesi ve katma değer vergisi oranının % 8 olarak uygulanması,

-Söz konusu tamir ve tadilat vasfında olan işlerden dolayı (1/2) oranında katma değer vergisi tevkifatmm yapılması,

-Diğer taraftan, tekstil ve konfeksiyon işlerinde tevkifat uygulamasının kapsamı ile uygulamasına ilişkin usul ve esasları belirleyen 51, 53, 58, 105 ve 107 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliğlerinde, yapılacak tevkifatın sınırı ile ilgili olarak herhangi bir açıklamaya yer verilmediğinden, fason olarak yapılacak tamir ve tadilat vasfındaki işlerin miktarına bakılmaksızın katma değer vergisi tevkifatı yapılması gerekmektedir.

Koray ATEŞ
SMMM-E. Öğretim Görevlisi
Akdeniz Denetim YMM Ltd.Şti.
Fax:0224 224 53 54
korayates@muhasebetr.com

(05.08.2011)

Kaynak: www.MuhasebeTR.com

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM