SORU - CEVAP (Her gün 1 SORU - 1 CEVAP)
Sponsorluk harcamalarının vergisel boyutu

Sponsorluk harcamalarının vergisel boyutu

Soru: Sponsorluk harcamalarının vergi matrahından indirim konusu yapılıp yapılmayacağı

Cevap: Bazı şirketler her türlü sponsorluk harcamasının vergi matrahından indirileceğini düşünmektedirler. Öyleki, eğlence sektöründe faaliyet gösteren bir firma bir ses sanatçısına sponsor olmuş ve bu sponsorluk harcamasını vergi matrahından düşülebileceğini zannederek beyannamede indirim konusu dahi yaptırmıştır.

Oysa durum böyle değildir. Yani her sponsorluk harcaması beyannamede indirim konusu yapılmaz. 5520 Sayılı Kanunda yer alan sponsorluk harcamaları sadece indirim konusu yapılır. Konu bu yönüyle aşağıda etraflıca ele alınmıştır.

5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu’nun “Diğer İndirimler” başlıklı 10’uncu maddesinin 1’inci fıkrasında, “Kurumlar vergisi matrahının tespitinde; kurumlar vergisi beyannamesi üzerinde ayrıca gösterilmek şartıyla, kurum kazancından sırasıyla aşağıdaki indirimler yapılır.” hükmü yer almış olup, aynı fıkranın (b) bendi ile de 21/5/1986 tarihli ve 3289 sayılı Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğünün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun ile 17/6/1992 tarihli ve 3813 sayılı Türkiye Futbol Federasyonu Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun kapsamında yapılan sponsorluk harcamalarının sözü edilen kanunlar uyarınca tespit edilen amatör spor dalları için tamamı, profesyonel spor dalları için %50’sinin indirim konusu yapılacağı hükme bağlanmıştır.

Sponsorluk uygulamasına ilişkin usul ve esaslar 16 Haziran 2004 tarih ve 25494 sayılı Resmi

Gazetede yayımlanan Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü Sponsorluk Yönetmeliğinde düzenlenmiş olup, 10 Kasım 2004 ve 22 Aralık 2005 tarihinde ilgili yönetmelikte değişiklikler yapılmıştır.

16.06.2004 tarihli Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü Sponsorluk Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına dair 22 Aralık 2005 tarihli Yönetmeliğe göre; sponsorluk alan ile sponsorlar arasında tarafların hak ve yükümlülüklerini içeren yazılı sözleşme yapılması zorunludur.

Sponsorlarla sözleşme yapmaya sponsorluk hizmetini alan kişi, kurum veya kuruluşlar yetkili olup ayrıca sponsorluk ayni ve nakdi olarak yapılabilecektir.

Söz konusu yönetmeliğin 3’üncü maddesinde; Kamu kurum ve kuruluşları ve yerel yönetimler ile gençlik ve spor kulüplerine ait gençlik ve spor tesislerinden Genel Müdürlükçe uygun görülenlerin yapımı, ikmali, onarımı ve bakım hizmetlerinin sponsorluk yapılabilecek alanlardan olduğu belirtilmiştir. Yönetmeliğin 9’uncu maddesi hükmü gereğince ise vergi veya sosyal güvenlik kuruluşlarına borcu nedeniyle takibata uğrayan gerçek veya tüzel kişiler sponsorluk yapamayacaklardır.

Ayrıca, şunu da hemen belirtmek isterim ki, voleybol sporu faaliyetinin Türkiye’de amatör olarak yapıldığı anlaşılmıştır.

Dolayısıyla; ticari kazancın tespitinde tahakkuk ilkesi geçerli olup, bu ilke gereğince, sponsorluk yönetmeliği kapsamında ayni ya da nakdi bağış veya yardımda bulunan gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin bağışın yapıldığı yılda bağışladıkları değerleri indirim olarak dikkate alabilmeleri mümkün bulunmaktadır.

Yukarıda belirtilen açıklamalar çerçevesinde; Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 10’uncu maddesinde yer alan hükümlere göre, sponsorluk sözleşmesi düzenlemek suretiyle ve sponsorluk uygulamasının usul ve esaslarına uygun olarak Örneğin Voleybol Federasyonuna tahsis edilmiş olan herhangi bir Spor Salonuna bir şirket tarafından yapılacak bakım onarıma yönelik sponsorluk harcamalarının tamamının yani bir başka deyişle voleybol sporu ülkemizde profesyonel değil amatör olarak yapıldığından buna yönelik sponsorluk harcamalarının tamamının kurumlar vergisi matrahının tespitinde verilecek yıllık beyannamede indirim konusu yapılabileceği açıktır.

 

Koray ATEŞ
SMMM-E. Öğretim Görevlisi
Akdeniz Denetim YMM Ltd.Şti.
Fax:0224 224 53 54
korayates@muhasebetr.com

(25.05.2011)

Kaynak: www.MuhasebeTR.com

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM