Mehmet Ali Kılıç
Değerli okurlarım merhaba, bu yazımızda, şirket kredi kartıyla yapılan harcamaların muhasebe kaydını uygulamalı bir örnek üzerinden ele alarak; söz konusu harcamaların KDV ve Vergi Usul Kanunu açısından değerlendireceğiz.
ÖRNEK: MAK LTD.ŞTİ, işletmenin genel yönetim faaliyetlerinde kullanmak ve tüketmek üzere 13.000 TL + % 20 KDV Tutarında kırtasiye malzemesi satın almıştır. Satın alınan malzemeler işletmenin kendi ihtiyaçları için kullanılmış, alışverişe ilişkin fatura şirket adına düzenlenmiş ve ödeme şekli şirket kredi kartıyla yapılmıştır. Kredi kartı borcu daha sonra banka hesabından ödenmiştir.
| Hesap Kodu | Hesap Adı | Borç | Alacak |
|---|---|---|---|
| 770 | GENEL YÖNETİM GİDERLERİ | 13.000 | |
| 191 | İNDİRİLECEK KDV | 2.600 | |
| 309 | DİGER MALİ BORÇLAR | 15.600 |
Kredi kartı borcu banka hesabından ödenmesinin muhasebe kaydı
| Hesap Kodu | Hesap Adı | Borç | Alacak |
|---|---|---|---|
| 309 | DİĞER MALİ BORÇLAR | 15.600 | |
| 102 | BANKA | 15.600 |
NOT 1: 309 Diğer Mali Borçlar hesabı, işletmenin ticari faaliyetlerinden kaynaklanan ticari borçlar dışında kalan diğer mali borçların izlenmesinde kullanılır. Şirket kredi kartıyla yapılan harcamalar nedeniyle oluşan borçların muhasebeleştirilmesinde, işletmenin muhasebe uygulaması ve borcun niteliği dikkate alınmalıdır.
Örneğimizde, kredi kartı borcu 309 Diğer Mali Borçlar hesabında izlenmiştir. Kredi kartı borcunun bankadan ödenmesi durumunda 309 Diğer Mali Borçlar hesabı borçlandırılır, 102 Bankalar hesabı Alacaklandırılır. İşletmelerin hesap planı uygulamalarına göre farklı hesap sınıflandırmalarıyla da karşılaşabilir.
NOT 2: İşletmeler yaptıkları harcamaların niteliklerine göre ilgili gider hesaplarında izlemelidir. Harcamanın niteliğine ve işletmenin faaliyet alanına bağlı olarak 730 Genel Üretim Giderleri, 740 Hizmet Üretim Maliyeti, 760 Pazarlama Satış Dağıtım Giderleri, 770 Genel Yönetim Giderleri hesabı kullanılabilir.
Şirket kredi kartıyla yapılan bir harcamanın gider olarak dikkate alınabilmesi, yalnızca ödemenin kredi kartıyla yapılmış olmasına bağlı değildir. Harcamanın işletmenin gerçek faaliyetiyle ilgili olması, gerçek bir işleme dayanması ve mevzuata uygun belgelerle teşvik edilmesi gerekir. 213 sayılı vergi usul kanunun 3.maddesi uyarınca vergilendirmede vergiyi doğuran olayın ve bu olaya ilişkin işlemlerin gerçek mahiyeti esas alınır. Bu nedenle harcamanın niteliği ve işletmeyle bağlantısı önem taşımaktadır. 193 sayılı gelir vergisi kanunun 40.maddesi uyarınca, ticari kazancın elde edilebilmesi ve idame ettirilmesi için yapılan genel giderler, gerekli şartları taşıması kaydıyla kazancın tespitinde İndirim konusu yapılabilir. Kurumlar vergisi mükelleflerinde de Kurumlar vergisi kanunun 6.maddesi gereğince ticari kazanca ilişkin hüküm esas alınır.
Örneğimizde kırtasiye harcaması işletmenin faaliyetleri için yapılmış ve şirket adına fatura
Düzenlenmiştir. Bu şartlar altında 13.000 TL tutarındaki gider, ilgili dönemin kazancının tespitinde indirilebilir. Faturada gösterilen 2.600 TL KDV ise Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 29.ve 34.maddelerindeki şartların sağlanması ve indirime engel bir hüküm bulunmaması koşuluyla indirilecek KDV olarak dikkate alınır.
RİSK: Belge eksikliği, hatalı kayıt ve KDV indiriminin reddelimesi. KDV indirimi bakımından KDV Kanunu’nun 29 ve 34.maddeleri önemlidir.
RİSK: Şahsi veya işle ilgisi olmayan harcamaların gider yazılması. Giderin ticari kazançla bağlantısı, GVK 40 ve KVK 6 çerçevesinde değerlendirilmelidir.
RİSK: Haksız KDV indirimi ve buna bağlı vergi farkı, gecikme faizi ve şartlarına göre vergi cezası.
RİSK: Demirbaş veya stok niteliğindeki harcamanın doğrudan gider yazılması, maliyetlerin yanlış hesaplanması yada amortisman uygulanmasının atlanması.
RİSK: İşletme giderlerinin şişirilmesi, ortakla şirket arasında para hareketlerinin yanlış sınıflandırılması ve şartlarına göre örtülü kazanç dağıtımı ya da başka vergisel sonuçların doğması.
RİSK: Eksik gider kaydı, mükerrer kayıt, yanlış dönem kaydı ve kredi kartı borcunun bilançoda hatalı gösterilmesi.
Akaryakıt, araç giderleri, konaklama, temsil ve ağırlama, yurt dışı harcamaları gibi kalemler ayrıca incelenmelidir.
RİSK: Genel gider olarak kaydedilmiş olsa bile özel hükümlerin gözden kaçırılması ve vergi matrahının yanlış hesaplanması.
RİSK: Şirket kaynaklarının kişisel amaçlarla kullanılması mükerrer gider kaydı, yanıltıcı belge şüphesi ve iç kontrol zafiyeti.
Şirket kredi kartıyla yapılan harcamalar, işletmenin faaliyetleriyle ilgili olmaları ve gerekli belgelerle kanıtlanmaları şartıyla gider olarak dikkate alınabilir. Kredi kartının kullanılmış olması tek başına vergi indirim hakkı doğurmaz. Harcamanın niteliği, işletmeyle bağlantısı ve belgelendirilmesi birlikte değerlendirilebilir. Ayrıca Mali Müşavirlerin bu harcamalar karşısında yapacağı risk değerlendirmesi ve şirket adına alacağı aksiyonlar çok önemlidir.
Faydalı olması dileğiyle…
Muhasebe Sistemi uygulama Genel tebliğleri, Tek düzen hesap planı
213 sayılı Vergi Usul Kanunu
193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu
Kurumlar Vergisi Kanunu
Katma Değer Vergisi Kanunu
27.10.2026
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Telif Uyarısı: Kaynak gösterilip aktif link verilerek paylaşılabilir. Aksi takdirde yasal işlem başlatılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.
>> Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.250 TL Ayrıntılar için tıklayın.