YAZARLARIMIZ
Erkan Uzun
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
Bilim Uzmanı
uzun_erkan@hotmail.com



Tapudaki Düşük Değerden Dolayı Gelir Vergisi Yüksek Mi Çıkıyor?

Gayrimenkul alım-satımında, alıcı ve satıcı, ayrı ayrı olmak üzere binde 20 oranında ( 2014 yılı için geçerli orandır) tapu harcı ödemektedirler.

Tapu harcı, gayrimenkulün satış bedeli üzerinden ödenir. Ancak, bu tutar satışı yapılan gayrimenkulün emlak vergisi değerinden aşağı olamaz.

Gayrimenkul alım-satımında gayrimenkulün gerçek satış bedeline ise o tutarın beyan edilip, tapu harcının ödenmesi esastır. Fakat uygulamada gayrimenkul alım-satımında taraflar düşük bedelde tapu harcı ödemek için gerçek satış bedelini düşük göstermektedirler. Daha sonra alınan gayrimenkulün satışı gündeme geldiğinde yüksek tutarda Gelir Vergisi ile karşı karşıya kalınabilmektedir. Bunu durumu önlemek için tapu değerinin gerçek alım tutarına getirilmesi mümkündür. Peki bu nasıl olacak? Maliye Bakanlığı’nın, bu durumla ilgili 1989/7 sayılı Vergi Usul Kanunu İç Genelgesi bulunmaktadır. Buna göre;

... pişmanlık müessesesi beyan üzerinden tarh ve tahakkuk ettirilen vergiler için geçerli olan ve temelinde vergi ziyaı yatan bir olayın kendiliğinden haber verilmesidir.

Yukarıdaki hükümlerden ve açıklamalardan anlaşılacağı üzere, sözü edilen tapu harcı her ne kadar beyanname verilmeyi gerektirmiyorsa da bu harç, tarafların beyanına dayanılarak tarh ve tahakkuk ettirilmektedir. Pişmanlıkla ilgili maddede ise pişmanlık hükümlerinin beyan üzerinden tarh ve tahakkuk ettirilen vergilere uygulanacağı belirtilmiştir.

Bu itibarla, zamanında tarh ve tahakkuk ettirilmemek suretiyle ziyaa uğratılan harcı kendiliklerinden ilgili vergi dairesine bildiren ve zamanında ödenmeyen tapu harcı ile tahakkuk ettirilecek pişmanlık zammını haber verme tarihinden başlayarak 15 gün içinde ödeyen mükellefler hakkında, Vergi Usul Kanunu’nda yer alan pişmanlık hükümlerinin uygulanması gerekmektedir.” şeklinde açıklama yapmıştır.

Böylelikle gayrimenkulün alım-satım bedelinin düşük gösterildiği durumlarda, gerçek değerin, Vergi Usul Kanunu’nun 371. maddesine göre pişmanlıkla beyan edilmesi mümkündür. Bu durumda, zamanında ödenmeyen tapu harcı ile tahakkuk eden pişmanlık zammını, dilekçe ile haber verme tarihinden başlayarak 15 gün içinde ödeyenler, gayrimenkulün tapu harcına esas olan değerini yükseltmiş olurlar. Eksik ödenen tapu harcını, ödemenin geciktiği her ay ve kesri için yüzde 1,40 oranında“pişmanlık zammı” ile birlikte ödemeleri gerekecektir.

26.11.2014

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM