SORU - CEVAP (Her gün 1 SORU - 1 CEVAP)
Promosyon malların tesliminde KDV

Promosyon malların tesliminde KDV

Soru: Promosyon malların tesliminde KDV Uygulanacak mıdır?

Cevap: Konuya KDV Tebliğlerinde yer verilmiştir. 50 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliğinin promosyon ürünlerinin katma değer vergisi karşısındaki durumunu düzenleyen “A/1-Promosyon Ürünleri” başlıklı bölümünde; ‘‘Ticari hayatta, ticareti yapılan mallara olan talebin artırılması amacıyla pazarlama tekniği olarak ticari işletmelerin yaptığı bedelsiz teslimlerin katma değer vergisine konu olduğu; ancak, firmaların iktisadi faaliyetini genişletme, emsal işletmelerle rekabet edebilme, üretim veya satışını yaptıkları mallara olan talebi koruma veya artırma amacıyla bir malın yanında başka bir mal verilmesi şeklinde gerçekleşen işlemlerin, firmanın genişleyen faaliyetiyle bağlantılı olarak işletmede yaratılan katma değeri artırması nedeniyle promosyon ürünü açısından bir bedelsiz teslimin söz konusu olmadığı; nitekim piyasadan satın alınan veya ithal edilen malların promosyon ürünü olarak müşterilere verilmesinin, mükellefler açısından pazarlama gideri niteliği taşıdığı ve bu malların alış bedellerinin Gelir Vergisi Kanununun 40’ıncı maddesinin 1 numaralı bendine göre gider olarak kaydedilebilmektedir.

Dolayısıyla, firmanın yarattığı katma değer içerisinde vergilenen promosyon mallarının müşterilere verilmesi sırasında katma değer vergisinin hesaplanmasına gerek bulunmadığı ve bu ürünler için yüklenilen katma değer vergisinin prensip olarak indirim konusu yapılması gerekmektedir.

Promosyon ürünü olarak verilen malın (aynı işletmede imal veya inşa edilenler dahil) tabi olduğu katma değer vergisi oranının;   

-Satışı yapılan mala ait katma değer vergisi oranına eşit veya daha düşük oranda olması halinde promosyon ürünü için yüklenilen katma değer vergisinin tamamının indirim konusu yapılması,

- Satışı yapılan malın tabi olduğu katma değer vergisi oranından yüksek olması halinde ise promosyon ürünü için yüklenilen katma değer vergisinden, satışı yapılan malın tabi olduğu orana isabet eden kısmın indirim konusu yapılması kalan kısmın gelir veya kurumlar vergisi açısından gider veya maliyet olarak  dikkate alınması, uygun görülmüştür. ’’ denilmektedir.

Aynı Tebliğin “2.Eşantiyon veya Numune Mallar Verilmesi” başlıklı bölümünde de; “...........

-Ticari teamüllere uygun nitelikte ve miktarda olması,

-Ayrıca bir satışa konu olmayacak şekilde verilmesi,

halinde katma değer vergisi hesaplanmayacaktır.      

Bu şartlara ilaveten, numune malların firmanın ünvanı ve para ile satılmayacağını belirten bir şerhi taşıması gerekmektedir.         

İşletmenin iktisadi faaliyetini yaygınlaştırmaya ve tanıtmaya yönelik olarak verilen bu mallar için yüklenilen vergiler, genel hükümler çerçevesinde indirim konusu yapılacaktır.

            ...........” hükmü yer almaktadır.

 

Sonuç olarak yukarıda belirtilen şartlara uygun bir şekilde verilen numune malların  tesliminde katma değer vergisi hesaplanmayacak olup, numune malların alımı için yüklenilen vergilerin genel hükümler çerçevesinde indirim konusu yapılması mümkündür.


Koray ATEŞ
SMMM-E. Öğretim Görevlisi
Akdeniz Denetim YMM Ltd.Şti.
Fax:0224 224 53 54
korayates@muhasebetr.com

(11.04.2011)

Kaynak: www.MuhasebeTR.com

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM