SORU - CEVAP (Her gün 1 SORU - 1 CEVAP)
Yapım işlerinde tevkifat uygulaması

Yapım işlerinde tevkifat uygulaması

Soru: Yapım işlerinde uygulanan tevkifat hakkında bilgi verir misiniz?

Cevap: 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 9’uncu maddesinin 1 numaralı fıkrasında; “Mükellefin Türkiye içinde ikametgâhının, işyerinin, kanunî merkezi ve iş merkezinin bulunmaması hallerinde ve gerekli görülen diğer hallerde Maliye Bakanlığı, vergi alacağının emniyet altına alınması amacıyla, vergiye tabi işlemlere taraf olanları verginin ödenmesinden sorumlu tutabilir.” hükmü yer almaktadır.

           Ayrıca aynı Kanunun 29’uncu maddesinin 1 numaralı fıkrasında da mükelleflerin, yaptıkları vergiye tabi işlemler üzerinden hesaplanan katma değer vergisinden, bu Kanunda aksine hüküm olmadıkça, faaliyetlerine ilişkin olarak, kendilerine yapılan teslim ve hizmetler dolayısıyla hesaplanarak düzenlenen fatura ve benzeri vesikalarda gösterilen katma değer vergisini indirebilecekleri hükmüne yer verilmiştir.

            Konuyla ilgili verilmiş tebliğlere göz atacak olursak, 91 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Kanunu Genel Tebliğinin A-2 bölümünde sayılan kurum ve kuruluşların, yapım işleri ile bu işlere ilişkin mühendislik-mimarlık ve etüd-proje hizmetleri alımlarına ait bedel üzerinden hesaplanan katma değer vergisi, bu kurum ve kuruluşlarca sorumlu sıfatıyla beyan edilmek ve ödenmek üzere tevkifata tabi tutulacaktır.

            Ayrıca 99 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Kanunu Genel Tebliğinin 5-2 bölümünde açıklandığı üzere, yapım işlerinde tevkifat oranı, bu tebliğin yayımını izleyen üçüncü günden itibaren başlamak üzere 1/6 olarak tespit edilmiştir.

            Buna göre, kapsama giren yapım işleri dolayısıyla düzenlenecek fatura ve benzeri belgelerde gösterilen bedel üzerinden hesaplanan katma değer vergisinin 5/6’sı işi yapanlara ödenecek, 1/6’sı ise işi yaptıran kurum, kuruluş ve işletmeler tarafından 2 Nolu KDV Beyannamesi ile sorumlu sıfatıyla beyan edilecektir.

            Tevkifat kapsamına giren hizmetleri ifa eden mükellefler düzenleyecekleri faturada işlem bedelini, hesaplanan katma değer vergisini, tevkifat miktarını ve tahsil edilecek toplam meblağı göstereceklerdir. Örneğin,  1/6 oranında tevkifata tabi 100 TL’lik yapım işi için düzenlenecek fatura;

            İşlem bedeli                                           100

            Hesaplanan KDV                                + 18

                                                                       ------

            Toplam                                                118

            (-) Tevkif edilen KDV (18/6)             -   3

                                                                       ------

            Tahsil edilecek toplam tutar                115

            şeklinde olacaktır.

 

            Bu nedenle yapım işleri faaliyetinde bulunanlar tarafından düzenlenen faturaların bedellerini hizmet ifa ettikleri kurum, kuruluş ve işletmeler ödeyecek ve ödedikleri tutar üzerinden hesaplanan KDV’nin 1/6’sı oranında tevkifat yaparak 2 Nolu KDV Beyannamesi ile sorumlu sıfatıyla beyan edeceklerdir.


Koray ATEŞ
SMMM-E. Öğretim Görevlisi
Akdeniz Denetim YMM Ltd.Şti.
Fax:0224 224 53 54
korayates@muhasebetr.com

(24.03.2011)

Kaynak: www.MuhasebeTR.com

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM