SORU - CEVAP (Her gün 1 SORU - 1 CEVAP)
İşten çıkarılan kapıcıya ödenecek ihbar tazminatında gelir vergisi stopajı

İşten çıkarılan kapıcıya ödenecek ihbar tazminatında gelir vergisi stopajı

Soru: Apartmanda çalışan ve işten atılan kapıcıya verilecek olan ihbar tazminatında stopaj olacak mıdır?

Cevap: 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 61’inci maddesinin 1’inci fıkrasında; “Ücret, işverene tabi ve belirli bir işyerine bağlı olarak çalışanlara hizmet karşılığı verilen para ve ayınlar ile sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaatlerdir.

Ücretin ödenek, tazminat, kasa tazminatı (Mali sorumluluk tazminatı), tahsisat, zam, avans, aidat, huzur hakkı, prim, ikramiye, gider karşılığı veya başka adlar altında ödenmiş olması veya bir ortaklık münasebeti niteliğinde olmamak şartı ile kazancın belli bir yüzdesi şeklinde tayin edilmiş bulunması onun mahiyetini değiştirmez.” hükmü yer almıştır.

Aynı Kanunun 94’üncü maddesinin 1’inci fıkrasında; yaptıkları ödemelerden tevkifat yapmak zorunda olanlar sayılmış ve 1’inci fıkrasının 1 numaralı bendinde de; hizmet erbabına ödenen ücretler ile 61’inci maddede yazılı olup, ücret sayılan ödemelerden (istisnadan faydalananlar hariç) 103 ve 104’üncü maddelere göre tevkifat yapması gerektiği hüküm altına alınmıştır.

İş Kanununaine göre çalışılmayan günlerin ücreti olarak ödenen ihbar tazminatı Gelir Vergisi Kanunun 61’inci maddesi gereğince ücret olarak değerlendirilmesi gerektiğinden aynı Kanunun 94’üncü maddesine göre gelir vergisi tevkifatına tabidir.

Ancak, Gelir Vergisi Kanunu’nun 23’üncü maddesinin 6 numaralı bendinde; “Hizmetçilerin ücretleri (Hizmetçiler özel fertler tarafından evlerde, bahçelerde, apartmanlarda ve ticaret mahalli olmayan sair yerlerde orta hizmetçiliği, süt ninelik, dadılık, bahçıvanlık, kapıcılık gibi özel hizmetlerde çalıştırılanlardır.) (Mürebbiyelere ödenen ücretler istisna kapsamına dahil değildir.) gelir vergisinden müstesnadır.” hükmüne yer verilmiştir.

Bu hükme göre; apartmanlarda kapıcı olarak çalışan hizmet erbabına ödenen ücretler gelir vergisinden istisna edildiğinden, apartman yönetimi tarafından kapıcıya ödenecek ihbar tazminatının da gelir vergisine tabi tutulmayacağı oldukça açıktır.


Koray ATEŞ
SMMM-E. Öğretim Görevlisi
Akdeniz Denetim YMM Ltd.Şti.
Fax:0224 224 53 54
korayates@muhasebetr.com

(01.03.2011)

Kaynak: www.MuhasebeTR.com

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM