SORU - CEVAP (Her gün 1 SORU - 1 CEVAP)
Kolektif şirketimiz var. Bu şirketimizin aktifinde 2 yıldan fazla bulunan binanın satışında KDV istisnası var mıdır?

Kolektif şirketimiz var. Bu şirketimizin aktifinde 2 yıldan fazla bulunan binanın satışında KDV istisnası var mıdır?

 

Soru:

 

Kolektif şirketimiz var. Bu şirketimizin aktifinde 2 yıldan fazla bulunan binanın satışında KDV istisnası var mıdır?
 


Cevap:
Bahsetmiş olduğunuz konu KDV kanununun en özellikli konularından biridir. Çünkü vergi kanunlarımızda istisnalar bölümünde sıkça kullanılan “KURUM” ifadesinin neyi ima ettiği tam açık olmamakla beraber maliye nezdinde bu ifade kurumlar vergisi mükelleflerini ima etmektedir. Konuya bu açıdan yaklaşmadan önce 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 17/4-r maddesini bir hatırlayalım;
 
Kurumların aktifinde veya belediyeler ile il özel idarelerinin mülkiyetinde, en az iki tam yıl süreyle bulunan iştirak hisseleri ile (5793 sayılı Kanunun 13 üncü maddesiyle değişen ibare. Yürürlük; 06.08.2008) taşınmazların satışı suretiyle gerçekleşen devir ve teslimler ile bankalara borçlu olanların ve kefillerinin borçlarına karşılık taşınmaz ve iştirak hisselerinin (müzayede mahallerinde yapılan satışlar dahil) bankalara devir ve teslimleri.
 
İstisna kapsamında teslim edilen kıymetlerin iktisabında yüklenilen ve teslimin yapıldığı döneme kadar indirim yoluyla giderilemeyen katma değer vergisi, teslimin yapıldığı hesap dönemine ilişkin gelir veya kurumlar vergisi matrahının tespitinde gider olarak dikkate alınır.'' hükmüne yer verilmiştir.
 
Vergi mevzuatı yönünden kurum ibaresi Kurumlar Vergisi mükellefleri için kullanıldığından, bahse konu istisna Kurumlar Vergisi Kanununa göre kurumlar vergisi mükellefleri ve Belediyeler ile İl Özel İdarelerine yönelik olup, Türk Ticaret Kanunu hükümlerine çerçevesinde, ticari şirket olan ancak Kurumlar Vergisi Kanununa göre kurumlar vergisi mükellefi olmayan kolektif şirketinizin aktifinde kayıtlı gayrimenkul satışının, Katma Değer Vergisi Kanununun 17/4-r maddesi kapsamında vergiden istisna tutulması mümkün bulunmadığından, bahse konu satış işleminin Kanunun genel esasları kapsamında katma değer vergisine tabi tutulması gerekmektedir.

Ancak şunu da belirtmek isteriz ki; bu istisnadan kurumlar vergisi mükelleflerinin yararlandırılması ve kurumlar vergisi mükellefi olmayan şirketlerin kurum olarak görülmeyip bu istisnadan yararlandırılmaması ne kanunun amacına nede hukukun özüne uygundur. Bir kolektif şirketin kurum olarak görülmemesini anlamak mümkün değildir. Maliye idaresinin kollektif şirketleri adeta cezalandırıcı nitelikteki bu uygulamasını ivedilikle gözden geçirmesi gerekir.


Koray ATEŞ
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
E. Öğretim Görevlisi
korayates@muhasebetr.com
www.MuhasebeTR.com

(09.08.2010)

Kaynak: www.MuhasebeTR.com

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM